Nedelja, 16. Jun. 2024

Evropa tvega verodostojnost, če bo govorila o ruskih dejanjih v Ukrajini in molčala o Gazi, meni belgijski poslanec, ki je med več kot 200 zakonodajalci, ki so podpisali pismo, v katerem pozivajo k embargu na orožje za Izrael.

"V Evropi smo tako hinavski, da govorimo o mednarodnem pravu, ko govorimo o Ukrajini in Rusiji, vendar če ne bomo imeli enakih stališč, ko bomo govorili o Palestincih, v prihodnosti ne bomo imeli nobene kredibilnosti, da bi govorili o tem," je v sobotnem intervjuju za Al Džaziro povedal Simon Moutquin, belgijski član parlamenta.

Več kot 200 zakonodajalcev iz držav, ki vojaško financirajo Izrael, je v petek pozvalo svoje države, naj prenehajo prodajati orožje Tel Avivu, pri čemer so navedli "kršitve mednarodnega prava", saj je Izrael z neusmiljenim bombardiranjem Gaze ubil več kot 30.000 ljudi, večinoma civilistov.

V pismu, ki so ga podpisali poslanci iz 13 držav, so zakonodajalci napovedali, da ne bodo "soudeleženi" in bodo v svojih zakonodajnih telesih sprejeli "takojšnje usklajene ukrepe", s katerimi bodo svojim vladam preprečili oboroževanje Izraela.

Belgijski poslanec je dejal, da mora tudi njegova država ukrepati in ustaviti Izrael, pri čemer je navedel "nevarnost genocida", če bodo države še naprej financirale vojno Tel Aviva proti Gazi.

"Kot država podpisnica Konvencije proti genocidu ima Belgija pravno in moralno obveznost ukrepati in preprečiti nevarnost genocida, zato menim, da je to pismo ... dober prvi korak, vendar moramo narediti še več," je dejal Moutquin, ki je izrazil zaskrbljenost zaradi notranjega razkola v Evropski uniji, zaradi katerega ima blok težave s kohezivno obravnavo izraelske vojne proti Gazi.

Nadaljnje vojaško financiranje Izraela med vojno v Gazi

Zdaleč največje financerke izraelske vojske so Združene države Amerike, ki letno zagotovijo približno 3 milijarde dolarjev pomoči. Trenutno ameriški zakonodajalci razpravljajo o dodatnih 14 milijardah dolarjev za podporo operacijam Tel Aviva v Gazi.

Washington je takoj po Hamasovih napadih na Izrael 7. oktobra in kasnejši vojni napovedi Tel Aviva na območje Gaze poslal v Tel Aviv nosilce vodenih raket in bojna letala F-35 ter drugo vojaško opremo. Približno 68 odstotkov izraelskega uvoza orožja med letoma 2013 in 2022 je prišlo iz ZDA.

Tel Aviv se zanaša tudi na uvoz nemškega orožja, predvsem sistemov zračne obrambe in komunikacijske opreme. Nemčija skupaj zagotavlja 28 odstotkov izraelskega vojaškega uvoza, čeprav se je ta med letoma 2022 in 2023 skoraj desetkrat povečal, potem ko je Berlin novembra povečal prodajo Izraelu.

Vojaško podporo Izraelu med drugim zagotavljajo tudi Združeno kraljestvo, Kanada, Francija in Avstralija.

Tudi po sodbi Meddržavnega sodišča, ki je ugotovilo, da Izrael "verjetno" izvaja genocid v Gazi, in ki je Izraelu naložilo, naj prepreči genocid v Gazi, so nekatere države prenehale izvažati orožje v Tel Aviv.

Na Nizozemskem je sodišče februarja odločilo, da je treba ustaviti izvoz delov za vojaška bojna letala, potem ko so skupine za zaščito pravic tožile vlado. Podobno so v zadnjih tednih vojaško sodelovanje s Tel Avivom prenehale tudi Belgija, Španija in Japonska.

Zakonodajalci v državah donatoricah "zavzeli stališče"

Embargo na orožje za Izrael je pravno nujen, so zakonodajalci zapisali v odprtem pismu in navedli februarsko odločitev Meddržavnega sodišča.

"Naše bombe in naboji se ne smejo uporabljati za ubijanje, pohabljanje in razlaščanje Palestincev," so dejali. "Vendar se uporabljajo: vemo, da smrtonosno orožje in njegovi deli, izdelani ali poslani prek naših držav, trenutno pomagajo pri izraelskem napadu na Palestino, ki je v Gazi in na Zahodnem bregu zahteval več kot 30.000 življenj."

Predstavniki večinoma iz Francije, Avstralije, Španije, Turčije in Brazilije so Izrael obtožili, da ne le nadaljuje vojno v Gazi, temveč tudi pospešeno načrtuje invazijo na Rafo, zadnjo enklavo, v kateri živi več kot 1,5 milijona Palestincev, razseljenih zaradi vojne.

"Danes zavzemamo stališče," je bilo še zapisano v pismu. "V svojih zakonodajnih telesih bomo nemudoma in usklajeno ukrepali, da bi našim državam preprečili oboroževanje Izraela."

Pismo so podpisali tudi zakonodajalci iz Nemčije, Portugalske, ZDA, Irske, Nizozemske, Kanade, Belgije in Združenega kraljestva.

Od 7. oktobra je bilo v Gazi ubitih najmanj 30.228 ljudi, večinoma otrok in žensk. Pomoč komajda prihaja, kar povzroča smrt zaradi lakote in dehidracije. Združeni narodi so opozorili, da bo vdor v Rafo "žebelj v krsto" humanitarne krize na območju Gaze.

Vir: https://www.aljazeera.com