Vitamin D ali "sončni vitamin" velja za vitamin topen v maščobi in hormon, saj ga lahko dobimo s hrano, naša koža pa ga lahko sintetizira z izpostavljenostjo sončni svetlobi. Je sestavni del različnih telesnih funkcij.
Vitamin D, ki je primarno znan po tem, da izboljšuje absorpcijo kalcija, ima vlogo pri ohranjanju zdravja kosti in zob, podpira imunski sistem, uravnava rast celic, vpliva na razpoloženje in preprečuje bolezni, kot je multipla skleroza.
Kateri so znaki in simptomi pomanjkanja vitamina D?
Pomanjkanje vitamina D je najbolj razširjena prehranska pomanjkljivost, ki prizadene ljudi vseh starosti po vsem svetu. V Združenih državah Amerike ima skoraj četrtina ljudi nezadostno ali pomanjkljivo raven vitamina D v krvi, kar lahko vpliva na kosti in splošno zdravje. Približno 50 odstotkov otrok, starih od 1 do 5 let, in 70 odstotkov otrok, starih od 6 do 11 let, ima pomanjkanje vitamina D.
Primanjkljaj vitamina D pogosto nastane zaradi nezadostne izpostavljenosti sončni svetlobi, neustreznega vnosa s hrano in nezmožnosti kože, da bi ga proizvajala. Tudi naravna živila običajno ne zagotavljajo dovolj vitamina D, da bi preprečili pomanjkanje, zato je izpostavljenost sončni svetlobi ključen dejavnik.
Večina ljudi s pomanjkanjem vitamina D ne občuti nobenih simptomov. Pri drugih so pogosti simptomi lahko:
- Utrujenost: Pomanjkanje vitamina D je bilo v nenadzorovanih raziskavah povezano z utrujenostjo, zdravljenje z vitaminom pa je v slepih, randomiziranih, s placebom nadzorovanih raziskavah izboljšalo stanje. Pri posameznikih s trajnim in hudim pomanjkanjem vitamina D se lahko pojavijo simptomi, povezani s sekundarnim hiperparatiroidizmom, vključno z utrujenostjo. O sekundarnem hiperparatiroidizmu govorimo, kadar paratiroid izloča preveč hormona zaradi nizke ravni kalcija.
- Bolečine v kosteh in mišicah: Blago, vendar dolgotrajno pomanjkanje vitamina D lahko povzroči kronično hipokalcemijo (nizko raven kalcija) in hiperparatiroidizem s simptomi, kot so bolečine v kosteh in mišicah.
- Mišična šibkost in krči (spazmi): Povečane ravni vitamina D v krvi so povezane z večjo mišično močjo, telesno dejavnostjo in sposobnostjo vzpenjanja po stopnicah, medtem ko so nižje koncentracije povezane z večjim tveganjem padcev pri starejših ljudeh. Mišični krči, zlasti pri dojenčkih, so lahko zgodnji znak rahitisa zaradi nizke ravni kalcija v krvi, ki je posledica hudega pomanjkanja vitamina D.
- Spremembe razpoloženja: V skladu s sistemskim pregledom je približno tretjina študij pokazala, da so neustrezne ravni vitamina D povezane z depresijo. Druge so predlagale, da je njegovo dopolnjevanje koristno, če se kombinira z vadbo ali skupaj z drugimi prehranskimi dopolnili.
- Oslabitev kosti: Pomanjkanje vitamina D lahko povzroči oslabitev kosti, saj poslabša absorpcijo kalcija, zaradi česar se zmanjša raven kalcija v krvi. Natančneje, nezadostna količina vitamina D omejuje sposobnost telesa, da absorbira le 10 do 15 odstotkov kalcija iz prehrane, medtem ko je pri normalnih vitaminskih zalogah absorpcija običajno od 30 do 40 odstotkov.
Drugi simptomi in znaki pomanjkanja lahko vključujejo:
- zvišano občutljivost za bolečino
- občutek mravljinčenja v rokah ali stopalih
- vijugasto hojo zaradi oslabljenih mišic kolkov ali nog
- zlom kosti
- izbočene noge (močno pomanjkanje)
- noge ukrivljene navznoter
- slabo spanje
- izpadanje las
- povečana dovzetnost za bolezni
Komplikacije
Komplikacije pomanjkanja vitamina D so:
- Krhkost: Krhkost prizadene otroške kosti, zaradi česar postanejo mehke in šibke, kar lahko vodi do deformacij. Simptomi in znaki vključujejo bolečine v kosteh, odpor do hoje, skeletne deformacije, kot so ukrivljene noge, zadebelitev sklepov, težave z zobmi, zapoznelo rast in krhke kosti, ki so v hujših primerih nagnjene k zlomom.
- Osteoporoza: Pomanjkanje vitamina D lahko povzroči sekundarni hiperparatiroidizem, kar vodi v oslabitev kosti, osteoporozo, zlome, okvare mineralizacije in dolgoročno tveganje osteomalacije. Osteoporoza lahko povzroči močno nelagodje v hrbtu, zmanjšano postavo ali deformacije hrbtenice, kot je upognjena ali zgrbljena drža.
