Ponedeljek, 27. Maj. 2024

Število tožb, vloženih v Severni Karolini proti družbi Merck zaradi cepiva proti HPV (humanemu papilomavirusu) Gardasil, še naprej narašča. Podjetje je obtoženo, da ni dokazalo varnosti in učinkovitosti cepiva, preden ga je začelo tržiti kot cepivo proti raku.

Škodo, ki jo je povzročilo cepivo Gardasil, in Merckov pristop je dokumentiral filmski ustvarjalec Bert Ehgartner v filmu "Pod kožo".

Gardasil je široko uporabljeno cepivo proti človeškemu papiloma virusu (HPV). Kot je bilo nedavno objavljeno, se zdi, da je povezano s štirimi avtoimunskimi boleznimi, kot je pokazala nova študija. Bert Ehgartner je v filmu "Pod kožo" pokazal, kako cepljenje proti HPV zatira tehtanje koristi in škode oziroma dejansko tveganje za nastanek raka. Namesto tega se agresivno trži z vsemi vrstami "umazanih trikov", ki se seštevajo v medicinski škandal.

Od leta 2022 je bilo v zahodnem okrožju Severne Karoline združenih skoraj 200 tožb zaradi resnih poškodb po cepljenju proti Gardasilu. Oškodovani tožniki prihajajo iz vse države in trdijo, da je cepivo povzročilo resne poškodbe in kronično škodo za zdravje, vključno z avtoimunskimi boleznimi, encefalitisom in nevrološko disfunkcijo, sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS), razvojem diabetesa, prezgodnjo odpovedjo jajčnikov in neplodnostjo ter smrtjo.

Tožbe se nanašajo na napake v proizvodnji, opustitev opozorila in malomarnost. Združene so bile tudi v skupinsko tožbo.

Severna Karolina je bila izbrana kot kraj obravnave primerov, ki izvirajo iz cele države, ker ima Merck v tej državi sedež. Tožniki trdijo, da farmacevtsko podjetje pri raziskavah, razvoju, distribuciji in trženju Gardasila ni ravnalo "z običajno skrbnostjo". Opozarjajo tudi, da Merck v poskusih pred izdajo dovoljenja za promet ni uporabil fiziološkega placeba in je namesto tega uporabil bioaktivni nevrotoksični placebo ter da cepiva ni ustrezno testiral v ciljni starostni skupini.

Uprava ZDA za hrano in zdravila (FDA) je leta 2006 pospešeno uvedla cepivo Gardasil, ki ga je ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) prvič priporočil za vse 11- do 12-letnice. Takrat je bilo znano, da je Merck v študijah pred odobritvijo uporabil bioaktivni "placebo", ki je vsebovalo aluminij, in da je cepivo testiral le na majhnem številu otrok, mlajših od 15 let.

Na eni od oškodovanih tožnic so diagnosticirali endometriozo in fibromialgijo, potem ko je po cepljenju s cepivom Gardasil trpela "neznosne bolečine". Drugi tožnici so po drugem cepljenju s cepivom Gardasil diagnosticirali sladkorno bolezen tipa 3 skupaj z motnjami razpoloženja. Eni od tožnic, ki je po cepljenju proti Gardasilu trpela zaradi napadov in bolečin v sklepih, so diagnosticirali Crohnovo bolezen in celiakijo. Druga tožnica je po cepljenju s cepivom Gardasil trpela zaradi kroničnih telesnih bolečin in težav s spominom, ki so ji spremenile življenje.

Cepivo Gardasil naj bi "vestno" šlo skozi postopek odobritve

Tožba trdi, da je Julie Gerberding, MD, MPH, direktorica CDC leta 2006 "zavestno usmerjala" cepivo Gardasil skozi postopek odobritve, preden je zapustila CDC in bila imenovana za predsednica podjetja Merck Vaccines.

V posnetku Odbora za vladno reformo predstavniškega doma ameriškega kongresa junija 2000 in preiskovalnem poročilu iz avgusta 2000 je bilo ugotovljeno, da je osem članov Odbora za preiskovalne prakse imelo konflikt interesov.

Nove tožbe: Gardasil je povzročil smrt dveh mladih deklet

Nedavno sta dve tožbi vložili še dve materi, ki sta izgubili hčerki po cepljenju s cepivom Gardasil. Matere trdijo, da je cepivo povzročilo hude avtoimunske in nevrološke motnje, ki so na koncu pripeljale do smrti njihovih hčera.

Ena od mater, Kristine Zuggi, je dejala, da se je odločila za cepljenje svoje 10-letne hčerke z Gardasilom, ko je videla marketinško kampanjo, ki je trdila, da je cepivo varno in učinkovito ter preprečuje raka. Njena hči Isabella je po cepljenju razvila letargijo, glavobole, bolečine v okončinah, bolečine v trebuhu, inkontinenco, nespečnost, nihanje razpoloženja, težave z ravnotežjem in vročino. Umrla je v nekaj mesecih po cepljenju, ko so ji diagnosticirali akutni encefalitis, ki ga je povzročil avtoimunski/avtoinflamatorni disregulacijski proces.

Druga mati, ki je vložila tožbo zaradi poškodb z Gardasilom, je navedla, da je, zanašajoč se na Merckove trditve, da je Gardasil varen in učinkovit, svojo 12-letno hčerko Sydney v enem letu dvakrat cepila s cepivom Gardasil. Po cepljenju je njena hči med drugim trpela za utrujenostjo, možgansko "meglo", glavoboli, zvonjenjem v ušesih, bolečinami v nogah, občutljivostjo na svetlobo, nehotenimi gibi telesa, nezmožnostjo hoje ali požiranja (zaradi česar je bila priključena na hranilno cevko) in neznosnimi živčnimi bolečinami, ki so ji spremenile življenje.

Mlado dekle je bilo kmalu na invalidskem vozičku in je potrebovalo celodnevno oskrbo. Diagnosticirali so ji sindrom posturalne ortostatske tahikardije, funkcionalno nevrološko motnjo in Tourettov sindrom. Sydney je na koncu umrla zaradi pljučne embolije, ki je bila posledica njene negibljivosti po dveh cepljenjih z Gardasilom.

Vir: tkp.at

Preberite še: "Osupljivo priznanje": Cepivo proti HPV, ki se pogosto uporablja, povezano s štirimi avtoimunskimi motnjami