Intoleranca na pšenico bi lahko bila posledica glifosata. Znanstveniki ugotavljajo, da je glifosat morda "ključni okoljski sprožilec" pri preobčutljivosti na pšenico, črevesnih boleznih in nekaterih duševnih motnjah.
Znanstvena raziskava identificira glifosat kot možen vzrok za globalni porast preobčutljivosti na pšenico. Ta bolezen se vse pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki nimajo diagnoze celiakije (bolezen, pri kateri imunski sistem napada lastna tkiva, ko zaužijete beljakovino gluten).
Avtorja pregleda, Jacqueline A. Barnett in Deanna L. Gibson z Univerze v Britanski Kolumbiji, opažata, da se preobčutljivost na pšenico povečuje vzporedno s širjenjem zahodne prehrane, ki vključuje visoke ravni prečiščenih ogljikovih hidratov. Vendar so klinične študije pokazale, da gluten iz pšenice ne povzroča simptomov pri zdravih posameznikih, kar kaže na to, da nekaj drugega povzroča simptome. Avtorja domnevata, da bi lahko "nekaj drugega" bil glifosat.
Čeprav v Severni Ameriki ni komercialno gojene gensko spremenjene pšenice, ki je tolerantna na glifosat, se glifosatni herbicidi pogosto škropijo na konvencionalno pridelano pšenico pred žetvijo, da jo posušijo.
Glifosat deluje kot herbicid z zaviranjem shikimatne poti, ki je ekskluzivna za rastline in bakterije, vendar se ne nahaja pri sesalcih, vključno s človekom. Iz tega razloga je bil glifosat zgodovinsko oznanjen za nestrupenega za sesalce. Vendar pa so naša črevesja polna prijaznih bakterij, ki nam pomagajo prebavljati hrano in delujejo kot del zdravega imunskega sistema. Zato Barnett in Gibson navajata, da bi lahko glifosat vplival na črevesno floro in povzročil "disbiozo", nezdravo neravnovesje v populacijah črevesnih bakterij.
Kot opozarjata, so nekatere študije na podganah pokazale, da izpostavljenost Roundupu in glifosatu povzroča disbiozo, celo pri relativno nizkih ravneh, ki jih regulatorji smatrajo za varne za zaužitje. Najdeni učinki disbioze vključujejo zmanjšanje populacij vrste črevesnih bakterij, imenovane Rothia. Nekatere vrste Rothie so bile identificirane kot ključne pri razgradnji glutena in lahko igrajo vlogo pri preprečevanju celiakije.
Avtorja navajata: "Te ugotovitve kažejo, da izpostavljenost glifosatu, bodisi samemu ali v komercialni pripravi, pri odmerkih, ki so bili prej šteti za varne za človeško zdravje, lahko ima globok učinek na razvoj mikrobioma in lahko predstavlja okoljski sprožilec pri razvoju celiakije."
Po objavi pregleda Barnett in Gibson je študija iz leta 2021 avtorja Mesnage et al potrdila mehanizem, po katerem tako Roundup kot tudi njegova deklarirana "aktivna" sestavina glifosat povzročata disbiozo, in sicer z zaviranjem shikimatne poti v črevesnih bakterijah. Mikrobiom črevesja je bil moten pri vseh preskušenih odmerkih, vključno tistimi, ki naj ne bi imeli nobenega škodljivega učinka po mnenju regulatorjev.
Vpliv glifosata na "prijazne" bakterije
V pregledu Barnett in Gibson navajata raziskave, ki kažejo, da so škodljivi patogeni bolj odporni na glifosat v primerjavi s "prijaznimi" bakterijami v našem črevesju. Študije razkrivajo razlike med glifosatom in formulacijami na osnovi glifosata, kot je Roundup, glede učinkov na črevesne bakterije. Prav tako obstajajo razlike v učinkih različnih formulacij, kar je pripeljalo Barnetta in Gibsona do zaključka, da lahko adjuvansi herbicidov (dodani sestavki poleg deklarirane "aktivne" sestavine) povzročijo spremembe v črevesnem mikrobiomu in imajo lahko sinergistične učinke v kombinaciji s glifosatom. Avtorja opozarjata, da so nekatere spremembe v vrstah črevesnih bakterij, ki so jih povzročili glifosat ali herbicidi na osnovi glifosata, povezane z določenimi boleznimi črevesja, kot so sindrom razdražljivega črevesja, celiakija in celo rak debelega črevesa. Disbioza je tudi znana kot sprožilec debelosti in duševnih težav. Avtorja opozarjata, da je izpostavljenost Roundupu povezana s povečano tesnobo in depresivnimi vedenji pri miših, kar se je povezovalo z zmanjšanjem določenih črevesnih bakterij.
Avtorja navajata: "Glifosat bi lahko bil ključni okoljski sprožilec pri etiologiji več bolezni, vključno s celiakijo, vnetno črevesno boleznijo in sindromom razdražljivega črevesja. Izpostavljenost glifosatu lahko ima tudi posledice za duševno zdravje, vključno z anksioznostjo in depresijo, preko sprememb v črevesnem mikrobiomu."
Vendar pa dodajata, da večina raziskav o učinkih glifosata na mikrobiom trpi zaradi metodoloških pomanjkljivosti, kot so nerealno visoki odmerki, nezadostno trajanje izpostavljenosti in pretiranega zanašanja na živalske modele, ki se morda ne prenesejo dobro na ljudi. Sklepata: "Prihodnje dolgoročne študije o fiziološko pomembnih odmerkih tako pri zdravih kot genetsko nagnjenih populacijah so potrebne, da se določi dejansko tveganje za človeško zdravje."
Raziskava, ki jo lahko izvede kdorkoli
GMWatch bi dodal, da glede na etično nemogoče ciljanje ljudi z herbicidi v kontroliranih eksperimentih in praktično nemogoče zapiranje eksperimentalnih subjektov vse dolgoročno obdobje ter hranjenje z dieto brez glifosata, vprašanje dejanskega tveganja za zdravje ljudi zaradi herbicidov na osnovi glifosata verjetno ne bo kmalu rešeno s strani znanstvenikov v laboratorijih. Vendar - in to je lahko prava vrednost tega pregleda - vsakdo, ki trpi zaradi omenjenih bolezni, vključno s precej splošnim a kljub temu resničnim stanjem preobčutljivosti na pšenico, ne potrebuje čakanja na morebitne nepopolne znanstvene raziskave. Lahko opravi lastne raziskave tako, da zmanjša vnos hrane onesnažene z glifosatom in opazi izboljšave. To bi pomenilo izogibanje gensko spremenjenim sestavinam, kot so koruza in soja ter žitaricam, ki se običajno posušijo s pomočjo glifosata, kot sta pšenica in oves ter dajanje prednosti ekološko pridelani hrani.
Spomnim se prijatelja, ko sem ga prvič spoznala pred mnogimi leti. Prepričano mi je povedal: "Alergičen sem na sadje in zelenjavo." Srečala sem že ljudi, ki so resnično alergični na določeno hrano, vendar je splošna narava njegove trditve opozorila na možnost, da niso sadje in zelenjava povzročili reakcije - neprijeten izpuščaj okoli ust, pekoča usta in grlo ter težave s prebavo - ampak pesticidi s katerimi so bili gojeni. Sledili so poskusi: pojedel je vsa živila za katera je mislil, da nanje kaže alergija, tokrat gojena organsko. Rezultat: Ni neprijetnih reakcij in začetek bolj zdrave prehrane.
Poročilo: Claire Robinson
Povzeto po gmwatch.org
Opomba: glifosat je sestavina Boom efektam ki se prodaja v Sloveniji.