- Osteomalacija: To je podobno rahitisu, vendar se lahko zgodi v kateri koli starosti. Za osteomalacijo, za katero je značilno mehčanje kosti, je povezana predvsem s težavami z vitaminom D, ki negativno vplivajo na absorpcijo kalcija. Njeni simptomi in znaki vključujejo zlome kosti, mišično šibkost in razširjene bolečine v kosteh, zlasti v kolkih.
Kakšne so koristi vitamina D za zdravje?
Ko zaužijete hrano ali prehranska dopolnila, ki vsebujejo vitamin D, se v vašem telesu zgodita dva procesa za njegovo aktivacijo. Najprej se v jetrih vitamin D pretvori v kalcidiol (25-hidroksivitamin D). Nato ga ledvice nadalje pretvorijo v kalcitriol (1,25-dihidroksivitamin D).
Kalcitriol spodbuja absorpcijo kalcija in fosforja v tankem črevesu. Deluje tudi s paratiroidnim hormonom, da izboljša prenos kalcija, kar je bistvenega pomena za vzdrževanje ustrezne ravni kalcija in fosforja.
Vitamin D ima ključno vlogo pri absorpciji kalcija, ki je bistvenega pomena za močne kosti in zobe. Podpira tudi delovanje mišic in živcev, kar olajša gibanje in komunikacijo v telesu. Poleg tega je vitamin D bistvenega pomena za imunski sistem, saj pomaga pri obrambi pred okužbami.
- Zdravje kosti: Vitamin D pomaga pri absorpciji kalcija in fosforja, spodbuja mineralizacijo in mineralno gostoto kosti. V meta-analizi 12 študij, v katerih je sodelovalo več kot 42.000 posameznikov, starih 65 let in več, so odkrili, da je preprečevanje nevtralnih zlomov z vitaminom D odvisno od odmerka. Večji odmerek, približno 500 do 800 mednarodnih enot (IU), je pri osebah, starih 65 let ali več, povzročil zmanjšanje števila zlomov kolka za 18 odstotkov in nevertebralnih zlomov za 20 odstotkov. Vendar v drugi študiji, ki je vključevala več kot 25.000 na splošno zdravih odraslih srednjih let in starejših oseb, dodajanje vitamina D3 ni povzročilo bistveno manjšega tveganja za zlome v primerjavi s placebom. Opozoriti pa je treba, da bolniki v tej študiji niso imeli nadzorovanega dodajanja kalcija.
- Funkcije mišic in živcev: Vitamin D lahko prispeva k večji mišični moči z ohranjanjem mišičnih vlaken, kar lahko zmanjša tveganje za padce, ki so razširjena težava, povezana z veliko invalidnostjo in umrljivostjo pri starejših osebah. Raziskave tudi kažejo, da ima vitamin D pomembno vlogo pri bistvenih nevroloških funkcijah, kot so rast celic, razvoj, podpora živčevja, zaščita, prenos signalov in prilagodljivost.
- Podpora imunskega sistema: Vitamin D prispeva k zdravemu imunskemu sistemu. Receptor za vitamin D je prisoten v imunskih celicah, kar vitaminu D omogoča lokalno delovanje v imunskem sistemu. Vitamin lahko vpliva na prirojene in prilagodljive imunske odzive, njegovo pomanjkanje pa je povezano z večjim tveganjem za avtoimunske motnje in večjo ranljivostjo za okužbe. Poleg tega ima vitamin D močne protivnetne učinke.
Druge koristi vitamina D za zdravje vključujejo:
- Podpora pri nosečnosti: Dopolnjevanje vitamina D med nosečnostjo je bilo povezano tudi z zmanjšanjem tveganja za prehitro rojene dojenčke, preeklampsijo, prezgodnji porod in gestacijsko sladkorno bolezen.
- Uravnavanje razpoloženja
- Uravnavanje ravni insulina: Dokazano je, da vitamin D znižuje raven glukoze v krvi in izboljša občutljivost na inzulin pri ljudeh s sladkorno boleznijo.
- Zmanjšanje telesne teže: Vitamin D ima vlogo pri preprečevanju oblikovanje maščobnih celic z vplivanjem na določene molekule, kot so receptorji za vitamin D.
- Zdravje zob: Raziskave poudarjajo povezavo med gostoto alveolarne kosti, osteoporozo, izgubo zob in tveganjem za parodontalne bolezni. Več poročil kaže na pomembno povezavo med zdravjem parodonta in vnosom vitamina D.
Vitamin D preprečuje nekatera bolezenska stanja
Zadostna raven vitamina D lahko poleg zgoraj omenjenih zdravstvenih stanj, povezanih s kostmi in duševnimi boleznimi, potencialno prepreči ali zmanjša tveganje za nastanek nekaterih bolezni, vključno z:
- Nekatere vrste raka: Študije na živalih in v laboratoriju kažejo, da vitamin D lahko zavira razvoj tumorjev in upočasni rast obstoječih tumorjev v različnih organih, vključno s prsmi, jajčniki, debelim črevesjem, prostato in možgani. Epidemiološke študije na ljudeh kažejo, da so višje serumske ravni vitamina D povezane z znatno počasnejšim napredovanjem nekaterih vrst raka, zlasti raka debelega črevesa. Protirakavi učinki vitamina D se lahko širijo tudi posredno prek njegovih protivnetnih lastnosti.
