Sobota, 13. Jul. 2024

V času korone je bilo veliko primerov neupravičenega policijskega nasilja. Eden takih je primer Aleksandra Laha, s katerim je policist na vlaku grobo ravnal, čeprav je Aleksander v postopku z njim sodeloval in se ni upiral.

Na kratko kaj se je zgodilo:
Aleksander si na vlaku ni želel nadeti maske, kljub zahtevam inšpektorja, saj je bil v kupeju sam in je vedel, da inšpektorjeve zahteve niso zakonite.

Inšpektor je poklical policijo in prišlo je več policistov, ki so ga na glavni železniški postaji v Ljubljani pričakali in obkolili.

Aleksander ni vedel, da čakajo njega in ko je prišel do izhoda vlaka, je znotraj vlaka, pri vratih čakal policist, da bo sprevodnik pokazal, kdo bi naj kršil odlok o nošenju mask, kar je tudi storil. Ko je Aleksander prišel do izhoda, mu je policist zaprl pot. Aleksander ga je vprašal, če lahko zapusti vlak, saj se mu mudi na sestanek. Policist je takoj začel kričati nanj in ga udaril v prsni koš. Aleksander ga je opozoril, da sodeluje in da ni potrebe po uporabi sile. Kako se je dogajanje nadaljevalo in Aleksandrov opis celotnega dogodka si lahko ogledate na video posnetku spodaj.

Po tem dogodku je Aleksander prijavil policista zaradi uporabe sile. Policija je na to reagirala s tem, da je Aleksandru poslala globo za kršenje javnega reda in miru in ne zaradi kršenja odloka o nošenju mask. Glede tega je dobro leto kasneje sodišče ugodilo Aleksandru, z obrazložitvijo, da ni storil nobenega prekrška in da policist sploh ni imel podlage, da bi od Aleksandra zahteval, da se identificira. Kaj šele da bi na njem uporabil silo. Celotno sodbo z Aleksandrovimi opombami lahko preberete tukaj.

Pred kratkim pa se je zaključil tudi sodni proces proti policistu, kjer mu je Aleksander očital zlorabo moči in uporabo sile brez potrebe. Žal je sodnica policista oprostila, zato se Aleksander namerava pritožiti na to sodbo. Sodbo z Aleksandrovimi opombami lahko preberete tukaj.

Žalostno je, da je tako težko priti do pravice, kljub temu, da je imel Aleksander, veliko prič, ki so povedale, da se Aleksander ni upiral postopku in da je bil policist nasilen.

Toda ni še vse izgubljeno. Aleksander ne bo odnehal in bo naredil vse v njegovi moči, saj vidi to ne samo kot njegov, pač pa naš kolektivni boj za državo, kjer se policisti do ljudi vedejo odgovorno in spoštljivo in uporabijo silo samo, ko je res potrebno.

Naj vas spomnimo na podoben primer, ko sta policista z avtobusa zvlekla in vklenila najstnico, ki ni nosila maske in na primer, ko sta policista zaradi tega, ker ni nosil maske ko je jedel, kazen napisala dostavljalcu hrane.

Ravno zaradi takih primerov, ko se je policija po nepotrebnem znašala nad ljudmi zaradi ukrepov, ki so se kasneje izkazali za protiustavne, je prav, da podpremo Aleksandra.

Več o oprostilni sodbi policista, Aleksandrovem mnenju o sodbi in njegovih načrtih za naprej tukaj.