Nedelja, 16. Jun. 2024

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije ( IFIMES )1 ] s sedežem v Ljubljani, redno izvaja analize dogodkov na Bližnjem vzhodu, Balkanu in svetovnih dogajanjih. IFIMES je pripravil analizo tretjega leta od ruske vojaške invazije na Ukrajino. Predstavljamo najpomembnejše in najzanimivejše izseke iz obsežne analize z naslovom

Ukrajina 2024: Ali obstaja možnost, da se rusko-ukrajinska vojna konča pred letom 2025

Ker rusko-ukrajinska vojna vstopa v tretje leto, je po vsej Evropi veliko pričakovanj glede njene rešitve, glede na znatne človeške in materialne žrtve na obeh straneh. Nad Evropo se porajajo številna vprašanja v zvezi s to dolgotrajno vojno, ki je nepričakovano izbruhnila na pragu celine. Glavna med temi skrbmi je, kako se bo vojna končala v naslednjih dvanajstih mesecih, predvsem pa - ali bo Evropa še naprej podpirala uradni Kijev. Kako dolgo se lahko vzdrži obremenjujoča finančna podpora Ukrajini? Kakšen vpliv bi lahko imele prihajajoče predsedniške volitve v ZDA konec leta, še posebej, če bi zmagal republikanec Donald Trump ? Ali obstaja možnost, da se vojna konča pred letom 2025? Predvsem ostaja vprašanje - kako dolgo lahko Evropa učinkovito vztraja pri svoji izčrpni finančni podpori Ukrajini?

Od začetka konflikta so EU in njene države članice Ukrajini zagotovile skupaj 96 milijard dolarjev finančne, vojaške in humanitarne pomoči. Evropski voditelji so se 1. februarja 2024 dogovorili, da bodo dodelili do 54 milijard dolarjev za podporo okrevanju, obnovi in ​​modernizaciji Ukrajine, skupaj z njenimi prizadevanji za izvajanje reform, ključnih za njeno prihodnje članstvo v EU do leta 2027. Posledično kumulativne finančne zaveze EU presegajo 150 milijard $2 ]. Medtem je Združeno kraljestvo Ukrajini od leta 2022 obljubilo več kot 15 milijard dolarjev, medtem ko so Združene države že porabile 66 milijard dolarjev, dodatnih 60 milijard dolarjev pa je namenjenih prihodnji pomoči.

Rešitev tega konflikta ostaja nedosegljiva in poraba ogromnih vsot denarja za Ukrajino lahko postane politično nevzdržna za zahodne vlade, ki podpirajo državo. Politični pritiski glede izdatkov bodo verjetno postali izrazitejši pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament (EP) junija 2024, skupaj z nacionalnimi parlamentarnimi volitvami v več državah, vključno z Združenim kraljestvom, ključnim zaveznikom Ukrajine.

Politika EU po volitvah v Evropski parlament 6. in 9. junija 2024?

Volivci v 27 državah članicah Evropske unije se bodo od 6. do 9. junija udeležili volitev v Evropski parlament, na katerih bodo volili 720 poslancev Evropskega parlamenta. Raziskave kažejo, da so desničarske skrajne stranke na teh volitvah pripravljene na pomemben napredek.

Medtem ko zakonodajno glasovanje v veliki meri sledi strankarskim zavezništvom, so zgodovinsko gledano v Evropskem parlamentu prevladovale stranke iz širšega centra, ki so sestavljale Evropsko ljudsko stranko (EPP) na desnici, Progresivno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D) na levici in liberalna Prenovi Evropo – ALDE.

Te tri skupine imajo trenutno 60 % sedežev v Evropskem parlamentu. Je pa gotovo, da bo ta zveza izgubila precejšnje število mandatov v korist skrajne desnice, s čimer se bo ravnotežje novega parlamenta premaknilo proti desnemu spektru.