- Bolezni srca: Vzdrževanje optimalne ravni vitamina D ima po podatkih neke nedavne študije lahko potencialne koristi za zdravje srca in ožilja. Tako pomanjkanje kot nezadostnost vitamina D sta bila povezana s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja (KVB), vključno z možgansko kapjo, boleznimi srca, srčnim infarktom in srčnim popuščanjem. Vendar presežek vitamina D ni bil povezan s povečanim tveganjem za KVB.
- Bolezni, povezane z imunskim sistemom: Zadostna raven vitamina D lahko pomaga pri preprečevanju ali zdravljenju z imunskim sistemom povezanih bolezni.
- Astma: Meta analiza je odkrila, da je jemanje dodatkov vitamina D odraslim z blago do zmerno astmo, ki jim je primanjkovalo tudi vitamina D, pomagalo zmanjšati poslabšanja astme za 30 odstotkov. Vendar te koristi niso opazili pri osebah z višjimi izhodiščnimi ravnmi vitamina D.
- Ateroskleroza: Protivnetne lastnosti vitamina D se zdijo obetavne pri manjšanju ateroskleroze, saj premajhne ravni povzročijo povečano proizvodnjo provnetnih označevalcev, kar zmoti ravnotežje v vnetnem odzivu. Pri aterosklerozi vitamin D zavira nastajanje pro-vnetnih citokinov, ki imajo pomembno vlogo pri razvoju bolezni.
- Sladkorna bolezen tipa 2: Večja razširjenost pomanjkanja vitamina D pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 je bila nakazana v eni študiji. Inzulinska rezistenca se z dodajanjem vitamina D zmanjša.
- Avtoimunske bolezni: Obsežne raziskave kažejo na morebitno povezavo med pomanjkanjem vitamina D in razvojem avtoimunskih bolezni. Pomanjkanje vitamina D so opazili pri boleznih, kot je revmatoidni artritis, z obratno povezavo z aktivnostjo bolezni, kar kaže na vlogo pri patogenezi bolezni. Podobna opažanja obstajajo pri sistemskem lupusu eritematozusu (SLE), Sjögrenovem sindromu, ankilozirajočem spondilitisu, psoriatičnem artritisu in idiopatskih vnetnih miopatijah. Raziskave kažejo tudi na manjše tveganje za razvoj multiple skleroze pri posameznikih z višjimi ravnmi vitamina D.
- Kognitivni upad: Raziskave vztrajno ugotavljajo povezavo med kognitivnimi motnjami, demenco in pomanjkanjem vitamina D.
- Smrtnost: Po podatkih meta-analize 18 raziskav, ki so vključevale 57.311 oseb, je bil dnevni vnos dodatkov vitamina D povezan z zmanjšanjem stopnje smrtnosti zaradi vseh vzrokov.
Katere so vrste vitamina D?
Vitamin D ni ena kemikalija, temveč skupina spojin. Dve glavni vrsti vitamina D sta D2 in D3. Vitamina D2 in D3, ki ju skupaj imenujemo vitamin D, imata skoraj enake funkcije, vendar nobena od njiju ne postane aktivna, dokler telo ne izvede procesa preoblikovanja.
1. Vitamin D2 (ergokalciferol)
Vitamin D2 izvira iz rastlin in gliv ter nastane, ko je ergosterol izpostavljen sevanju. Najdemo ga v nekaterih živilih rastlinskega izvora in se uporablja v prehranskih dopolnilih z vitaminom D.
2. Vitamin D3 (holekalciferol)
Telo naravno proizvaja obliko vitamina D iz razširjene različice holesterola, imenovane 7-dehidroholesterol, predvsem z izpostavljenostjo sončni svetlobi. Energija UVB iz sončne svetlobe ima ključno vlogo pri pretvorbi tega prekurzorja v vitamin D3. Najdemo ga tudi v nekaterih živilih živalskega izvora, kot so mastne ribe, jajčni rumenjaki in jetra.
Vitamin D3 je običajno na voljo v prehranskih dopolnilih živalskega izvora. Pogosto velja za učinkovitejšega od D2, morda zaradi močnejše povezave z beljakovino, ki veže vitamin D. Zaradi te večje afinitete se vitamin D3 morda počasneje izloča, zaradi česar so koncentracije 25(OH)D v krvi v primerjavi z D2 dolgotrajnejše.
Kakšna je priporočena količina vitamina D?
Potrebna dnevna količina vitamina D se razlikuje glede na starost posameznika. Priporočena prehranska vrednost (RDA) za vitamin D je zasnovana tako, da izpolnjuje dnevne potrebe za ohranjanje zdravih kosti in normalne presnove kalcija pri posameznikih z minimalno izpostavljenostjo soncu.
