Nedelja, 16. Jun. 2024

Nova študija, ki jo je nedavno izvedel raziskovalni tim z University of Birmingham, je razkrila zaskrbljujoče ugotovitve o tveganjih, povezanih z uporabo elektronskih cigaret (e-cigaret). Rezultati raziskave kažejo, da uporaba vape-ov zavira delovanje imunskih celic in povečuje tveganje za razvoj respiratornih bolezni. Poleg tega so elektronske cigarete povezane z izpostavljenostjo strupenim spojinam, ki lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

Ena od ključnih ugotovitev študije je, da izpostavljenost pari iz e-cigaret praktično zamrzne nevtrofile, bele krvne celice, ki igrajo ključno vlogo pri obrambi telesa pred okužbami. Nevtrofili so odgovorni za prestrezanje in nevtralizacijo bakterij ter drugih patogenov, ki povzročajo bolezni. Izpostavljenost pari iz e-cigaret povzroči visoko koncentracijo mikrofilamenta F-aktina v nevtrofilih, zaradi česar postanejo manj gibljivi in manj učinkoviti pri opravljanju svojih zaščitnih funkcij.

Poleg zaviranja imunskega sistema se je izkazalo, da e-cigarete vsebujejo strupene spojine, ki predstavljajo dodatno tveganje za zdravje uporabnikov. Ena od teh spojin je propilen glikol, ki se uporablja kot osnova za tekočine v e-cigaretah. Ko se propilen glikol segreje med uporabo, lahko tvori strupene razgradljive produkte, ki jih uporabniki vdihavajo. Študija je pokazala, da lahko ta proces povzroči poškodbe celic dihalnih poti in prispeva k razvoju bolezni dihal.

Poleg propilen glikola so v pari e-cigaret odkrili tudi druge škodljive spojine. Med njimi so kovine, kot so svinec, krom, kositer in nikelj, ki so lahko strupene za človeško telo. Prav tako so bili najdeni za tobak specifični nitrozamini, ki so znani kot potencialni karcinogeni. Druga skupina nevarnih snovi so karbonili, ki vključujejo formaldehid in acetaldehid, znane karcinogene spojine. V hlapih e-cigaret so bili odkriti tudi hlapne organske spojine (HOS), kot so benzen, stiren in toluen, ki so lahko škodljive za jetra, ledvice in centralni živčni sistem.

Podatki o toksičnih spojinah v e-cigaretah kažejo na pomembna tveganja za zdravje uporabnikov. Študije so že povezale uporabo e-cigaret z večjim tveganjem za srčne bolezni, reproduktivne težave, težave s pljuči in duševne bolezni. Poleg tega je bila izpostavljenost pari e-cigaret med nosečnostjo povezana z zmanjšano plodnostjo in drugimi težavami pri dojenčkih.

V luči teh ugotovitev je pomembno, da se javnost ozavešča o resničnih tveganjih uporabe e-cigaret. Potrebno je izboljšanje regulativnih ukrepov za nadzor sestave tekočin in aerosolov v e-cigaretah ter strožje omejitve oglaševanja. Poleg tega je treba zagotoviti finančno podporo za nadaljnje raziskave in sprejeti ukrepe za preprečevanje uporabe e-cigaret med mladostniki.

Uporaba vape-ov je postala priljubljena alternativa klasičnemu kajenju, vendar nova študija kaže na potrebo po previdnosti in boljšem razumevanju potencialnih tveganj za zdravje. Prenehanje kajenja ostaja najboljša možnost za izboljšanje zdravja pljuč in zmanjšanje tveganja za razvoj resnih bolezni. Zato je pomembno spodbujati ljudi k iskanju bolj zdravih načinov za premagovanje odvisnosti od nikotina ter ozaveščati o resničnih nevarnostih uporabe e-cigaret.

Vir: Mercola.com