V Veliki Britaniji deluje Znanstveni svetovalni odbor za prehrano (SACN), katerega poslanstvo je svetovati Uradu za izboljšanje zdravja in drugim vladnim organizacijam Združenega kraljestva. Člani odbora naj bi bili neodvisni strokovnjaki, ki delujejo v dobrobit ljudstva.
SACN ima torej pomemben vpliv na izdelavo splošnih prehranskih smernic in posledično na prehranjevalne navade Britancev. Ustanovljen je bil leta 2000, me drugim pa je zadolžen za pripravo priporočil glede dnevnega vnosa soli in sladkorja, količin vitamina D in prehrane dojenčkov.
Večina svetovalcev sodeluje s podjetji, ki prodajajo nezdravo prehrano
Nedavno izvedena raziskava je pokazala, da je več kot polovica strokovnjakov, ki so zaposleni v navedenem odboru, na različne načine povezanih s podjetji, ki delujejo v živilski industriji. Večina teh podjetij je celo znanih po ponudbi nezdrave hrane, zato je odkritje sprožilo logičen pomislek o tem, v kolikšni meri so prehranski svetovalci zaradi teh povezav lahko nepristranski pri svojem delu in zmožni podajati ljudem verodostojne informacije o zdravi prehrani.
Glede na raziskavo je vsaj 11 članov SACN od skupno 17 povezanih z živilskimi podjetji, med katera spadata tudi Nestle in Unilever. Na oddelku za prehrano mater in otrok naj bi vsaj šest svetovalcev od 11 sodelovalo s prehranskimi podjetji, vključno s proizvajalci otroške hrane in blagovnimi znamkami adaptiranega mleka.
Zaradi navzkrižja interesov so bili sproženi dvomi glede korektnosti podajanja informacij o zdravem prehranjevanju. Sploh glede na to, da naj bi splošno zdravstveno stanje Britancev v zadnjih 20 letih nazadovalo in ne obratno. Zaznan je namreč porast bolezni, ki so povezane z uživanjem nezdrave prehrane.
Sodelovanje s Coca Colo, Nestlejem in Unileverjem
David Mela, eden od svetovalcev na SACN in upokojeni višji znanstvenik iz Unileverja, dela tudi kot svetovalec za podjetja Unilever, Tate and Lyle, za franšizo Coca Cole in za Cargill, ki proizvaja tudi izdelke iz čokolade.
Julie Lovegrove, prav tako svetovalka na SACN, je predsednica strokovne skupine pri Mednarodnem inštitutu za vede o življenju, kjer sodeluje z naslednjimi podjetji: Pepsico, Mondelez in General Mills.
Na oddelku za prehrano mater in otrok na SACN sta med drugim kot svetovalki zaposleni Ann Prentice in Marion Hetherington. Prva je članica sveta podjetja Nestle, druga pa poslovno sodeluje s podjetjem Danone in z blagovno znamo otroške hrane Ella's Kitchen. Ken Ong, predsednik omenjene skupine je glede na omenjeno raziskavo sredstva za izvedbo nekaterih znanstvenih študij prejel od podjetja Mead Johnston Nutrition, ki prodaja adaptirano mleko za otroke.
»Že manjša navzkrižja interesov lahko vplivajo na prepričanja in vedenje ljudi.«
Dr. Chris van Tulleken, ki je študij medicine zaključil na Oxfordu, zdaj pa je kot izredni profesor zaposlen na University College London, napisal pa je tudi uspešnico o ultra procesirani hrani, je izsledke omenjene raziskave komentiral z besedami:
»Tudi če gre za manjša navzkrižja interesov, lahko ta na subtilen in nezaveden način vplivajo na vedenje in prepričanja ljudi. V dveh desetletjih delovanja SACN je v Združenem kraljestvu prišlo do eksplozije trpljenja in smrti zaradi bolezni, povezanih s prehrano, zato se mi izjava, da je bil odbor neučinkovit, ne zdi neverodostojna. Čeprav obstaja nekaj neodvisnih prehranskih strokovnjakov, so ti v manjšini in pri svojem delu ovirani zaradi navzkrižja interesov z industrijo, ki je povzročila zdravstveno krizo. SACN bi moral postati neodvisen od živilske industrije.«
Kljub temu da gre za primer iz Velike Britanije, pa seveda vemo, da ne gre za osamljen primer, temveč vmešavanje kapitala močno usmerja delovanja takih in drugačnih organizacij, ki pa imajo velik vpliv na življenja ljudi po vsem svetu.
Vir: More than half of UK government nutrition advisors are paid by food companies