Priporočeni dnevni vnos vitamina D se lahko razlikuje med različnimi organizacijami, kot so Nacionalna akademija za medicino (National Academy of Medicine - NAM) (prej znana kot Institute of Medicine - IOM), ki je del National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (NASEM), Bone Health & Osteoporosis Foundation (BHOF) (prej znana kot National Osteoporosis Foundation - NOF) in Endocrine Society.
Spodnjo smernico NAM RDA priporoča tudi Nacionalni inštitut za zdravje (NIH). NAM meni, da so te količine vnosa ustrezne za doseganje ravni vitamina D v krvi 50 nanomolov na liter (nmol/L), ki po njihovem mnenju zadostuje za večino ljudi. Poleg tega je po mnenju Endokrinološkega združenja za dosledno zvišanje ravni 25(OH)D v krvi nad 75 nmol/L morda potreben dnevni vnos vsaj 1 000 IE vitamina D.
Naslednja preglednica primerja priporočene dnevne količine vitamina D, ki jih priporočajo NAM in NIH, BHOF in Endocrine Society.
RDA za splošno prebivalstvo po podatkih različnih agencij. (The Epoch Times)
Vitamin D: Priporočeni dnevni vnos
Starost | NAM/NIH | BHOF | Tveganje za pomanjkanje |
1-12 mes. | 400 IU | 400-800 IU | 400-1.000 IU |
1-18 let | 600 IU | 400-800 IU | 600-1.000 IU |
19-50 let | 600 IU | 400-800 IU | 1.500-2.000 IU |
51-70 let | 600 IU | 800-1.000 IU | 1.500-2.000 IU |
70+ let | 800 IU | 800-1.000 IU | 1.500-2.000 IU |
Katere vrste dodatkov vitamina D so na voljo?
Vitamin D dopolnila so na voljo v treh vrstah: vitamin D2, vitamin D3 in kalcidiol. Vendar pa kalcidiol velja za zdravilo in se lahko predpiše posameznikom z zdravstvenimi stanji, ki povzročajo malabsorpcijo, kot so cistična fibroza, celiakija ali bolezni jeter, ki ovirajo sintezo kalcidiola iz tipičnih dodatkov vitamina D.
Prehranska dopolnila D2 proti D3
Polnila z vitaminom D2 nastanejo tako, da se rastlinski sterol izpostavi ultravijolični energiji, pri čemer nastane vitamin D2. Vitamin D3 običajno nastaja z obsevanjem 7-dehidroholesterola, pridobljenega iz lanolina, pridobljenega iz ovčje volne. Posamezniki, ki se vzdržijo vseh izdelkov živalskega izvora, lahko proizvajalce povprašajo o načinih pridobivanja in predelave dodatkov.
Trajne razprave se nanašajo na to, ali je treba za povečanje ravni vitamina D3 v krvi dajati prednost vitaminu D2 pred vitaminom D3. Meta-analiza kaže, da prehranska dopolnila D3 običajno učinkoviteje dvigujejo in vzdržujejo raven vitamina D kot D2. Mnogi strokovnjaki dajejo prednost vitaminu D3 zaradi njegove naravne proizvodnje v telesu in njegove prisotnosti v živilih, ki vitamin vsebujejo.
V eni študiji, v kateri je sodelovalo 15 716 udeležencev, so primerjali štiri možnosti zdravljenja pomanjkanja vitamina D, vključno z vbrizgavanjem vitamina D2, vbrizgavanjem vitamina D3, kombinacijo vbrizgavanja vitamina D2 s tabletami D2 in kombinacijo vbrizgavanja vitamina D3 s tabletami D2. Pri vseh načinih zdravljenja se je v 12 tednih znatno povečal delež vitamina D v serumu, pri čemer se je najbolj povečal delež vitamina D3 pri samem vbrizgavanju. Ugotovitve kažejo, da je uporaba vitamina D3 v obliki injekcije najučinkovitejša možnost za ponovno vzpostavitev hudega pomanjkanja vitamina D, saj je boljša od injekcijske oblike vitamina D2 in tablet D2.
V študiji pa niso obravnavali učinkov tablete/kapsule vitamina D3, ki se na splošno še vedno bolje absorbira kot peroralni vitamin D2.Različne oblike prehranskih dopolnil z vitaminom D
Vitaminska dopolnila D2 in D3 lahko dobite brez recepta ali na recept. Na voljo so v različnih jakostih, vključno s 400, 800, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000 in 50.000 IU, pri čemer je za slednje potreben recept.
Za odrasle je splošno priporočilo dnevni dodatek, ki vsebuje 800 IU. Pri starejših osebah lahko pri tej ravni vnosa še vedno pride do pomanjkanja vitamina D, zato bodo morda morale povečati odmerek po zdravnikovih navodilih. Poleg tega vsem dojenčkom in otrokom svetujemo, da kmalu po rojstvu začnejo jemati dodatek vitamina D, ki vsebuje 400 IU.
Ker je vitamin D topen v maščobi, se najučinkoviteje absorbira, če ga zaužijete z obrokom ali prigrizkom, ki vsebuje nekaj maščobe.