Sestava prihajajočega Evropskega parlamenta ne bo vplivala le na potek vojne v Ukrajini in na odnose z Rusijo, ampak tudi na prihodnost skupne evropske obrambne politike. Poleg tega lahko vpliva na vprašanje širitve članstva v EU, zaradi česar je vstop novih držav članic skoraj nemogoč.

Volitve prihajajo v času, ko je EU pripravljena razmisliti o možnosti nadaljevanja ali zmanjšanja finančne pomoči Kijevu. Vprašanje skupne evropske obrambe bo tudi glavna tema teh volitev, še posebej potem, ko je Donald Trump potrdil, da bodo ZDA ščitile in branile evropske države, če bodo pripravljene plačati ceno in povečati izdatke za obrambo.

Kijev najbolj skrbi tako imenovana " utrujenost od Ukrajine ", ki kaže na usihanje naklonjenosti in podpore širše javnosti v državah EU. Nedavne volitve na Nizozemskem in Slovaškem so že povzročile upad podpore, pri čemer je Slovaška ustavila pomemben paket pomoči za Ukrajino, medtem ko Nizozemska morda ne bo izpolnila svoje dolgoletne obljube o dobavi letal F-16. 

Politika Poljske do Ukrajine

V EU potekajo napeta pogajanja z Madžarsko in drugimi državami članicami glede pomoči Ukrajini. Madžarska se je za razliko od preostale EU postavila na stran Rusije in želi popolnoma ustaviti pomoč Ukrajini.

Potem ko je na začetku spopada z Rusijo Ukrajini zagotovil znatno podporo in pomoč, je nekdanji poljski premier Mateusz Morawiecki septembra 2023 napovedal, da bo njegova država prenehala oboroževati Ukrajino, da bi dala prednost krepitvi lastnih obrambnih sil. Ta odločitev je sovpadla s trajajočim sporom med državama glede izvoza ukrajinskega žita, zaradi česar je Ukrajina zagrozila s pravnim postopkom proti Poljski pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Poljska je Kijevu namenila podporo v višini skoraj treh milijard evrov, vključno z vojaško opremo v vrednosti 1,5 milijarde evrov.

Nova poljska vlada, izvoljena decembra 2023, se je vrnila na evropsko pot. Novi poljski premier Donald Tusk , prekaljen evropski politik in nekdanji predsednik Evropskega sveta (2014–2019), je februarja 2024 obiskal Berlin in Pariz, da bi okrepil sodelovanje v evropski zunanji politiki. Poljska vlada je skupaj z Nemčijo in Francijo aktivirala formulo " weimarskega trikotnika ", s čimer je dodatno okrepila zunanjo politiko in varnostno sodelovanje. Formula » Weimarskega trikotnika «, vzpostavljena leta 1991, je zavezništvo med tremi državami, katerega cilj je sodelovanje pri evropskih zadevah3 ].

Predsedniške volitve v Združenih državah so napovedane za 5. november 2024

Ameriški predsednik Joe Biden se sooča s težavami pri sprejemanju paketa finančne pomoči Ukrajini skozi ameriški kongres v volilnem letu. To zahtevno situacijo za Ukrajino otežuje morebitna vrnitev Donalda Trumpa v Belo hišo naslednje leto.

Trump ni jasno artikuliral svoje politike do Ukrajine, razen njegove trditve, da bi lahko končal vojno v 24 urah4 ]. Njegova protinatovska retorika je dobro znana, skupaj z njegovim splošnim prezirom do evropskih institucij in njegovim presenetljivim občudovanjem ruskega predsednika Vladimirja Putina . V EU se že krepi bojazen pred morebitno vrnitvijo Trumpa na čelo ZDA. Medtem ko natančne finančne posledice nove Trumpove administracije ostajajo negotove, je preudarno predvideti najslabši možni scenarij za Ukrajino, kjer njihova vojska izgublja zagon in pričakuje se, da se bo Trump odločil ustaviti milijardno pomoč Ukrajini. To je zaskrbljujoča možnost za evropsko obrambno politiko, ki že verjame, da Putin čaka na čas in poskuša preživeti Zahod. Naslednjih 12 mesecev je ključnih za evropske zaveznike Ukrajine, saj je očitno, da je interes Evrope preprečiti Putinu zmago v tej vojni.

