Petek, 12. Jul. 2024

Vojna v Ukrajini se vse bolj stopnjuje. Medtem ko ruska vojska počasi napreduje praktično na celotni fronti, ukrajinski samozvani predsednik Zelenski, ki mu je potekel predsedniški mandat, pa kljub temu še naprej vlada, spet zahteva od Nata, naj uvede nad zahodno Ukrajino območje prepovedi letenja z uporabo sistemov protizračne obrambe iz tistih vzhodnoevropskih članic Nata, ki razpolagajo s temi sistemi.

Janez Janša je že na začetku tega konflikta predlagal, da bi nad celotnim ozemljem Ukrajine razglasili prepoved letenja, vendar so takrat v Washingtonu ocenili, da bi uvedba takšnega ukrepa pomenila neposreden spopad z Rusijo, v kar vsaj takrat še niso bili pripravljeni. Poleg Ukrajine, ki naj bi imela pet takšnih sistemov, s Patrioti razpolagata tudi Poljska in Romunija. Uporaba teh sistemov protizračne obrambe bi pomenila neposredno vpletenost Nata v vojno z Rusijo.

Zelenski, ki si na vsak način prizadeva vplesti ameriško vojsko v vojno z Rusijo, tudi predlaga, da bi omenjene sisteme namestili vzdolž poljsko-ukrajinske meje. Obe ukrajinski zahtevi dokazujeta, da je položaj ukrajinske vojske vse težji in da jo pred zlomom lahko reši le neposredna vojaška intervencija Nata, kar pa povečuje nevarnost ne samo eskalacije, ampak tudi atomske vojne med obema stranema. V Washingtonu naj bi razmišljali, da bi več sistemov protizračne obrambe Patriot premestili iz Izraela v Ukrajino.

Drug problem je dejstvo, da v ZDA izdelajo na leto samo 550 raket, ki jih uporabljajo Patrioti. Samo maja so ukrajinske sile po ocenah vojaških analitikov uporabile več raket te vrste, kot jih izdelajo v ZDA vse leto, poleg tega pa vsaka raketa stane več milijonov dolarjev, kar bi drastično povečalo stroške te vojne. Z morebitno uvedbo prepovedi poletov nad zahodno Ukrajino naj bi zaščitili ukrajinsko industrijo in energetsko infrastrukturo, ki je vse bolj na udaru ruske vojske.

Ta je namreč začela uporabljati taktiko držav Nata, ki so na primer med 78-dnevnim bombardiranjem Srbije leta 1999 napadale predvsem njeno električno distribucijsko omrežje. Rusija je na poti, da bo uničila dobršen del ukrajinskega elektroenergetskega omrežja, v zadnjih dveh mesecih pa je ruska vojska začela bombardirati tudi elektrarne. Več jih je uničenih do te mere, da jih ni mogoče več popraviti. Po podatkih ukrajinske vlade skoraj tri četrtine termoelektrarn v državi ne delujejo več. Skupaj je bilo uničenih 42 elektrarn, zelo poškodovanih pa je nadaljnjih 20 hidroelektrarn. Izpadi električne energije in zatemnitve postajajo vse pogostejši in trajajo vse dlje. Pekarne na primer vse težje pečejo kruh, dvigala ne delujejo več, kijevski tramvaji ne morejo voziti ljudi. Vodovodni in kanalizacijski sistemi odpovedujejo zaradi pomanjkanja električne energije. Še huje bo, ko bo prišla zima.

Začenja se totalna vojna, saj se povečuje nevarnost neposrednega spopada med Rusijo in Natom, ki v Ukrajini kopiči vse več vojaških sil. Kljub temu politiki, tako ameriški, evropski pa tudi ukrajinski, še vedno vztrajajo pri nadaljevanju in stopnjevanju vojne. Vojna v Ukrajini je namreč dobra dimna zaveza tudi za vse večje notranjepolitične pretrese tako v ZDA, kjer ni več jasno, kdo vlada in kdo bo vladal naslednja štiri leta, v Franciji, kjer bo predsednik Macron na volitvah očitno popolnoma pogorel, in v Nemčiji, kjer se bodo po koncu sedanje nogometne mrzlice soočili z vse večjo gospodarsko in politično krizo.

Logiki nadaljevanja vojne v Ukrajini očitno za vsako ceno sledijo tudi slovenski politiki, ki nas bodo poskušali z napovedanim podpisom varnostnega sporazuma z Ukrajino vplesti v to povsem nepotrebno vojno, ki vse bolj ogroža Evropo in svet. O tem sporazumu ne vemo praktično nič. Pred podpisom mora o njem odločati vsaj parlament, če ne že ljudje na referendumu, saj lahko pomeni našo dolgoročno vpletenost v ta konflikt.

Vir: facebook.com