Vitamin D je na voljo tudi v različnih oblikah, med drugim:
- kapsule / mehki geli
- tablete
- tekoče kapljice
- žvečilke
- razpršila
- injekcije
Kateri so prehranski viri vitamina D?
Vitamin D je naravno prisoten v nekaj živilih, večina vnosa s hrano v Združenih državah Amerike pa prihaja iz obogatene hrane, ki je dopolnjena z vitaminom D.
Vitamin D2
- Množica rastlinskih mlečnih izdelkov (npr. sojinih, mandljevih in ovsenih) in rastlinskih jogurtov je obogatena z vitaminom D2. Ena skodelica različnih znamk sojinega, mandljevega in ovsenega mleka je obogatena s 100 do 144 IE vitamina D.
- Nekatere gobe naravno vsebujejo vitamin D2, v nekaterih gobah, ki se prodajajo na trgu, pa je vsebnost D2 višja, ker so namenoma izpostavljene visokim količinam ultravijolične svetlobe. Pol skodelice surovih, narezanih belih gob, izpostavljenih ultravijolični svetlobi, vsebuje 366 IE vitamina D.
- Vitamin D (D2 in D3) je dodan v različnih žitih za zajtrk. En obrok žit, pripravljenih za uživanje, je obogaten z 10 odstotki dnevne vrednosti (DV) vitamina D (80 IU).
- Z vitaminom D2 so obogatene nekatere znamke pomarančnih sokov, margarina in druga živila.
Vitamin D3
Vitamin D3 se pridobiva iz živalskih proizvodov, pri čemer so najboljši prehranski viri mastne ribe, ribje olje, jajca in mlečni izdelki. Na količino vitamina D v tkivih živali vpliva njena prehrana.
Večina kravjega mleka v ZDA je obogatena s približno 120 IE vitamina D3 na skodelico, obogatene pa so tudi začetne formule za dojenčke. Vendar pa živila, pridobljena iz mleka, kot sta sir in sladoled, običajno niso obogatena. Bogati viri vitamina D3 so mastne ribe, kot so postrv, losos, tuna in skuša, ter olja ribjih jeter. Poleg vitamina D3 živila živalskega izvora pogosto vsebujejo kalcidiol, znan tudi kot 25(OH)D. Raziskave kažejo, da je kalcidiol pri povečevanju serumskih koncentracij 25(OH)D približno petkrat učinkovitejši od matičnega vitamina.
Primeri živil, ki vsebujejo vitamin D3, so:
- Ribje olje: 1 žlica olja iz jeter trske (1.360 IE na obrok)
- Postrv: 8,5 dkg kuhane gojene šarenke (645 IE na obrok)
- Salmon: 8,5 dkg kuhanega sockeyevega lososa (570 IU na porcijo)
- Sardine: Dve odcejeni sardini, konzervirani v olju (46 IU na porcijo)
- Kravje mleko: 1 skodelica 2-odstotnega mleka, obogatenega z vitaminom D (120 IU na porcijo)
Kateri so drugi viri vitamina D?
Na žalost lahko vitamin D pridobimo le s prehrano, izpostavljenostjo soncu in dodajanjem dodatkov. Prepričanje, da solarji lahko zagotovijo dovolj vitamina D, je le mit, saj žarnice solarija večinoma oddajajo svetlobo UVA, za sintezo vitamina D pa je potrebna svetloba UVB. Hipervitaminoza D (previsoka raven vitamina D v telesu) je potencialno tveganje pri majhnem deležu solarija z UVB svetlobo. Ni znano, ali je to posledica manjšega segrevanja kože v nekaterih solarijih. Tudi lovljenje sončne svetlobe v sončni pisarni ali med vožnjo v avtomobilu ne bo prispevalo k pridobivanju vitamina D, saj okensko steklo popolnoma blokira ultravijolično svetlobo UVB.
Sončna svetloba je sestavljena iz dveh vrst ultravijoličnega sevanja: UVA in UVB. Čeprav je UVB nujno potrebno za sintezo vitamina D v koži, lahko povzroči sončne opekline in prispeva k poškodbam celic, ki so povezane z rakom. UVA prav tako poškoduje kožo in pospešuje staranje. Za zaščito pred poškodbami zaradi sonca in kožnim rakom omejite izpostavljanje soncu v času največje izpostavljenosti (med 10. in 14. uro), nosite zaščitna oblačila, kot so klobuk s širokimi krajci in oblačila z dolgimi rokavi, ter uporabite kremo za sončenje s faktorjem SPF 30 ali več, kadar se ne morete izogniti preveliki izpostavljenosti, pri čemer poskrbite za širok spekter zaščite UVA in UVB.
Ob ustreznih pogojih lahko z izpostavljanjem rok in nog sončni svetlobi za 10 do 15 minut nekajkrat tedensko proizvedemo skoraj ves potreben vitamin D.