V času priprav na predsedniške volitve v ZDA se bodo neizogibno pojavile skrbi glede posledic za evropsko varnost, če bodo Združene države odsotne. Glede na to, da je ukrajinska varnost neposredno povezana s širšo evropsko varnostjo, ostaja vprašanje, kako podpreti Kijev, najpomembnejše. Dolgoročni cilj Evrope je doseči večjo varnostno neodvisnost od Washingtona, kar se razlikuje od čezatlantske politike ZDA.

V naslednjih 12 mesecih bo Bruselj začel raziskovati možnost uporabe zamrznjenega ruskega premoženja za financiranje Ukrajine. Čeprav teh sredstev ni mogoče zakonito uporabiti za nakup orožja, jih je mogoče uporabiti za kritje stroškov odškodnin. Diplomati se bojijo, da bi vzpostavitev precedensa za uporabo zamrznjenih sredstev za zbiranje sredstev za tuje vojne lahko spodbudila države, kot je Kitajska, da sledijo zgledu v svojih spopadih z Zahodom, zlasti ker je Peking lani sprejel nov zakon, ki omogoča podobne ukrepe, ki vključujejo tuja sredstva na Kitajskem.

Tudi če predstavniški dom ameriškega kongresa odobri dodatnih 60 milijard dolarjev za podporo Ukrajini, je malo možnosti, da bi ustavili rusko ofenzivo ali Rusijo odvrnili od nadaljevanja te vojne.

Ali je samo vprašanje časa, kdaj se bo nekdanji predsednik Donald Trump vrnil v Belo hišo? Kaj bo počel v drugem mandatu, česa se je naučil in katerih napak se ne bo ponavljal? Trump zaničuje politiko predsednika Bidna, vendar brez predstavitve alternativ. To vključuje obtožbe zoper ameriško administracijo, da je Ukrajino predala Rusiji, in njegovo kritiko Bidnove odločitve, da tja ne bo napotil vojakov, čeprav je splošno znano, da tudi Trump ne bo poslal vojakov. Malo verjetno je, da bo Trump Američanom naložil znatne finančne obveznosti. Namesto tega bi skušal najti praktično rešitev s sprejetjem potrebnih koncesij Ukrajine in pogajanjem na njihovi podlagi.

Trump ne deli istih prepričanj o načelih in vrednotah kot Evropejci, kot so svoboda in suverenost Ukrajine ter druge utemeljitve, ki niso v skladu z njegovimi prednostnimi nalogami ali izračuni. Verjetno se bo s Putinom pogovarjal o rešitvi krize, ki bo verjetno prišla na račun Ukrajine, saj nima bistvenega vzvoda, ki je pomemben za Trumpa in njegovo oportunistično naravo.

Združene države so država, ki jo vodijo institucije, ki imajo velik vpliv na odločanje, neodvisno od strankarskih interesov ali individualnih načrtov. Te institucije pogosto ublažijo muhe ameriških predsednikov in administracij, še posebej, če ti zaznajo resnično grožnjo nacionalni varnosti ZDA, kot se je večkrat izkazalo v času predsednikovanja Baracka Obame in Donalda Trumpa. Tudi ko ameriška administracija deluje v skladu s svojimi interesi, imajo na koncu končno besedo ameriški centri odločanja. Zato ni prave bojazni, da bi bodoči ameriški predsednik ogrozil ukrajinsko državnost in celovitost.

Je status quo "korejski scenarij" za zaustavitev konflikta v Ukrajini?

