Petek, 12. Jul. 2024

Fregata Admiral Gorškov

Ruske vojaške ladje so v sredo vplule v glavno kubansko pristanišče, kar je videti kot razkazovanje pomorskih mišic Moskve na ameriškem dvorišču ob povečanih napetostih z Združenimi državami.

Karibska država je soseda ZDA, ki so od nje na najbližji točki oddaljene le približno 150 kilometrov (94 milj), vendar imajo že desetletja napete odnose.

Čeprav ladje ruske mornarice niso prvič obiskale Kube, se zdi, da je ta konvoj največji v zadnjih nekaj letih. Flota se bo predvidoma zadrževala med 12. in 17. junijem, javnost pa si bo lahko ladje tudi ogledala.

Kaj torej piše Al Jazeera, zakaj je Rusija zdaj poslala ladje na Kubo, kako daleč nazaj segajo rusko-kubanske vezi in zakaj sta se v zadnjem letu zbližali:

Zakaj so vojaške ladje v Havani?

Flotilja je del "prijateljskega" rutinskega obiska med mornaricama obeh držav, so povedali kubanski uradniki. Posadka na ladji naj bi med bivanjem na Karibih izvajala vojaške vaje.

Analitiki pa pravijo, da je poteza Moskve v veliki meri namenjena za razkazovanje pomorskih mišic na ameriškem dvorišču. Do odprave prihaja po stopnjevanju napetosti med Rusijo in ZDA, potem ko je predsednik Joe Biden maja sprejel odločitev, da Ukrajini dovoli napade na ruske cilje z ameriškim orožjem.

Ruski predsednik Putin je obljubil povračilne ukrepe ne le proti ZDA, temveč tudi proti drugim zahodnim zaveznicam Ukrajine, ki so prav tako odpravile omejitve glede uporabe svojega orožja proti Moskvi.

"To bi pomenilo njihovo neposredno vpletenost v vojno proti Ruski federaciji, zato si pridržujemo pravico, da ravnamo enako," je prejšnji teden dejal Putin in dodal, da je Moskva pripravljena uporabiti jedrsko orožje.

Benjamin Gedan, direktor programa za Latinsko Ameriko v Wilson Center s sedežem v Washingtonu, je za tiskovno agencijo Associated Press dejal, da so "vojaške ladje opomnik Washingtonu, da je neprijetno, če se nasprotnik vmešava v vašo [soseščino]".

Način razkazovanja mornarice je tudi zagotavljanje latinskoameriških zaveznic Moskve - Kube in Venezuele, da ju Moskva še naprej podpira proti Washingtonu, so dejali nekateri strokovnjaki.

Tako kot Rusija in Kuba ima tudi gospodarsko opustošena Venezuela neprijetne odnose z ZDA in je pod ameriškimi sankcijami.

Katere ladje je Rusija namestila in kakšno grožnjo predstavljajo?

Ruska flota vključuje skupno štiri plovila.

  • Admiral Gorškov: je vodilna ladja v konvoju. Fregata - to je bojna ladja, ki je lahka za krmiljenje in jo je mogoče enostavno manevrirati - je eden najsodobnejših modelov ruske mornarice. Sposobna je izvajati raketne napade dolgega dosega in protipodmorniško bojevanje, zaradi uporabe tehnologije stealth pa jo je težko opaziti z radarji. Ladja je opremljena s hipersoničnimi raketami Zircon, za katere je Putin v preteklosti dejal, da lahko letijo devetkrat hitreje od hitrosti zvoka na razdalji več kot 1.000 km (več kot 620 milj). Nosi tudi manevrirne rakete Kalibr in Oniks.
  • Kazan: je podmornica na jedrski pogon, v njej pa je nameščen jedrski reaktor. Prav tako naj bi bila opremljena z raketami vrste Kalibr in Oniks.
  • Pashin - naftni tanker flote, in reševalni vlačilec - Nikolaj Čiker - dopolnjujeta konvoj kot podporni vozili.

Flotilja bo predvidoma vsaj tri dni zasidrana v havanskem pristanišču, ko si bodo prebivalci lahko ogledali vojaške ladje

Kako so se odzvale ZDA?

Ameriški uradniki javno omalovažujejo napotitev in pravijo, da je del običajnih pristaniških obiskov med Rusijo in Kubo.

Svetovalec za nacionalno varnost Bele hiše Jake Sullivan je v sredo novinarjem dejal, da so takšne pomorske vaje rutinske in da ni nobenih znakov, da bi Moskva v Havano prenašala rakete.

Lani julija je bila Perekop - ruska ladja za usposabljanje, opremljena s protiletalskimi topovi in raketometom - na štiridnevnem obisku v Havani, kjer je po navedbah kubanskih uradnikov izvedla "vrsto dejavnosti". Sama ladja Admiral jo je obiskala leta 2019.