Poleg omenjenih dejavnikov so elementi, ki vplivajo na količino vitamina D v telesu, tudi smog in druge vrste onesnaženosti zraka, letni čas in oblačnost. Na primer, ljudje, ki živijo severno od 37-stopinjske zemljepisne širine, pozimi ne morejo biti dovolj izpostavljeni UVB, da bi proizvedli dovolj vitamina D.
Kako zdraviti pomanjkanje vitamina D?
Krvne vrednosti 25(OH)D (kombinirani vitamin D2 in D3) so dober pokazatelj zalog vitamina D v telesu in kažejo močno povezavo s simptomi in znaki pomanjkanja. Krvni testi, s katerimi merimo raven vitamina D, kalcija in fosfata, lahko potrdijo pomanjkanje.
Populacije z visokim tveganjem
Nekatere motnje, dedna stanja in zdravila lahko vplivajo na absorpcijo vitamina D ali pretvorbo vitamina D v aktivno obliko in tako prispevajo k pomanjkanju.
Večje tveganje za pomanjkanje predstavljajo naslednji dejavniki tveganja:
- Omejena dejavnost na prostem: Starejši odrasli in tisti, ki bivajo v ustanovah, morda nimajo enostavnega dostopa do prostega zraka.
- Vnetne črevesne bolezni
- Celiakija
- Cistična fibroza
- Kirurgija: Večje tveganje imajo ljudje, ki so zaradi izgube telesne teže operirani z bariatričnim ali želodčnim obvodom, in tisti z odstranjenimi deli tankega črevesa (resekcija).
- Temnejša koža: Manj vitamina D se med izpostavljanjem soncu tvori v temnejši koži v primerjavi s svetlo kožo, saj melanin v temnejši koži blokira in absorbira sončno svetlobo, preden lahko sproži tvorbo vitamina D.
- Prekomerna uporaba krem za sončenje
- Malabsorpcijske motnje
- Staranje: S staranjem se raven 7-dehidroholesterola (ki ima ključno vlogo pri sintezi vitamina D) v koži zmanjša, kar spremljajo spremembe na koži. Starejši ljudje so tudi bolj nagnjeni k daljšemu bivanju v zaprtih prostorih.
- Nekatera bolezenska stanja: Nekatera stanja lahko ovirajo sposobnost telesa, da sintetizira ali absorbira dovolj vitamina D.
- Netoleranca na laktozo: Mleko je običajno obogateno z vitaminom D.
- Veganska ali vegetarijanska prehrana
Za odpravljanje pomanjkanja vitamina D povečano uživanje živil, bogatih z vitaminom D, pogosto ne zadostuje, zato zdravniki priporočajo prehranska dopolnila. Razpoložljive oblike dodatkov vitamina D vključujejo vitamina D2 in D3 ter kalcidiol. Predpisani odmerki se razlikujejo glede na dejavnike, kot so starost, telesna teža in nosečnost.
Na voljo so tako prehranska dopolnila na recept kot prehranska dopolnila, pri čemer se nekateri odmerki dajejo tedensko. Bistvenega pomena je ustrezen vnos kalcija, za krepitev kosti in zmanjšanje tveganja za osteoporozo pa se lahko predpišejo dodatna zdravila. Včasih se priporoča 15-minutno izpostavljanje sončni svetlobi trikrat tedensko.
Je lahko vitamin D toksičen ali ima neželene učinke?
Čeprav je vitamin D bistveno hranilo, je lahko v prevelikih količinah strupen.
Vitamin D je v maščobi topen vitamin, zato se shranjuje v maščobnem tkivu telesa. Čeprav lahko telo te zaloge uporabi po potrebi, se lahko preveliki odmerki vitamina D kopičijo in povzročijo toksičnost. V takšnih skrajnih primerih lahko vitamin D dvigne raven kalcija v krvi do vrednosti, ki lahko povzroči različne simptome in celo smrt. Vendar pa so za toksičnost vitamina D običajno potrebni izjemno visoki odmerki in takšni primeri so redki.
Toksičnost vitamina D je predvsem posledica uživanja prehranskih dopolnil na recept ali megavitaminskih dodatkov, saj je malo verjetno, da bi relativno nizke vsebnosti v hrani ali prekomerna izpostavljenost soncu dosegle toksične vrednosti. Prekomerna toplota kože med izpostavljanjem soncu preprečuje prekomerno proizvodnjo vitamina D3.
Pri dojenčkih lahko pride do toksičnosti v 1 do 4 mesecih življenja ob dnevnem vnosu 40.000 IE. Pri odraslih lahko pride do toksičnosti pri dnevnem vnosu 50.000 IE v več mesecih.
Simptomi in zapleti
Akutna zastrupitev z vitaminom D lahko povzroči akutno hiperkalcemijo (visoka raven kalcija v krvi), ki se kaže v zmedenosti, anoreksiji, izgubi telesne teže, bruhanju, povečanem uriniranju, prekomerni žeji in mišični šibkosti. Kronična zastrupitev z vitaminom D lahko povzroči nefrokalcinozo (odlaganje kalcijevih soli v ledvičnem tkivu) in težave s kostmi.
