Nedelja, 25. Feb. 2024

Pozdravljene, pozdravljeni!

Ker se naloga, ki sem si jo zadal, torej zedinjevanje ponižanega in razžaljenega ljudstva, bliža koncu – 21. marca, na prvi dan pomladi, nameravamo predložiti volilni komisiji vse potrebne podpise za nastop široko povezane Ljudske liste – spremljam tole pisanje z občutki, kakor da gre za slovo. Pa ni povsem tako – vem, da bodo še drugi izzivi, druge nujnosti. 

A tale se izteka.

Podpisi se bodo overjali le še naslednji teden, torej pet dni. Ker jih je treba sortirati po volilnih enotah in ob tem preverjati njihovo pravilnost, potrebujemo tri dni v še naslednjem tednu za taka opravila, za odpravo napak, za kak poslednji zagon pri nabiranju, kajti izkaže se lahko, da v kateri od enot še manjka kak podpis.

Potem se lahko morda za hip naslonimo nazaj in si malo odpočijemo. (Človek, ki ni udeležen, si sploh ne more predstavljati, kaj vse terjajo takšna opravila.)

KOLIKO PODPISOV IMAMO?

Rečeno mi je, da tega ne smem povedati.

Če namreč zapišem, da jih manjka razmeroma malo, ker je sklenitev koalicije v zadnjem tednu povzročila velik naval, obstaja nevarnost, da si boste mislili; »Eh, če jih imajo toliko, bodo brez mojega podpisa že preživeli.«

Če pa vam potarnam, da jih manjka še kar nekaj, posebno ker vse enote niso enakomerno pokrite, boste morda pomislili; »Ha, saj sem vedel(a), da jim ne bo uspelo. Moj podpis jim že ne bo pomagal!«

Obakrat bi šlo za logično zmoto v sklepanju.

Vsak podpis je en sam, vsak je videti kot drobec, a prav zaradi tega je vsak neznansko pomemben. Okusni žganci ali koruzna pogača so narejeni iz takih zrnc.

Zrno do zrna – pogača, podpis do podpisa – palača predstavniške demokracije.

Lahko torej zatrdim, da je prav vaš in vaših bližnjih glas najodločilnejši!

POSTOPEK OVERITVE PODPISA ZA VOLILNO LISTO

Pot v parlament, kjer bomo lahko zastopali glasove tihe večine, je za nas tlakovana s temi več kot osem tisoč overjenimi podpisi podpore.

Zato vas danes nagovarjam z vso resnostjo trenutka:

  • pojdite čimprej na najbližjo Upravno enoto,
  • kjer je za to opravilo vstop neoviran,
  • in se podpišite na obrazec volilne podpore,
  • ki ga dobite tam na okencu,
  • in ga V VELIKIH ČRKAH izpolnite z osebnimi podatki, prepisanimi z vašega identifikacijskega dokumenta,
  • ki ga morate predložiti uradni osebi za okencem,
  • in se nazadnje pred uradno osebo podpišite,
  • uradna oseba pa bo listino overila in vam jo izročila,
  • da jo boste lahko zunaj pred upravno enoto
  • oddali pri skupni stojnici nestrankarske koalicije gibanj SOS in Zdrava družba.

To je vse

S tem nerodnim, a drobnim opravkom boste uveljavili svojo demokratično državljansko pravico in dolžnost, saj boste omogočili nastop na volitvah skupini državljank in državljanov, kakršne še ni bilo: prvič v zgodovini se bo, če zberemo skupaj dovolj podpisov, skozi volilni labirint strankarskega sistema prebila nestrankarska ponudba.

VAŠ PODPIS ŠE NI VAŠ KONČNI GLAS

Vaš podpis vas k ničemur ne zavezuje. Ko pride dan volitev, sicer upamo, da ga boste potrdili tudi z oddanim glasom, a če se vam bo kaka druga ponudba zdela mikavnejša, obetavnejša, bolj po vaših željah, boste glas namenili pač njej. To je vaša demokratična pravica. Z overitvijo podpisa za nas boste le prispevali k izenačitvi položajev pred startno črto. Ne pozabite, kako je dirka prirejena v prid političnih strank: zanje je startnina poravnana že s tremi podpisi trenutnih poslancev ali pa z vsega 800 overjenimi glasovi (po sto v vsaki od volilnih enot).