Kljub temu, da Rusija zanika razprave o " korejskem scenariju ", predstavlja koristno rešitev za Moskvo iz več razlogov. Ruski konflikt z Ukrajino je že mesece v stanju izčrpavanja. » Korejski scenarij « zagotavlja Rusiji ohranitev zasedenega ozemlja v vzhodni in južni Ukrajini ter utrjevanje svojih položajev vzdolž približno 1000 km dolge mejne črte.

Korejski scenarij " ali " 38. vzporednik " se običajno imenuje rešitev, dosežena po korejski vojni (1950-1953) vzdolž črte prekinitve ognja med Severno in Južno Korejo, kjer se demilitarizirano območje razteza med obema Korejama. Vendar ta scenarij ni vključeval podpisa mirovnega sporazuma med državama, s čimer sta dejansko ostali v vojni od leta 1953.

Če se bo ta scenarij izvajal vzdolž obstoječih bojnih črt in v prihodnjih mirovnih pogajanjih, bo Ukrajina izgubila približno 100.000 kvadratnih kilometrov neposredno. Razdeljena bo na dva dela, pri čemer bo prvi pod nadzorom Rusije in bo zajemal južne in jugovzhodne regije, vključno s polotokom Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014. Vzpostavitev demilitariziranega območja, globokega več kilometrov, bi zagotovilo prekinitev ognja, kar bi povzročilo de dejansko zamrznjen konflikt. Za vzpostavitev tega demilitariziranega območja bi bila potrebna napotitev mirovnih sil vzdolž razmejitvenih črt. Glede na trenutne okoliščine je napotitev Natovih sil v Ukrajino bistvena za zagotavljanje varnosti Ukrajine. Francoski predsednik Emmanuel Macron

je 26. februarja 2024 izjavil, da ne izključuje možnosti namestitve francoskih kopenskih enot v Ukrajini. Po zaključku konference o pomoči Ukrajini v Parizu je Macron dodal, da so na mizi vse možnosti, da bi preprečili, da bi Rusija zmagala v vojni proti Ukrajini[ 5 ]. Vendar je več članic Nata, vključno z ZDA, Nemčijo in Združenim kraljestvom, ta predlog hitro zavrnilo. Ta razvoj odpira vprašanja o tem, ali predlog francoskega predsednika pomeni začetek prizadevanj za vzpostavitev razmejitvenih črt, podobnih korejskemu scenariju. Ukrajina ne bo sprejela nobene formule za zamrznitev konflikta, podobne " korejskemu scenariju ", razen če podpora Zahoda popolnoma preneha. To naj se ne bi zgodilo kmalu, saj Evropa še vedno šteje Ukrajino za svojo prvo obrambno črto. Nova turška mirovna pobuda je bila napovedana ob robu diplomatskega foruma v Antaliji 3. marca 2024,

Hakan Fidan in Sergej Lavrov. Glede vprašanja Ukrajine je naše mnenje, da sta obe strani dosegli meje tega, kar lahko dosežeta z vojno. Mislimo, da je čas za začetek dialoga za premirje ," je dejal turški zunanji minister Fidan. To sproža vprašanje, ali turška pobuda nadaljuje afriško pobudo iz julija 20236 ] ali se ujema z Macronovo vizijo končanja konflikta.

Rusija se zavzema za zamrznitev konflikta in status quo

Putinovo primarno politično vodilo v letu 2024 je ohranjanje statusa quo na ukrajinski fronti. Geopolitični in vojaški strokovnjaki ne pričakujejo večje ofenzive Kremlja, vsaj ne v prvi polovici leta. Ta pristop je z njihovega vidika zelo upravičen. Moskva ne vidi potrebe po spremembi trenutne vojne razmejitvene črte, saj bi to lahko porušilo obstoječe razmerje moči, medtem ko se država pripravlja na pomembne predsedniške volitve. Kljub predvidljivemu izidu teh volitev to ne zmanjšuje pomena dogodka, ki Putina tako rekoč postavi za voditelja naroda in dosmrtnega gospodarja Kremlja. To pomeni utrjevanje " putinističnega " pristopa v Rusiji za mnoga prihodnja leta in kljubovanje prejšnjim zahodnim pričakovanjem o njenem propadu.