Težka zastrupitev z vitaminom D lahko dodatno privede do odpovedi ledvic, obsežnega poapnenja mehkih tkiv (vključno s koronarnimi žilami in srčnimi zaklopkami) zaradi povečane ravni kalcija v krvi, ki lahko poškoduje srce in ledvice, nerednega bitja srca in v skrajnih primerih tudi do smrti.
Varne zgornje meje
Da bi se izognili toksičnosti vitamina D, je priporočljivo, da brez ustreznega spremljanja in nadzora zdravnika ne uživate dnevnih dodatkov vitamina D, ki presegajo 4.000 IE. Ta standard je pred več kot desetletjem izdala tudi IOM (današnja NAM). Zgornje meje (UL), ki jih priporoča Endokrina družba, so enake standardom IOM za ljudi brez pomanjkanja vitamina D. Društvo je za ljudi s pomanjkanjem določilo drugačne zgornje meje (ki niso navedene tukaj). Organizacija BHOF ne določa svojih UL.
V nadaljevanju so združene smernice za dopustno UL vnosa vitamina D, ki sta jih pripravila NAM in Endokrina družba. Pri teh največjih priporočenih dnevnih vnosih vitamina D so upoštevani vsi viri. So:
- od rojstva do 6 mesecev: 1.000 IU
- od 7 do 12 mesecev: 1.500 IU
- od 1 do 3 let: 2.500 IU
- od 4 do 8 let: 3.000 IU
- 9 let in več: 4.000 IU
Priporočeni dnevni vnos ostaja enak med nosečnostjo in dojenjem glede na starost ženske.
V skladu z nacionalno raziskavo o zdravju in prehrani (NHANES) je od leta 2013 do 2014 3,2 odstotka prebivalcev, starih 20 let in več, preseglo dnevno dopustno raven zgornjega vnosa 4.000 IU.
Ali vitamin D vpliva na zdravila ali druge dodatke?
Dopolnila z vitaminom D lahko vplivajo na določena zdravila, kot so:
- Orlistat: To zdravilo za hujšanje lahko v kombinaciji z dieto z zmanjšano vsebnostjo maščob zmanjša absorpcijo vitamina D iz hrane in dodatkov, kar vodi do nižjih vrednosti 25(OH)D.
- Statini: Zdravila s statini, ki znižujejo raven holesterola, so lahko manj učinkovita ob velikem vnosu vitamina D, saj statini in vitamin D tekmujejo za isti presnovni encim. Visok vnos vitamina D, zlasti iz prehranskih dopolnil, lahko vpliva na učinkovitost nekaterih statinov.
- Steroidi: Kortikosteroidna zdravila, kot je prednizon, predpisana za vnetja, lahko zmanjšajo absorpcijo kalcija in oslabijo presnovo vitamina D.
- Tiazidni diuretiki: V kombinaciji z dodatki vitamina D, ki povečujejo absorpcijo kalcija v črevesju, lahko ti diuretiki povzročijo izrazito visoko raven kalcija. To je še posebej pomembno za starejše odrasle in posameznike z oslabljenim delovanjem ledvic ali hiperparatiroidizmom.
- Kalcipotrien: Kombinacija dodatkov vitamina D s kalcipotrienom, zdravilom za luskavico, ki se uporablja lokalno, lahko nevarno zviša raven kalcija v krvi.
- blokatorji kalcijevih kanalov: Vitamin D lahko preprečuje učinke blokatorjev kalcijevih kanalov, zdravil, predpisanih zaradi visokega krvnega tlaka in bolezni srca. Primeri blokatorjev kalcijevih kanalov so nifedipin, verapamil, nikardipin, diltiazem in amlodipin.
- Digoksin: Več kot nizke ravni digoksina, zdravila za zdravljenje nerednega srčnega ritma, lahko postanejo strupene, če z jemanjem dodatkov vitamina D preveč zvišamo raven kalcija.
- Estrogenska zdravila: Hormonsko nadomestno zdravljenje z estrogenom lahko zviša raven vitamina D, kar lahko koristi kalciju in moči kosti. Kombinacija dodatkov vitamina D z nadomestnim zdravljenjem z estrogeni lahko poveča kostno maso, vendar se ta učinek lahko spremeni, če se jemlje tudi progesteron.
- Isoniazid: Izoniazid, zdravilo, ki se uporablja pri zdravljenju tuberkuloze, lahko potencialno zniža raven vitamina D v krvi.
- Antacidi: Dolgotrajna uporaba nekaterih antacidov, ki se uporabljajo za zdravljenje zgage in prebavnih težav, lahko vpliva na raven, metabolizem in dostopnost vitamina D.
- Zdravila proti napadom: Zdravila proti napadom, vključno s fenobarbitalom, fenitoinom, primidonom in valprojsko kislino, lahko zmanjšajo raven vitamina D.
- Sekvestranti žolčnih kislin: Ta zdravila se predpisujejo za zniževanje holesterola, vključno s holestiraminom in kolestipolom, in lahko zmanjšajo raven vitamina D.
- Mineralno olje: Mineralno olje moti absorpcijo vitamina D.
