Petek, 12. Jul. 2024

Pentagon - goljufija velika več 1000 milijard dolarjev

Ameriško Ministrstvo za ‘obrambo’ (Department of Defense) je na letni reviziji spodletelo že šestič zapored, a kljub temu se bo davkoplačevalski denar še naprej in v še večjih količinah stekal na Ministrstvo za obrambo.

Pred kratkim je Pentagon priznal, da ne more ugotoviti, kam je šlo več 1000 milijard dolarjev denarja ameriških davkoplačevalcev, saj že šesto leto zapored niso uspel izvesti obsežne letne revizije.

Postopek je neuspešno izvajalo 29 pod-revizijskih ekip različnih služb Ministrstva za obrambo in letos jih je bilo uspešno opravljenih le sedem – brez izboljšav v primerjavi s prejšnjimi revizijami. Te revizije so se začele izvajati šele leta 2017, kar pomeni, da jih Pentagon še nikoli ni uspešno opravil.

Letošnji neuspeh je prišel na nekatere naslovnice, na kratko, bežno in hitro so ga komentirali množični mediji, nato pa ga je ameriška družba prav tako hitro pozabila, saj je očitno že navajena zlivanja denarja v črno luknjo izdatkov Ministrstva za obrambo.

Obrambni proračun Združenih držav je groteskno velik, saj njegovih 877 milijard dolarjev zasenči 849 milijard dolarjev, ki jih porabi naslednjih deset držav skupaj. Teh deset držav se po porabi vrsti v naslednjem vrstnem redu: Kitajska, Rusija, Indija, Saudska Arabija, Združeno kraljestvo, Nemčija, Francija, Južna Koreja, Japonska, Ukrajina. Vendar pa Pentagon ni sposoben v celoti obračunati in popisati 3800 milijard dolarjev premoženja in 4000 milijard dolarjev obveznosti, ki si jih je ministrstvo nabralo na račun davkoplačevalcev; domnevno za obrambo Združenih držav in njenih zaveznikov. Kljub temu, da si Bidnova administracija trenutno prizadeva za 886 milijard dolarjev težak  obrambni proračun za naslednje leto, in zdi se, da je kongres temu znesku pripravljen primakniti še dodatnih 80 miljard dolarjev, je pri celi situaciji ameriška družba – vlada, medi in javnost – do tega popolnoma brezbrižna. Ta brezbrižnost in lahkotnost, kako bo zapravljenih skoraj 1000 milijard dolarjev, zgovorno priča o propadlem stanju ameriškega esteblišmenta.

Revizije niso nič drugega kot  računovodski trik, niz številk v bilancah, ki za povprečnega Američana nimajo dosti skupnega z njegovo realnostjo. Američani so se navadili videti velike številke, ko gre za izdatke za obrambo, in posledično tudi pričakujemo velike stvari od naše mogočne vojske. Toda dejstvo je, da ameriška obrambna ustanova vse bolj fizično spominja na številke v poslovnih knjigah, ki so jih računovodje poskušali uravnotežiti – preprosto se ne ujemajo.

Kljub porabi približno 2300 milijard dolarjev za dve desetletji trajajočo vojaško nesrečo v Afganistanu, so bili Američani avgusta 2021 v živo na televiziji priča sramotnemu umiku iz te države. Podobno slaba je bila naložba v višini 758 milijard dolarjev v invazijo na Irak  leta 2003 in kasnejšo desetletno okupacijo, saj so se v tem času stvari tam toliko poslabšale, da so se bile ZDA leta 2011 prisiljene umakniti – da bi se vrnil leta 2014 za še eno desetletje preganjanja ISIS, ki je samo manifestacija neuspeha prvotnega iraškega podviga. Na koncu so ZDA za svojo 20-letno nočno moro v Iraku in Siriji porabile več kot 1800 milijard dolarjev.

Te številke so osupljivo velike – tako velike, da za povprečnega človeka postanejo nesmiselne in se ne ukvarja z njimi. Ameriško podjetje za obrambo je tako veliko, da je dobesedno nemogoče govoriti o uravnoteženju poslovnih knjig. Ameriško ljudstvo bo morda pripravljeno opustiti kakšno računovodsko napako ali dve. Toda obrambni proračun je enak ameriški vojaški moči in dojemanju lastne nacionalne vrednosti, ki se prek moči vojske prevede v predstave o ameriški izjemnosti.

Dejstvo je, da je naš pohlepni pristop k izdatkom za obrambo omogočil goljufije ogromnega obsega. Ameriškemu ljudstvu je bilo vse skupaj namerno napačno predstavljeno – kot vojsko, ki je sposobna prakticirati moč po vsem svetu, da bi vzdrževala tako imenovani »mednarodni pravni red, ki temelji na pravilih«, okrog katerega je ustvarjen pojem o ameriški izjemnosti. Izkazalo se je, da je ameriška vojska prazna kot številke v knjigah Pentagona. Ameriško ljudstvo je kupilo pokvarjen stroj, ki se ni sposoben boriti in zmagati v veliki vojni proti kateremu koli od potencialnih nasprotnikov, ki so se zoperstavili. Ni nam uspelo premagati Al Kaide, ISISa in Talibanov. In ne, ne moremo premagati ne Kitajske, ne Rusije, niti regionalnih sil, kot sta Severna Koreja in Iran. In vendar bomo preprosto še naprej vlagali, na navidezno nesporen način, v to ‘podjetje’ in nekako pričakovali, da bo sistem, ki ne more prestati revizije, nekako čarobno proizvedel drugačen rezultat kljub dejstvu, da mi - Američani, ne storimo ničesar, da bi to spremenili.

Skratka, obrambni proračun je enakovreden »quid pro quo«, v katerem Američani plačujejo ameriški vladi, da ustvari rezultate, potrebne za vzdrževanje njihovega prenapihnjenega občutka lastne vrednosti - ega. Američani smo se tako navadili, da smo največji, najhujši nasilneži na svetovnem prizorišču in domnevamo, da lahko samo z vlivanjem več in več denarja v sistem, ki je več kot sedemdeset let ustvarjal želene rezultate, lahko ohranili dobre stare čase. Ko pa danes dodelite denar sistemu, ki mu je dovoljeno delovanje brez odgovornosti, ne bodite presenečeni, ko se bo bleščeča vila na hribu, za katero ste mislili, da jo kupujete, izkazala za komaj kaj več kot hiša iz kart.

Avtor: Scott Ritter je nekdanji obveščevalni častnik ameriškega korpusa marincev in avtor knjige 'Razorožitev v času perestrojke: nadzor orožja in konec Sovjetske zveze.' V Sovjetski zvezi je služil kot inšpektor za izvajanje pogodbe INF, v štabu generala Schwarzkopfa je med zalivsko vojno od leta 1991 do 1998 delal kot inšpektor ZN za orožje.

Scott Ritter

Izvirni naslov: “Why the Pentagon is a multitrillion-dollar fraud - The US Department of Defense has failed its sixth annual audit in a row, but taxpayer money will keep going down that drain”

https://swentr.site/news/588750-us-pentagon-failed-annual-audit/

Prevedel in pripravil: Marjan Terčelj