V sedanjih okoliščinah se je Moskva v " vojni izčrpavanja " nekoliko ugodneje postavila. Posledično se osredotoča na širjenje razkola med zahodnimi državami sredi naraščajočega evropskega nezadovoljstva. Rusija predvideva, da bo še več držav sledilo zgledu Slovaške, Madžarske in Nizozemske pri ublažitvi retorike do Moskve.

V istem kontekstu se Rusi zavedajo, da so zahodne zaloge orožja in streliva primanjkovale, kar pomeni, da bodo stroški dobave za Ukrajino v prihajajoči fazi eskalirali. Ta razvoj spodbudi nekatere zahodne države, da dajejo prednost vzpostavitvi skupne obrambne industrije s Kijevom kot alternative dobavi vojaškega orožja in tehnologije, proizvedene v državah Nata. Razmišlja se celo o morebitni vključitvi držav Zahodnega Balkana, ki bi izkoristile svoje okrepljene zmogljivosti, pri proizvodnji prepotrebnega streliva za Ukrajino.

Za Rusijo je zastoj v konfliktu ključna podlaga za podpihovanje notranjih razdorov v Ukrajini, ki bi se lahko okrepili, ko se približuje datum ukrajinskih predsedniških volitev, volitev, ki so bile doslej odložene. Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu poteče mandat maja 2024. Po ustavi bi morale biti volitve novega voditelja države v Ukrajini zadnjo nedeljo v marcu, vendar se volilni proces zaradi vojne verjetno ne bo začel. .

Poznavalci ne pričakujejo širitve vojaškega konflikta pred sredino leta, morebitno zaostrovanje pa bo verjetno povezano z notranjim (ne)redom v Ukrajini. Splošne ocene kažejo, da bo zadnje četrtletje leta 2024 odločilno za usodo rusko-ukrajinske vojne.

IFIMES, 18. marec 2024

Opombe:
1IFIMES - Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije s sedežem v Ljubljani, Slovenija, ima od leta 2018 poseben posvetovalni status pri Ekonomsko-socialnem svetu Združenih narodov ECOSOC/ZN v New Yorku in je izdajatelj mednarodne znanstvene revije "Evropske perspektive."
2 ] Pomoč EU Ukrajini, povezava: www.eeas.europa.eu/delegations/united-states-america/eu-assistance-ukraine-us-dollars_en?s=253
Pripombe izvršne podpredsednice Vestager, povezava: https ://europa.eu/newsroom/ecpc-failover/pdf/speech-24-1327_en.pdf
3 ] »Weimarski trikotnik« je regionalno zavezništvo Francije, Nemčije in Poljske, ustanovljeno leta 1991 v nemškem mestu Weimar. Skupina je namenjena spodbujanju sodelovanja med tremi državami pri čezmejnih in evropskih vprašanjih. Dostopno na: www.diplomatie.gouv.fr/en/country-files/poland/the-weimar-triangle/
4 ] Trump Kaitlan Collins s CNN: "Če bom predsednik, bom to vojno rešil v enem dnevu, 24 urah." Dostopno na: https://edition.cnn.com/2024/01/20/europe/zelensky-trump-end-russia-ukraine-war-intl-hnk/index.html.
5 ] Macron ne najde podpore za pošiljanje Natovih vojakov v Ukrajino proti Rusiji. Dostopno na: www.eunews.it/en/2024/02/27/macron-nato-soldiers-ukraine-russia/
6 ] Afriška mirovna pobuda v rusko-ukrajinski vojni. Dostopno na: povezava: https://blog.prif.org/2023/07/21/an-african-peace-initiative-in-the-russia-ukraine-war/
Vir: www.ifimes.org