"Tovrstne stvari smo že videli in pričakujemo, da jih bomo še videli, zato v njih ne bom bral posebnih motivov," je dejal Sullivan in dodal, da bodo ZDA ostale pozorne.

ZDA so poslale ladje in letala, ki so spremljala gibanje flote, še preden je prispela na Kubo, in ocenile, da na krovu ni jedrskega orožja, so povedali uradniki, ki so govorili za ameriške medije, in opozorili, da je flota ves čas ostala v mednarodnih vodah.

Kaj pravita Kuba in Rusija?

Rusko obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da je ladjevje na poti na Kubo izvajalo vaje v Atlantiku.

Ruska posadka je vadila uporabo visoko preciznega raketnega orožja s pomočjo računalniško simuliranih ciljev sovražnih ladij, ki so bile oddaljene več kot 600 km (več kot 320 navtičnih milj), je sporočilo ministrstvo.

Kubansko zunanje ministrstvo je medtem pred prihodom flote poudarilo, da nobena od vojaških ladij ne bo imela jedrskega orožja, in dodalo, da njihova prisotnost "ne predstavlja grožnje regiji".

"Obiski pomorskih enot iz drugih držav so zgodovinska praksa revolucionarne vlade z narodi, ki vzdržujejo odnose prijateljstva in sodelovanja," je ministrstvo zapisalo v izjavi.

Ali gre za ponovitev dogodkov iz leta 1962?

Rusija in Kuba že dolgo enotno nasprotujeta ZDA. Med hladno vojno so se njune vezi močno poglobile, saj se je takratna Sovjetska zveza spoprijateljila z ideološko usklajeno Havano. Moskva je zagotavljala finančno pomoč, vojaško opremo in pomorsko usposabljanje ter s tem krepila vojaško moč države na Karibih.

Začetek je bil leta 1962, ko je Moskva na Kubo prenesla jedrsko orožje, kar je povzročilo odziv ZDA, ki so v odgovor uvedle pomorsko blokado Havane. Ta napeta epizoda je danes znana kot kubanska raketna kriza leta 1962.

Kuba je s propadom Sovjetske zveze izgubila glavnega gospodarskega partnerja in zašla v gospodarsko depresijo. V zadnjih letih pa se je sodelovanje med državama ponovno poglobilo.

Analitiki so dejali, da je pomorska predstava ta teden zaznamovala to krepitev odnosov, vendar so opozorili, da to ne pomeni nujno ponovitve dogodkov iz leta 1962. Prej kot zaradi ideologije je zlasti Kubo Rusija ponovno pritegnila iz gospodarskih razlogov.

Kako so se v zadnjem letu poglobile njune gospodarske vezi?

V okviru najdlje trajajočih trgovinskih sankcij v sodobni zgodovini ZDA od leta 1958 ameriškim subjektom prepovedujejo trgovanje s Kubo - potem ko je Fidel Castro strmoglavil vlado v Havani, ki so jo podpirale ZDA.

Čeprav so bile sankcije v različnih obdobjih omiljene, so v glavnem ostale nespremenjene. Leta 2015 se je ameriški predsednik Barack Obama odločil, da po 50 letih obnovi diplomatske vezi s Kubo, vendar je njegov naslednik Donald Trump smer obrnil štiri leta kasneje.

To je delno prispevalo k nadaljevanju gospodarske krize v karibski državi - poleg nestabilne vladne gospodarske politike - pravijo analitiki.

"Blokada se kvalificira kot zločin genocida," je dejal kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez Parrilla na zasedanju Generalne skupščine ZN novembra, pri čemer se je skliceval na ameriške sankcije.

Slabše javne storitve, redni izpadi električne energije, pomanjkanje hrane in goriva ter visoka inflacija so Kubo pahnili v najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih desetletjih.

V zadnjih letih se je Kuba ponovno obrnila na Rusijo, da bi privabila tuje vlagatelje. Državi sta maja lani vzpostavili vrsto gospodarskih partnerstev, vključno s partnerstvom, ki bo ruskim podjetjem omogočilo zakup kubanskih zemljišč za 30 let, kar je v tej večinoma zaprti državi nenavadna poteza.

Bilateralna trgovina med Kubo in Rusijo je leta 2022 dosegla 450 milijonov dolarjev, kar je trikrat več kot leta 2021, so sporočili ruski uradniki. Približno 90 odstotkov trgovine je obsegala prodaja naftnih derivatov in sojinega olja, saj Rusija v državo črpa nujno potrebno gorivo.

Ricardo Cabrisas, nekdanji kubanski minister za zunanjo trgovino, je maja lani ob robu poslovnega foruma, ki je v Havani gostil ruske vlagatelje, novinarjem povedal, da se bodo gospodarske vezi med Rusijo in Kubo le še krepile.

"Nič in nihče tega ne more ustaviti," je dejal Cabrisas.

Vir: aljazeera.com