Nedelja, 16. Jun. 2024

Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) zahteva takojšnjo prekinitev ognja med Izraelom in palestinsko skupino Hamas na območju Gaze ter izpustitev vseh talcev, medtem ko so se Združene države vzdržale glasovanja.

Posnetek: The Times

Ostalih 14 članov sveta je glasovalo za resolucijo, ki jo je predlagalo 10 izvoljenih članov sveta. Po ponedeljkovem glasovanju je v dvorani sveta sledil aplavz.

Resolucija poziva k takojšnji prekinitvi ognja za muslimanski postni mesec ramadan, ki se konča čez dva tedna, zahteva pa tudi izpustitev vseh talcev, zajetih v napadu na južni Izrael, ki ga je 7. oktobra izvedel Hamas.

"Krvava kopel se nadaljuje že predolgo," je dejal Amar Bendžama, veleposlanik iz Alžirije, sedanje članice Varnostnega sveta arabskega bloka in predlagateljice resolucije. "Varnostni svet je končno prevzel svojo odgovornost."

ZDA so večkrat blokirale resolucije Varnostnega sveta, ki je pritiskal na Izrael, vendar vse bolj kažejo razočaranje nad svojim zaveznikom, saj se število civilnih žrtev povečuje, ZN pa opozarjajo na grozečo lakoto v Gazi.

Po glasovanju je ameriška veleposlanica Linda Thomas-Greenfield za zamudo pri sprejemanju resolucije o prekinitvi ognja obtožila Hamas.

"Z resolucijo se nismo strinjali z vsem," kar je bil po njenih besedah razlog, da so se ZDA vzdržale glasovanja.

"Nekaterih ključnih popravkov niso upoštevali, vključno z našo zahtevo, da se doda obsodba Hamasa," je dejala Thomas-Greenfieldova. Poudarila je, da bi izpustitev izraelskih ujetnikov privedla do povečanja dobave humanitarne pomoči v oblegano obalno enklavo.

Bela hiša je sporočila, da končna resolucija ne vsebuje besedila, ki je po mnenju ZDA bistveno, in da njena vzdržanost ne pomeni spremembe politike.

Iz urada izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja so sporočili, da je dejstvo, da ZDA niso vložile veta na resolucijo "jasen umik" od prejšnjega stališča in bo škodil vojnim prizadevanjem proti Hamasu ter prizadevanjem za izpustitev izraelskih ujetnikov v Gazi. V njegovem uradu so tudi povedali, da Netanjahu zaradi novega stališča ZDA v Washington ne bo poslal delegacije na visoki ravni.

Predsednik ZDA Joe Biden je zaprosil za srečanje z izraelskimi uradniki, da bi se pogovorili o izraelskih načrtih za kopensko invazijo na Rafo na jugu Gaze, kjer ima zatočišče več kot milijon razseljenih Palestincev. Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je dejal, da so ZDA "razočarane" nad Netanjahujevo odločitvijo.

"Zelo smo razočarani, ker ne bodo prišli v Washington, da bi nam omogočili izčrpen pogovor z njimi o izvedljivih alternativah, da ne bi šli na teren v Rafo," je Kirby dejal novinarjem.

Povedal je, da se bodo visoki ameriški uradniki še vedno sestali na ločenih pogovorih z izraelskim obrambnim ministrom Yoavom Gallantom, ki je trenutno v Washingtonu, o vprašanjih, vključno z ujetniki, humanitarno pomočjo in zaščito civilistov v Rafi.

Prejšnji teden je Netanjahu napovedal, da se bo uprl pozivom ZDA in razširil izraelske vojaške napade na Rafo tudi brez podpore svoje zaveznice.

"Krize še ni konec"

Diplomatski urednik Al Džazire James Bays je dejal, da je glasovanje kljub temu "zelo, zelo pomemben" dogodek. "Po skoraj šestih mesecih ... je glasovanje, skoraj soglasno," in je zahtevalo trajno in takojšnjo prekinitev ognja v Gazi.

