Ponedeljek, 27. Maj. 2024

SWIFT - CBDC

Centralizirana mednarodna platforma CBDC prek sistema SWIFT pomeni konec obdobja individualne svobode ljudi. Za ljudi, ki se pri plačevanju zanašajo na debetne ali kreditne kartice, plačila s CBDC - tj. digitalnim denarjem centralne banke - ne bodo postala le enostavnejša, temveč tudi nadzorovana.

Centralizirana mednarodna platforma CBDC družbe SWIFT pomeni konec obdobja individualne svobode ljudi. Za ljudi, ki se pri plačevanju zanašajo na debetne ali kreditne kartice, plačila s CBDC - tj. digitalnim centralnobančnim denarjem - ne bodo le lažja, temveč bodo postala tudi nadzorovana. Kaj se lahko kupi in za kaj se lahko porabi, se lahko določi centralno - in to se tudi načrtuje in odkrito sporoča.

Po zaslugi interneta ter možnosti mednarodne trgovine in potovanj lahko človeštvo že nekaj desetletij uživa v svobodi, ki se bo za "navadne smrtnike" verjetno kmalu končala. Svetovne elite so določile, da je treba prenehati z individualno mobilnostjo (vozili) in potovanji na dolge razdalje - domnevno zato, da bi rešili svet, ki ga ogrožajo preveliki izpusti CO2. Vendar je ta navidezna zahteva namenjena urejanju celotnega potrošniškega vedenja ljudi. Cilj je centralno določiti, kaj se lahko kupi in poje.

Uporabo digitalnega denarja centralne banke je mogoče natančno nadzorovati. Ne le, da bo mogoče do zadnje podrobnosti videti, kdo je kaj in kje kupil (da bi lahko za nazaj sankcionirali "napačno ravnanje"), te nakupe bo mogoče tudi blokirati. V ta namen potekajo obsežni poskusi, ki jih ljudem poskušajo predstaviti kot "plačilne kartice za begunce". V tem modelu milijoni revnih migrantov, ki so bili preseljeni, da bi destabilizirali Zahod, ne prejemajo več gotovine; plačati morajo s karticami, katerih uporabo je mogoče natančno omejiti.

"Družba za svetovne medbančne finančne telekomunikacije, na kratko SWIFT, je organizacija, ustanovljena leta 1973 s sedežem v Belgiji, ki upravlja posebej varno telekomunikacijsko omrežje (SWIFTNet), ki ga uporablja zlasti več kot 11.000 kreditnih institucij po vsem svetu kot žiro omrežje za tuje plačilne transakcije," pojasnjuje nemška Wikipedia.

25. marca je novinarska agencija Reuters poročala, da namerava SWIFT v naslednjem letu ali dveh dokončati platformo, ki bo digitalnim valutam centralnih bank omogočila nemoteno povezavo z obstoječim finančnim sistemom.

Posredna naloga je zagotoviti, da se bodo lahko vse CBDC različnih držav uporabljale skupaj, čeprav temeljijo na različnih osnovnih tehnologijah ali "protokolih", s čimer se bo zmanjšalo tveganje razdrobljenosti plačilnega sistema.

Pokazalo se je tudi, da bi se lahko uporabljale za zelo zapletena trgovinska ali devizna plačila in da bi jih bilo mogoče avtomatizirati ter tako pospešiti postopke in zmanjšati stroške.

REUTERS na podlagi informacij družbe SWIFT

Nick Kerigan, vodja oddelka za inovacije pri podjetju SWIFT, je časovni okvir za dokončanje in zagon opredelil na 12-24 mesecev. Cilj je ohraniti globalno prevlado sistema SWIFT v omrežju med bankami.

Testna območja za CBDC so trenutno na Bahamih, v Nigeriji in na Jamajki. Naslednja takšna valuta bo verjetno e-juan na Kitajskem. SWIFT predvideva, da bodo do leta 2030 v digitalne valute pretvorjena sredstva v skupni vrednosti 16 bilijonov ameriških dolarjev. "Z njimi bi lahko nato trgovali v realnem času," je navdušen Kerigan, kar je očitna prednost za ljudi po svetu, ki se v resnici približujejo popolnemu nadzoru. O tem, ali si to želijo, se še nikoli niso demokratično pozanimali.

Zlasti v Evropi se sistemu SWIFT skoraj nihče ne more izogniti, vendar je sistem mednarodno uveljavljen in pomemben vmesnik za mednarodne prenose denarja. Vendar so se okoli podjetja že zgodili številni škandali, ki so sprožili resne dvome o njegovih koristih za evropske državljane. Edward Snowden je na primer razkril, da so ameriške službe vohunile za sistemom SWIFT na več ravneh in tako imele popoln vpogled v plačilne transakcije evropskih državljanov. Sistem SWIFT se uporablja tudi kot orožje proti državam, ki se ne obnašajo tako, kot zahtevajo druge države. Leta 2018 so bile na zahtevo ZDA blokirane iranske banke, med vojno v Ukrajini pa je SWIFT blokiral ruske banke.

SWIFT je ranljiv tudi za kibernetske napade. Severna Koreja naj bi večkrat uspešno ukradla več deset milijonov ameriških dolarjev. Februarja 2016 so iz centralne banke Bangladeša ukradli 81 milijonov ameriških dolarjev.

Vir: report24.news

 Kaj prinaša sistem CBDC si oglejte v videu: CBDC - Prihodnost denarja ali grožnja zasebnosti in popoln nadzor porabe