Nedelja, 16. Jun. 2024

Tema o kateri množični mediji vztrajno molčijo. Človeka seveda zanima zakaj.

»Že sama beseda 'skrivnost' je v svobodni in odprti družbi odvratna; in mi kot ljudje, sami po sebi in zgodovinsko, nasprotujemo tajnim združbam, tajnim prisegam in tajnim postopkom.«

- John F. Kennedy, 27. april 1961

Vse skupaj se ni začelo leta 1954 s skupino Bilderberg, ampak že precej prej. Že leta 1798 je John Robison, profesor naravne filozofije in tajnik Kraljeve družbe v Edinburgu, izdal knjigo, ki je imela velik odmev po vsej Evropi. Publikacija je nosila obsežen naslov "Dokazi o zaroti proti vsem religijam in vladam Evrope, ki se izvaja na tajnih srečanjih prostozidarjev, iluminatov in bralnih društev" (“Proofs of a Conspiracy against All the Religions and Governments of Europe, Carried on in the Secret Meetings of Freemasons, Illuminati and Reading Societies”). Če bi John Robison poskušal izdati takšno knjigo danes, bi bil na hitro odpisan kot norec teoretikov zarote po vzoru Alexa Jonesa; leta 1798 so knjigo vzeli precej resno.

Robison, sam tudi sam pripadnik masonov, je poskušal dokazati, da ni bila samo francoska revolucija, ampak številni drugi zgodovinski dogodki tistega časa posledica spletk te tajne bratovščine.

»Videl sem, kako se to Združenje vneto in sistematično trudi, dokler ni postalo skoraj neustavljivo: in videl sem, da so bili najbolj dejavni voditelji v francoski revoluciji člani tega združenja in so svoje prve korake naredili v skladu z načeli Združenja ter po njegovih navodil in z njegovo pomočjo, za katero so prej zaprosili in jo tudi dobili. In končno, videl sem, da ta zveza še vedno obstaja, še vedno deluje na skrivaj in da ne samo vse več nastopov Združenja med nami kaže, da si njeni odposlanci prizadevajo širiti svoje gnusne doktrine ...«

Naivno bi bilo misliti, da so od takrat razna tajna združenja izginila. Verjetno so v tem času pridobila še več moči in vpliva.

Če bi danes obstajalo tekmovanje za najbolj razvpito tajno združbo, bi naslov nedvomno pripadel Svetovnemu gospodarskemu forumu. Fundacija, ki jo je leta 1971 ustanovil nemški inženir in ekonomist Klaus Schwab, združuje 1000 najmočnejših korporacij na svetu, vidi svoje poslanstvo kot "izboljšanje stanja v svetu z vključevanjem poslovnih, političnih, akademskih in drugih voditeljev družbe za oblikovanje globalnih, regionalnih in industrijskih programov." Zdi se, da demokracija in posledično povprečen človek v tej formuli nima svojega prostora.

Pa se tokrat posvetimo srečanju skupine Bilderberg, za katerega se dosti let ni vedelo ali je mit ali resnica, zadnja leta pa se povabljeni nič kaj skrivno in na očem (izključno alternativnih) medijev zberejo vsako leto v drugem mestu. Uradni mediji na dogodek niso povabljeni, niti se ne povabijo sami.

Srečanje Bilderberg, ki poteka vsako leto od leta 1954, združuje bogate in vplivne posameznike iz Evrope in Severne Amerike, da razpravljajo – po večini uradnih poročil – o tem, kako tesneje uskladiti svoja gospodarstva in politike. Prvo srečanje je potekalo v hotelu De Bilderberg v Oosterbeeku na Nizozemskem od 29. do 31. maja 1954, po hotelu je srečanje dobilo ime.

Sodelovanje je namenjeno samo povabljencem, nobenih uradnih izjav ali sporočil ni, in glede na omejene podrobnosti, ki so na voljo na spletni strani skupine Bilderberg, udeleženci sodelujejo kot »posamezniki« in »niso vezani na konvencije svojega urada ali vnaprej dogovorjene položaje.”

Letošnje srečanje, ki je potekalo v Madridu, se je začelo v četrtek 30. maja in zaključilo v nedeljo 2. junija. Glede na spletno stran skupine Bilderberg so letošnje ključne teme "stanje umetne inteligence", "prihodnost vojskovanja", "Ukrajina in svet" ter "Rusija".

Med udeleženci so bili namestnik ameriškega finančnega ministra Wally Adeyemo in namestnik svetovalca za nacionalno varnost Jonathan Finer, finski predsednik Alexander Stubb, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, pa tudi premierja Nizozemske in Estonije, zunanji ministri Španije, Ukrajine, Švedske in Poljske ter podpredsednik irske vlade.

Iz poslovnega sveta so sodelovali izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla, izvršni direktor BP Murray Auchincloss in nekdanji izvršni direktor Googla Eric Schmidt, skupaj z več vodstvenimi delavci AI iz Googla, Microsofta in Anthropic PBC. Spisek vseh udeležencev lahko enostavno najdete na njihovi spletni strani.

Tajnost Bilderberških srečanj je seveda botrovala nastankom številnih teorij zarote na obeh polih političnega spektra. Levičarji vidijo v klub Bilderberg instrument kapitalistične moči, medtem ko desničarji gledajo na srečanja – skupaj s tistimi Trilateralne komisije in Svetovnega gospodarskega foruma – kot na srečanja za načrtovanje totalitarne ene svetovne vlade ali »New World Order«.

A je namen skupine ustanoviti eno svetovno vlado ali je to samo blodnja “teoretikov zarote”? Denis Healey, eden od prvotnih ustanoviteljev skupine, je leta 2001 za The Guardian potrdil to teorijo, ko je novinarju povedal: "Reči, da si prizadevamo za enotno svetovno vlado, je pretirano, a ne povsem nepošteno. Mi v Bilderbergu smo menili, da ne moremo nadaljevati z večnim vojskovanjem med seboj za prazen nič in ubijati ljudi ter tako ustvariti milijone brezdomcev, zato smo menili, da bi bila enotna skupnost po vsem svetu dobra stvar."

"Različni teoretiki zarote so izrazili divje obtožbe o namenu srečanj," navaja spletno mesto Bilderberg. "Čeprav te trditve niso utemeljene, obžalujemo, da mnoge med še naprej uspevajo na spletu in v skupinah družbenih medijev."

Glavna razlika, ki se je zgodila v zadnjih letih je ta, da te skupine niti niso več tajne in delujejo povsem uradno in vsem na očeh. Povprečen človek pogreznjeni v kavč luksuza, pa se s zadevami, ki so izven njegovega vsakdana ne ukvarja in tako počasi a vztrajno in sistematično drsimo v svet, kjer bomo imeli vse manj človekovih pravic, “demokratične” vlade pa bodo v imenu dobička vse bolj odkrito delovale v interesu vele kapitala in globalnih korporacij.

Oglejte si še dokumentarca kla.tv o skupini Bilderberg in Svet v mreži prostozidarjev.

Za slovenske podnapise kliknite na tretjo ikono z leve in izberite Slovenščino.