Sobota, 13. Jul. 2024

Država New York v newyorško podzemno železnico pošilja nacionalno gardo, državno policijo in policiste iz službe MTA, da bi se potniki "počutili varne" ob neuspešnem vodenju župana, ki je opustošilo mesto.

Gubernatorka New Yorka Kathy Hochul (D) je v sredo napovedala, da bo v podzemno železnico Velikega jabolka poslala državne organe pregona ter "ekipe delavcev za duševno zdravje", da bi "pomagala potnikom in obiskovalcem mesta, da se počutijo varne", po podatkih časnika New York Times.

Times poroča:

Dodatni uslužbenci organov pregona bi povečali že tako veliko prisotnost v podzemni železnici, kjer je župan Eric Adams februarja odredil dodatnih 1.000 uslužbencev, potem ko se je januarja v primerjavi z enakim obdobjem lani število večjih kaznivih dejanj povečalo za 45 odstotkov.

Po podatkih policije so bili glavni vzrok za januarski porast kaznivih dejanj velike tatvine - tatvine brez uporabe sile. Policija velike tatvine opredeljuje kot večja kazniva dejanja skupaj z umori, napadi in ropi.

Hochul pošilja 1.000 pripadnikov državne policije, nacionalne garde in policistov MTA, domnevno za izvajanje "pregledov torbic". Ni jasno, kako se bo ta načrt izvajal na liniji, ki jo dnevno obišče več kot tri milijone potnikov.

"Teh brezsramnih gnusnih napadov na naš sistem podzemne železnice ne bomo tolerirali," je v sredo dejala Hochulova. "Nihče, ki se odpravlja v službo, na obisk k družini ali k zdravniku, ne sme biti zaskrbljen, da ima oseba, ki sedi poleg njega, smrtonosno orožje."

Župana mesta New York Erica Adamsa (D) ni bilo na izjavi Hochulove.

"V prvih dveh mesecih letošnjega leta je število kaznivih dejanj v podzemni železnici skokovito naraslo - za skoraj 20 % v primerjavi s tem časom lani, kažejo statistični podatki newyorške policije. Samo letos so bili trije Newyorčani ustreljeni na vlakih in peronih podzemne železnice," poroča New York Post.

"Poleg okrepitve patruljiranja je Hochulova dejala, da bo predstavila nov zakon, ki sodnikom omogoča, da vsakomur, ki je bil obsojen zaradi nasilnega napada v prometu, prepove vožnjo s podzemno železnico ali avtobusom v Velikem jabolku," je zapisal Post.

Hochulova se ni spuščala v podrobnosti o tem, kako bi se ta del njenega "načrta" izvajal - še posebej glede na hitro naraščajoče število prestopnikov ki preskočijo obračalne zapornice, ki v letu 2022 podzemno železnico stanejo 690 milijonov dolarjev neplačanih vozovnic - razen namestitve kamer v kabine sprevodnikov in da bi policija in okrožni tožilci "ustvarili nov sistem zgodnjega opozarjanja" za povratne kršitelje v podzemni železnici.

"Uvedba je del načrta, ki ga je gospa Hochul opisala kot načrt v petih točkah, ki bi zagotovil 20 milijonov dolarjev in plačal 10 skupin psihiatričnih delavcev, ki bi pomagali ljudem na podzemni železnici," je dodatno poročal Times.

Vsaj v New Yorku, še posebej v okrožju Manhattan, še naprej narašča število kaznivih dejanj napadov na Newyorčane, kot je poročal Breitbart: 

V letu 2022 se je število nasilnih kaznivih dejanj v New Yorku povečalo za 23 odstotkov, z več kot 126 500 aretacijami zaradi umorov in ubojev iz malomarnosti, ropov, napadov, posilstev, vlomov, velikih tatvin in velikih tatvin avtomobilov - sedem glavnih vrst kaznivih dejanj.

Kazniva dejanja, pogosto naključni napadi na Newyorčane, ki jih izvedejo karierni kriminalci z obsežnimi kartotekami, je bilo lani več kot 26.000. To predstavlja 60-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2008, ko je bilo število napadov zaradi kaznivih dejanj precej nizko.

Tudi v primerjavi z zadnjimi leti so se kaznivi napadi leta 2022 močno povečali.

Na primer, število napadov se je leta 2022 v primerjavi z letom 2021 povečalo za 14 odstotkov, v primerjavi z letom 2020 za 27 odstotkov, v primerjavi z letom 2019 za 26 odstotkov, v primerjavi z letom 2018 za 29 odstotkov in v primerjavi z letom 2017 za 30 odstotkov.

Povečanje števila kaznivih dejanj napadov na Newyorčane se nadaljuje tudi letos.

Objava prihaja tudi v času, ko New York ohranja svoj "zakon o reformi varščine", ki omogoča, da so storilci izpuščeni na prostost brez varščine.

Breitbart poroča, da je učinek tega zakona ta, da je večja verjetnost, da bodo storilci ponovno zagrešili kaznivo dejanje, kot so ga, preden je odlok začel veljati:

Odolženci, ki so bili zaradi newyorškega zakona o reformi varščine izpuščeni brez varščine, bodo bolj verjetno ponovno priprti za več kaznivih dejanj, vključno z nasilnimi, kot osumljenci, ki so dobili varščino, preden je zakon stopil v veljavo.

Študija je pokazala, da je bilo 47 odstotkov newyorških osumljencev, ki so bili predhodno obtoženi kaznivih dejanj, ponovno priprtih zaradi kaznivih dejanj - od tega jih je bilo več kot 31 odstotkov ponovno priprtih zaradi kaznivih dejanj, več kot 17 odstotkov ponovno priprtih zaradi nasilnih kaznivih dejanj in skoraj štirje odstotki ponovno priprti zaradi obtožb o strelnem orožju.

V vseh treh kategorijah, tj. pri kaznivih dejanjih, nasilnih kaznivih dejanjih in obtožbah za strelno orožje, je bila pri osumljencih za kazniva dejanja stopnja ponovnega prijetja po izpustitvi brez varščine višja kot pri tistih, ki so bili prijeti in so morali plačati varščino pred uveljavitvijo novega zakona.

Župan Adams je v sredo na X (nekdanji Twitter) objavil, da "umori SE ZMANJŠUJEJO. Streljanja SE ZMANJŠUJEJO. Kriminal na prevozih JE MANJŠI. Kraje avtomobilov SE ZMANJŠUJEJO. Najvarnejše veliko mesto v Ameriki je postalo še VARNEJŠE."

Vir: breitbart.com