Petek, 12. Jul. 2024

3.3.2023 je bil v medicinski reviji Quality in Primary Care sprejet v objavo članek slovenskih avtorjev z naslovom Pozabljeni Primum non nocere in povečana umrljivost po cepljenju s cepivom proti covidu 19 (v originalu Forgotten “Primum Non Nocere” and Increased Mortality after Covid-19 Vaccination), ki je sprožil velik odziv.

Povzetek

Ozadje: Glavna spodbuda za svetovno kampanjo cepljenja proti korona virusu covid 19 v letu 2021 je bilo zmanjšanje umrljivosti zaradi okužbe z virusom SARS-CoV-2 v letu 2020. Toda strogih, verodostojnih analiz, s katerimi bi dokazali, da je množično cepljenje zmanjšalo umrljivost svetovnega prebivalstva, sploh ni.
Metode: Statistika nam ponuja bistven metodološki pristop za merjenje učinkov cepljenja proti covidu 19 na javno zdravje. Matematično razmerje med skupinami cepljenih in živih se lahko zaradi velikega števila prebivalcev ponovi med skupinami cepljenih in mrtvih z razmeroma visoko statistično zanesljivostjo. Ta metoda omogoča tudi večjo statistično uporabnost, saj odpravlja Simpsonov učinek oz. paradoks.
Rezultati: Izračuni so bili opravljeni za vsakega od naslednjih petih (5) štiritedenskih intervalov: 35.–38. teden (2021), 39.–42. teden (2021), 43.–46. teden (2021), 47.–50. teden (2021) in 50. teden 2021–1. teden (2022). Rezultati potrjujejo, da je bila umrljivost cepljenih skupin, okuženih s koronavirusom, v povprečju za 14,5 % višja od umrljivosti necepljenih skupin, okuženih s koronavirusom.
Ugotovitve: Razbrati je, da imajo cepljene okužene skupine višjo povprečno umrljivost kot necepljene okužene skupine. Ugotovitve kažejo na upravičenost razširitve statističnih podatkov med cepljenimi živimi in cepljenimi mrtvimi posamezniki za različne starostne skupine. Izračun vpliva cepljenja proti covidu 19 na stopnjo umrljivosti je nujen za izpolnitev prvega načela medicine Primum non nocere (Najprej ne škoditi).

Celoten članek v Slovenščini lahko preberete spodaj ali prenesete pdf datoteko in članek delite naprej.
Avtorji: Srečko Šorli, Tomaž Makovec, Živan Krevel, Rado Gorjup

Nimate pdf vtičnika, lahko pa prenesete pdf datoteko.


Med drugim je članek delil na Twitterju Steve Kirsch, kjer je objava že dosegla več kot 1M ogledov, 2.239 retweet-ov in 4.786 všečkov.


Za prejemanje obvestil se prijavite na: OBVESTILA