"ZDA so trikrat uporabile pravico veta," je dejal Bays. "Tokrat so ZDA dovolile, da je to bila resolucija sprejeta."

"Resolucije Varnostnega sveta so mednarodno pravo. Vedno veljajo za zavezujoče za vse države članice Združenih narodov," je dodal.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v objavi na X sporočil, da je treba resolucijo "izvajati", in dodal, da bi bilo "neizvajanje neodpustno".

Glasovanje je potekalo sredi mednarodnih pozivov, da se skoraj šestmesečni konflikt konča, saj izraelske sile napadajo Gazo, humanitarne razmere v obleganem pasu pa dosegajo kritično raven.

Več kot 90 odstotkov od 2,3 milijona prebivalcev Gaze je bilo razseljenih, razmere pod izraelskim obleganjem in bombardiranjem pa so Gazo potisnile na rob lakote, so sporočili ZN.

Po podatkih palestinskih zdravstvenih oblasti je bilo v izraelskem napadu od 7. oktobra ubitih več kot 32.000 Palestincev, večinoma žensk in otrok.

Izrael je začel vojaško ofenzivo v Gazi, potem ko je Hamas 7. oktobra izvedel napad na južni Izrael, v katerem je po izraelskih podatkih ubil najmanj 1.139 ljudi, večinoma civilistov, in zajel še približno 250 talcev.

Palestinski voditelji so pozdravili sprejetje resolucije in dejali, da je to korak v pravo smer.

Palestinski veleposlanik Rijad Mansur govori v Varnostnem svetu ZN [Andrew Kelly/Reuters]

"To mora biti prelomnica," je v VS ZN dejal palestinski veleposlanik Rijad Mansur in pri tem zadrževal solze. "To mora pomeniti konec tega napada, grozodejstev nad našimi ljudmi."

Palestinsko ministrstvo za zunanje zadeve je v izjavi pozvalo države članice VS ZN, naj izpolnijo svoje pravne obveznosti in nemudoma začnejo izvajati resolucijo.

"Glasujte za mir"

Ministrstvo je tudi poudarilo, da je treba okrepiti prizadevanja za dosego trajne prekinitve ognja, ki bo trajala tudi po ramadanu, zagotoviti vstop pomoči, si prizadevati za izpustitev palestinskih zapornikov v izraelskih zaporih in preprečiti prisilno razseljevanje Palestincev.

Hamas je resolucijo pozdravil in v izjavi zapisal, da "potrjuje pripravljenost na takojšnjo izmenjavo zapornikov na obeh straneh".

Francija je pozvala k nadaljnjemu prizadevanju za zagotovitev trajne prekinitve ognja med Izraelom in Hamasom.

"Ta kriza še ni končana. Naš svet bo moral ostati mobiliziran in se nemudoma vrniti k delu. Po ramadanu, ki se konča čez dva tedna, bo moral vzpostaviti trajno prekinitev ognja," je dejal francoski veleposlanik Nicolas de Riviere.

Najnovejše glasovanje je potekalo po tem, ko sta Rusija in Kitajska v petek vložili veto na resolucijo, ki so jo podprle ZDA in ki bi podprla "takojšnjo in trajno prekinitev ognja".

Ruski veleposlanik Vasilij Aleksejevič Nebenzija je dejal, da njegova država upa, da bo ponedeljkova resolucija uporabljena v "interesu miru", ne pa za pospeševanje "nečloveške izraelske operacije proti Palestincem".

"Bistvenega pomena je, da Varnostni svet ZN prvič zahteva, da strani nemudoma prekineta ogenj, tudi če je ta omejen na mesec ramadan," je dejal. "Žal pa ostaja nejasno, kaj se bo zgodilo po koncu premirja."

Rusija si je prizadevala, da bi v zvezi s prekinitvijo ognja uporabila besedo "trajna". Pritožila se je, da bi opustitev te besede lahko Izraelu omogočila, da "v vsakem trenutku obnovi vojaško operacijo na območju Gaze" po ramadanu, ki se konča 9. aprila.

"Razočarani smo, da to ni uspelo," je dejal Nebenzya.

Vir: aljazeera.com