Takšno je torej razmerje med močjo navadnega ljudstva in parlamentarnih veljakov …

ZAUPANJE ZA UPANJE

Ves naš napor je bil ta mesec usmerjen v zbiranje podpisov. Zdaj se začenja čas zbujanja pozornosti, predstavljanja našega najmanjšega skupnega imenovalca, za katerega še dihamo in živimo, namreč demontaže kovidnega režima v vseh njegovih razsežnostih, od vrhuške WHO in nevoljene komisije EU pa do tistega drobnega koleščka v tem strašnem aparatu, zdravnika in policaja, ki bosta terjala, da se cepite in v nadaljevanju na smrt poživljujete vi in vaši otroci in otroci njihovih otrok, če jih bo še kaj ostalo.

V tem času se bo izkristaliziral tudi jasen državotvoren program – ne le preprečevati, marveč tudi zdraviti škodo! – sestavljen iz mnogih že zapisanih, a še ne harmoniziranih elementov.

Izkažite nam torej uvodno zaupanje in s tem poskrbite za končno upanje!

DVODELNA KOALICIJA JE V RESNICI MNOGOTERA

Ker smo nestrankarska iniciativa, se nam mnoge stranke (Resni.ca, FNR in drugi) ne morejo priključiti uradno (kajti potem ne moremo nastopiti kot ljudska lista državljank in državljanov). A verjemite mi, ko pravim, da nismo sami. V tem hipu smo na pragu finalizacije povezave z Resni.co in nekaterimi strankami, kakršna je Šorlijeva FNR. Tudi te bodo udeležene na skupni vplivni listi na tak način, da bodo lahko sodelovale državotvorno in enakopravno.

Enako tudi na tem mestu vabim svoje bralstvo, da tisti med vami, ki se čutijo poklicane in zmožne opravljati državotvorno nalogo poslanke oz. poslanca, prijavijo kot potencialni kandidatke ali kandidati. Postopek kandidiranja še ni zaključen in tudi jaz osebno bom mesto, ki sem ga po sili razmer sprejel, da ne ostane prazno, rade volje odstopil komu primernejšemu. Za zdaj mi pišite na moj emajl Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

USTANIVITVENI GLAS ZA NAŠO STRANKO SOS

V času pred zedinitvijo v koaliciji Ljudska lista ("sosovci" smo prejšnji teden sprejeli to kot skupno poimenovanje za koalicijo, saj je že vsem v ušesu) smo se odločili, da se za primer eventualnosti, če podpisov ne bo dovolj, prestrukturiramo v stranko in potem izpolnimo blažji pogoj (800 podpisov) za nastop na volitvah, seveda spet kot povezovalni člen vseobsežne koalicije. Prejšnji teden je overjanje ustanovnih podpisov v vrvežu zastalo, tako da nam jih še nekaj manjka. Ker te volitve niso zadnje – vsaj upam tako – in ker bi vsakokratno vnovično zbiranje 8000 podpisov pomenilo presilno izmozgavanje moči, ki jih potrebujemo, bomo te dni pohiteli. (Podpise pa uporabili po smiselni presoji, ko bo to res potrebno).

Zato vas prosimo, da od uradne osebe, ko ste že na UE, poterjate še, da vam overi obrazec za (vpričo nje podpisani!) podpis ustanovnega članstva stranke.

Zahtevani obrazec bom prilepil na dno te objave/pisma, da ga lahko izpolnite (navodila glede izpolnjevanja in oddaje so enaka).

S tem boste postali dormantni član/članica bodoče stranke, iz katere pa boste lahko, če vam v njej ne bo prijetno, kadarkoli brez nadaljnjega izstopili.

Spet gre zgolj za izraz vaše demokratične zavesti.

MOJE DELO

V naslovu piše, da bo ta objava morda zadnja. Resnica je, da sem včeraj sprejel delo urednika strankinih objav – sklepam, da mi bo to jemalo preveč časa, da bi se še drugače oglašal. Čaka me tudi nujno prevajanje prve protimedikalizacijske knjige v zgodovini, Illicheve preroške Medicinske Nemeze še iz prejšnjega tisočletja (1974). Ta se kar sama od sebe ne bo prevedla.

Kolikor bom mogel, se bom potrudil, da vas s svojimi objavami na tem mestu še naprej kratkočasim in zabavam – v tem času, ki mu tako manjka veselja.

Hvala za branje!

http://gibanje-sos.si/#prijava