Ponedeljek, 27. Maj. 2024

To, kar se zdaj dogaja v mestu Rafa in okoliških območjih, je politika iztrebljanja - obubožano, stradajoče in travmatizirano prebivalstvo naj se ponovno preseli, da bi se Izrael lahko "boril proti teroristom". Kam se je treba preseliti? Danes zjutraj so Izraelske obrambne sile (IDF) izdale "nujno opozorilo", v katerem so prebivalce pozvale k evakuaciji nekaterih delov osrednje Rafe, in na zemljevidu prikazale, kateri deli mesta zdaj veljajo za "nevarno bojno območje". IDF je opozorila, da bodo proti terorističnim organizacijam na tem območju prebivanja uporabili "skrajno silo", in prebivalcem sporočila, da morajo nemudoma zapustiti mesto, sicer bodo tvegali svoje življenje in življenje svojih družinskih članov. "Zaradi vaše varnosti - prosimo vas, da se nemudoma evakuirate na humanitarno območje."

Humanitarno območje? Prebivalcem Rafe so naročili, naj gredo na obalno območje Al Mawasi, ki po poročanju ZN 9. maja nima popolnoma ničesar - nobene vode, elektrike, goriva, medicinskih pripomočkov, hrane - ničesar. Enako velja za Khan Younis, kamor je bilo drugim rečeno, naj gredo, in kjer ni nobenih storitev. IDF je ljudem v Džabaliji na severu Gaze ukazala, naj se evakuirajo v zavetišča v zahodnem delu Gaze. IDF si je drznila Palestincem sporočiti, da to počne zato, da bi civiliste umaknila z območja spopadov "v skladu z mednarodnim pravom".

Tako imenovano "razširjeno humanitarno območje", kjer naj bi ljudje iz Rafe poiskali zatočišče, nima infrastrukture za sedanje šotorsko mesto razseljenih ljudi, ki je že tam, in zagotovo ne more sprejeti dodatnih 150.000 ljudi, ki se odpravljajo v njihovo smer. Večina beguncev meni, da ni varnega območja in da je vsak kvadratni centimeter tarča. New York Times navaja besede nekega razseljenega Palestinca: "Ne vemo, kaj se bo zgodilo z nami. Gremo v neznano. Vsi se počutijo enako."

Od nedelje, 5. maja, v Gazo ni prišla nobena hrana, gorivo, zdravila ali druga oskrba. Konvoji tovornjakov z zalogami so parkirani na mejnih prehodih, čez katere ni dovoljen prehod. 9. maja je Truthout poročal, da je direktorica za komunikacije UNRWA Louise Wateridge za BBC povedala, da v naslednjih nekaj dneh v Gazi ne bo več delujočih bolnišnic, predelave vode ali sanitarnih storitev, če bo Izrael nadaljeval blokado goriva in vseh drugih oblik pomoči za Gazo.

"Sanitarni delavci nimajo goriva, da bi premaknili vse odpadke, ki se kopičijo. Poletje je, bolezni se širijo, smeti so povsod. Ni goriva za pogon generatorjev za bolnišnice, ni goriva za oskrbo z vodo. Oskrba z vodo se bo ustavila. V mestu Khan Yunis je že uničena. V Khan Yunisu ni na voljo nobene vode," je nadaljevala. "Povsod drugje bo zmanjkalo goriva."

Kljub obupu so študentski protesti v Združenih državah sprožili val optimizma po vsem svetu. Eden od razseljenih Palestincev, ki je potoval proti severu po cesti in iskal novo prenočišče, je o ameriških študentskih protestih dejal: "Ti protesti in solidarnost imajo velik vpliv na ameriško vlado, ves svet in Združene narode, saj so se študentje po vsem svetu uprli nepravičnosti in zatiranju, ki so mu podvrženi Palestinci. Če Bog da, bo to imelo pozitiven učinek."

Vir: eir.news