- Zdravila proti HIV: Nekatera zdravila proti HIV, kot sta efavirenz in AZT, lahko znižajo raven vitamina D, medtem ko izpostavljenost darunavirju očitno poveča raven vitamina D.
- Antiglivična zdravila: Protiglivična zdravila, kot sta klotrimazol in ketokonazol, lahko prav tako znižajo raven vitamina D.
- Medicinska zelišča: Šentjanževka ali njeni izvlečki, kot sta hipericin in hiperforin, lahko znižajo raven vitamina D.
Ali je lahko dodajanje vitamina D sporno?
Obstajata razprave in polemike, povezane z dodajanjem vitamina D. Ključna področja nesoglasij vključujejo več zgoraj omenjenih tem, vključno z:
- Optimalne ravni vnosa: O tem, kaj predstavlja optimalno raven vitamina D v krvi, poteka znanstvena razprava.
- Priporočila za dnevni vnos: Priporočene vrednosti različnih organizacij se razlikujejo.
- Zdravstvene koristi poleg zdravja kosti: Nekatere študije kažejo na dodatne koristi za zdravje, vendar soglasja ni.
Druge polemike vključujejo:
- Individualna variabilnost: Odzivi na dodajanje vitamina D se lahko med posamezniki razlikujejo, dejavniki, kot so genetika, starost in zdravstveno stanje, pa lahko vplivajo na to, kako telo izkorišča in se odziva na vitamin D. Med različnimi rasnimi skupinami na primer obstajajo velike razlike v presnovi mineralov. Zlasti Afroameričani imajo večjo kostno gostoto in manjše tveganje za zlome v primerjavi z drugimi rasami.
- Izpostavljenost soncu v primerjavi s prehranskimi dopolnili: Razprava o optimalnih strategijah za doseganje in vzdrževanje zadostne količine vitamina D, bodisi z izpostavljenostjo soncu, prehranskimi dopolnili ali obema, je predmet stalne razprave. Sončna svetloba služi kot naravno in učinkovito sredstvo za sintezo vitamina D v koži, vendar lahko skrbi zaradi kožnega raka vplivajo na priporočila za izpostavljanje soncu.
- Potrebe po vitaminu D med nosečnostjo: Razprava o potrebah matere po vitaminu D med nosečnostjo in dojenjem vključuje nasprotna stališča. Eno stališče trdi, da ni potrebe po povečanju materinih potreb po vitaminu D med nosečnostjo, saj dosežena raven 25(OH)D ostane nespremenjena. Nasprotno stališče pa poudarja možen vpliv neustreznega materinega stanja vitamina D na zdravje ploda in novorojenčka ter poudarja pomen optimizacije ravni vitamina D med nosečnostjo za dobro počutje matere in otroka.
- Preprečevanje bolezni: Znanstvena razprava se vrti okoli dnevnih potreb po vitaminu D in optimalnih serumskih ravni za preprečevanje bolezni. NAM je ugotovil, da ni dovolj dokazov za vzpostavitev neposredne povezave med vitaminom D in koristmi za zdravje, ki presegajo zdravje kosti. Kljub poznejšim dokazom, ki potrjujejo dodatne prednosti zadostnega vnosa vitamina D, ni soglasja o ustrezni količini.
Toksičnost in predoziranje
Nekateri strokovnjaki trdijo, da je zaskrbljenost zaradi predoziranja vitamina D morda pretirana, saj trdijo, da k temu strahu prispevajo zgodovinska poročila in zastarele informacije. Kritike so usmerjene na domnevno nizka dnevna priporočila IOM s pozivi k posodobitvi smernic, ki so ostale nespremenjene že več kot desetletje. Na primer, glede na študijo, ki je bila predstavljena na znanstvenem zasedanju Ameriškega združenja za srce leta 2023, je več kot 50 odstotkov udeležencev potrebovalo 5 000 do 8 000 IE vitamina D dnevno, da bi dosegli optimalno raven za preprečevanje srčno-žilnih bolezni, kar presega obstoječe smernice za varne zgornje meje.
Drugi primer je študija, ki je ponovno analizirala podatke, ki jih je IOM uporabila pri oblikovanju obstoječih smernic RDA za vitamin D. Pokazala je, da je za večino posameznikov potrebnih 8 895 IU na dan, da bi dosegli ali presegli raven vitamina D 50 nmol/L, kar je več kot dvakrat več od trenutnih UL za ljudi brez pomanjkanja vitamina D.
Po drugi strani pa raziskave kažejo tudi, da je dnevni odmerek 4 000 IE lahko povezan z večjim tveganjem za pojav neželenih učinkov. V eni študiji so preučevali, ali bi oralno dodajanje vitamina D zmanjšalo umrljivost pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem. Njene ugotovitve so pokazale, da dnevni odmerek 4 000 IE ni zmanjšal umrljivosti teh bolnikov, ampak je bil povezan s povečano potrebo po vsadkih za mehansko podporo krvnega obtoka. Zato so raziskovalci predlagali previden pristop k dolgotrajnemu dodajanju zmerno visokih odmerkov vitamina D.
Vir: TheEpochtimes.com