Nedelja, 16. Jun. 2024

19.2.2024 je Društvo poslancev 90 organiziralo Zoom Posvet o izzivih slovenskega zdravstva. Sodelovalo je večje število povabljenih, med drugim tudi dr. Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, mag. Vesna Kerstin Petrič, vodja službe za sodelovanje s SZO na MZ in mnogi drugi. Razprava je tekla o stanju in problemih v javnem zdravstvu (reforma, stavkovne zahteve zdravnikov, korupcija v zdravstvu, globalni sporazum z WHO,...).

Izpostavili pa bi radi dve debati in nasprotujoči si mnenji. Gre za načrtovane spremembe v zakonodaji Svetovne Zdravstvene Organizacije (WHO) in Mednarodnem zdravstvenem pravilniku (IHR). Najprej je uradno stališče WHO predstavila mag. Vesna Kerstin Petrič, vodja službe za sodelovanje s WHO na Ministrstvu za zdravje in tudi predsednica izvršnega odbora WHO, ki seveda zagovarja vse načrtovane spremembe (1-18min. posnetka). V večini držav članic WHO pa se organizirajo skupine ljudi, ki te spremembe postavljajo v povsem drugačno luč. V Sloveniji se je že v času korone organizirala skupina zdravnikov kot Iniciativa slovenskih zdravnikov, ki so zastopali drugačno mnenje od uradnega, vendar so v osrednjih medijih cenzurirani in utišani. Izjema je bila oddaja Arena 22.2.23. Iniciativo slovenskih zdravnikov je na posvetu zastopala dr. Biserka Ilin, ki se že dalj časa zavzema za to, da se v Sloveniji odpre javna debata o načrtovanih spremembah v WHO, vendar je to očitno tabu tema v osrednjih medijih (18:30-40:30 min.).

Kratek povzetek sporočila dr. Ilinove lahko preberete spodaj, seveda, pa ste vabljeni, da si v celoti ogledate posnetek v katerem svoje mnenje o načrtovanih spremembah pove tudi mag. Kerstin Petrič.

Če vzamemo novo pogodbo o pandemiji, vidimo jasen namen, da se bodo države članice morale ukloniti vodstvu WHO, kadarkoli se bo to odločilo, da deluje v namen preprečevanja pandemij in pripravljenosti proti njim. Že zdaj se tako srečujemo z izrazom »eno zdravje« (one health). Imeli bomo tudi nove strukture in dobesedno vsaka veja vlade nacionalnih držav in vsak vidik družbe bosta morala izvajati priporočila WHO. Še bolj dramatične spremembe pa se snujejo v dokumentu IHR. Naj jih strnem v štiri sklope:
Prvič, spremembe generalnemu sekretarju WHO omogočajo veliko večjo diskrecijsko pravico, da sam razglasi pandemijo (Public Health Emergency of International Concern (PHEIC)). Ob tem pa bo imel tudi veliko daljši seznam razlogov za razglasitev statusa izrednih razmer.
Drugič, s tem povezana je uvedba pravica vodje WHO do izdaje pravno zavezujočih priporočil za države članice. Torej, ne govorimo več o nezavezujočih priporočilih WHO državam članicam, kot je veljalo doslej, temveč o pravno zavezujočih ukazih.
Tretjič, WHO bo po novem samostojno odločal o tem, katerih dejstev, katerih informacij in katere resnice bo deležna javnost.
Četrta točka, ki je s pravnega vidika verjetno najpomembnejša, pa je, da mehanizmov za nadzor WHO ne bo. Ne bo revizij delovanja.

Komu gre verjeti in zaupati presodite sami. Ob tem pa se spomnite obdobja korona histerije, ko smo morali prenašati omejitve svobode gibanja, ko smo morali povsem zdravi ljudje v karanteno, obvezno dokazovati, da smo zdravi s testi, ki so bili zlorabljeni za širjenje panike in statistiko asimptomatsko "okuženih", ki niso imeli nobenih znakov bolezni, ter posiljevanja s cepljenjem s poskusnimi pripravki, zaradi katerih imajo mnogi uničeno zdravje, da o smrtnih primerih niti ne govorimo. Pri tem so slepo sodelovali osrednji mediji in večina zdravnikov, mnogi od njih so tudi izkoristili priložnost za mastne zaslužke. Vsako drugačno mnenje pa je bilo cenzurirano in celo sankcionirano. In vse to pod "strokovnim vodstvom" Svetovne Zdravstvene Organizacije.

Mnenje, ki ga zastopa Iniciativa slovenskih zdravnikov pa nikakor ni osamljeno. Oglejte si še Namere Svetovne Zdravstvene Organizacije in možne posledice načrtovanih sprememb in Dr. Peter McCullough v EU parlamentu o škodljivosti Cov-19 "cepiv" in SZO.

Več člankov na temo WHO

Celoten posnetek Zoom posveta si lahko ogledate na strani Društva poslancev 90.