Nedelja, 16. Jun. 2024

Napad Hamasa na Izrael se je začel 7. oktobra 2023, z usklajenim presenetljivim napadom več militantnih skupin Palestincev na izraelska mesta, mejne prehode v Gazi, sosednje vojaške objekte in civilna naselja.

To je prvi neposredni spopad znotraj de jure območja Izraela od arabsko-izraelske vojne leta 1948. Napad se je začel zjutraj z raketnimi napadi na Izrael in vdori vozil na izraelsko ozemlje, skupaj z mnogimi napadi na izraelske civiliste in vojsko, pri čemer je bilo ubitih več sto Izraelcev. Izraelske obrambne sile so odgovorile z zračnimi napadi na Gazo, v katerih je umrlo več sto Palestincev. Po trenutnih podatkih je število žrtev v konfliktu preseglo 1600 - najmanj 900 Izraelcev in 700 Palestincev. Število poškodovanih v konfliktu je več kot 6300 - poškodovanih je več kot 2600 Izraelcev in 3700 Palestincev.

Nekateri analitiki so te dogodke označili kot začetek tretje palestinske intifade. Izrael je uradno razglasil vojno, prvič po jomkipurski vojni leta 1973.

Vsaka stran krivi drugo za konflikte. Izrael in njegovi privrženci prikazujejo Hamas kot brutalno tolpo teroristov, ki jih podpira Iran in namerno napadajo civiliste. Palestinci in njihovi privrženci priznavajo, da je napad na civiliste napačen, vendar obtožujejo Izrael zaradi vzpostavljanja apartheidnega režima nad palestinskimi državljani in sistematičnega nasilja že desetletja. Poudarjajo tudi, da mednarodno pravo omogoča potlačenim narodom, da se uprejo nezakoniti okupaciji, tudi če so metode, ki jih je izbral Hamas, nelegitimne.

Ni prvič, da je prišlo do spopadov takšnega obsega med Izraelom in Hamasom. Izrael je napadel Gazo med operacijo leta 2008, ponovno med operacijo leta 2014 in nato še enkrat maja 2021. V teh napadih je umrlo več tisoč civilistov, od tega četrtina otrok, kar je še dodatno osiromašilo ujetnike v Gazi.

Novost v tem konfliktu je, da je Hamas presenetil Izrael in pokazal nepričakovane bojne sposobnosti. Napad je Izraelu povzročil več škode kot prejšnje operacije. Domnevno je bilo ubitih 900 Izraelcev in ni znano točno število ujetih, med katerimi naj bi bili tudi vojaki izraelske vojske. Pričakuje se, da bo število žrtev še naraščalo.

Kljub temu pa je Hamas še vedno veliko šibkejši od Izraela, zato spopadi ne bodo spremenili celotnega razmerja moči med njima. Izrael je že ostro odgovoril, palestinski civilisti v Gazi, vključno z mnogimi, ki ne podpirajo Hamasa, bodo plačali visoko ceno. Nihče ne ve zagotovo, kam gre ta kriza ali kakšne bodo dolgoročne posledice. Izraelski obrambni minister je napovedal popolno blokado Gaze: “Ne bo elektrike, hrane in goriva. Borimo se proti človeškim zverem in bomo ustrezno ukrepali.” V Gazi živi dva milijona ljudi. To območje spada med najbolj gosto poseljena na svetu. Kopna ofenziva bo ogrozila življenje vseh prebivalcev.

Že v soboto je izraelski obrambni minister dejal: “Spremenili bomo realnost na terenu v Gazi za naslednjih 50 let. Tega kar je bilo prej, ne bo več. Delovali bomo s polno močjo.” Izrael je vpoklical 300.000 vojaških rezervistov, da bi se odzval na napad, ki ga vodi Hamas iz Gaze.

Polna podpora Izraelu s strani ZDA.

To je bil jasen poudarek zunanjega ministra Anthonyja Blinkena na nedeljski novinarski konferenci. Washington, Izraelov najtesnejši zaveznik, pričakuje izraelsko kopensko ofenzivo proti Gazi. Pozive k uničenju in zavzetju Gaze je težko spregledati.

Na predvečer ofenzive je Pentagon napovedal premik ladij ameriške mornarice in bojnih letal - skupaj z najmodernejšo letalonosilko - bliže k Izraelu in v vzhodno Sredozemsko morje “kot znak podpore”, kot je navedeno v izjavi. Ameriška napoved je bila v zahodnem svetu opažena le kot obrobna novica.

Na pot so poslali letalonosilko USS Gerald R. Ford, najnovejšo in najmodernejšo letalonosilko ameriške mornarice. Na krovu je več kot 5000 mornarjev, na palubi pa se nahajajo bojna letala, spremljajo jo križarke in rušilci. Ta korak naj bi bil “za pripravljenost na vse možne scenarije, od preprečevanja dostopa do dodatnega orožja za Hamas do nadzora”, piše ameriška platforma Defense News.

Nadalje se navaja: “Skupaj z ‘Fordom’ ZDA pošiljajo križarko ‘USS Normandy’, rušilce ‘USS Thomas Hudner’, ‘USS Ramage’, ‘USS Carney’ in ‘USS Roosevelt’, ter krepijo eskadrilje bojnih letal F-35, F-15, F-16 in A-10 zračne sile v regiji.”

Kaj bi lahko povzročila ofenziva proti Gazi, je težko napovedati, vendar se ne obeta nič dobrega. Iran režimu Hamasa in povezanim skupinam izraža svojo podporo, Hezbolah v Libanonu, ki je veliko večji od Hamasa, pa je napovedal odgovor na morebitno ofenzivo. Iransko zunanje ministrstvo je v ponedeljek objavilo: “Vsako neumestno izraelsko dejanje proti Iranu bo sprožilo povračilni odgovor iz vseh smeri.”

V ponedeljek zjutraj je izraelsko obrambno ministrstvo sporočilo, da so izraelske sile ponovno prevzele nadzor nad vsemi mestnimi območji ob meji z Gazo, ki so bila napadena v soboto s strani Palestincev. Prav tako je bilo izvršenih več bombnih napadov na širše območje Gaze.