Januarja 2023 je Evropska komisija izdala novo uredbo, da se lahko v pekovske izdelke, testenine in druge polizdelke za »splošno populacijo« dodaja domače čričke. Najdemo jih torej lahko v kruhu, krekerjih, žitnih ploščicah, piškotih, omakah, predelanih izdelkih iz krompirja, picah, v juhah, pivu, mesnih pripravkih in podobnih izdelkih.
Globalisti se sicer že dolgo časa navdušujejo nad idejo, da bi se proizvodnja hrane v čim večji meri preselila iz narave v tovarne, zato poleg moke iz žuželk načrtujejo tudi uvajanje mesa, pridelanega v laboratoriju, kemično maslo in umetno mleko. Gre za vrsto hrane, ki lahko zaradi umetnih postopkov pridelave, visoke stopnje predelave in vsebnosti določenih snovi, ki so lahko tudi toksične, predstavljajo tudi tveganje za zdravje.
Ker se da žuželke, kot so črički in mokarji, precej enostavno vzrejati, so se izkazale kot prikladna sestavina, ki se jo lahko dodaja nekaterim prehranskim izdelkom. Kako pa je z vplivom tovrstnih izdelkov na zdravje ljudi?
Lahko povzročijo vnetja in alergijske reakcije
Glede na nekatere raziskave lahko žuželke v prehrani povzročajo različne zdravstvene zaplete, kot so alergijske reakcije in anafilaktični šok. Kljub temu Evropska unija meni, da posebna opozorila na embalažah takih izdelkov glede njihove nevarnosti, da bi te lahko sprožile alergije, niso potrebna.
Sicer pa je verjetnost za pojav alergij še posebej velika pri ljudeh, ki so alergični na rake, mehkužce ali pršice, poleg alergije na same žuželke (problematičen je predvsem hitin, iz katerega je sestavljeno njihovo telo) pa so sicer možne tudi neprijetne reakcije na substrat, s katerim jih hranijo.
Dr. Tiffany A. Reese (Nature 2007): »Hitin povzroča kopičenje celic prirojenega imunskega sistema v tkivih, ki so povezana z alergijami. Za poklice, za katere se predvideva večja izpostavljenost hitinu, mednje spadajo na primer predelovalci školjk, je značilna visoka stopnja pojavnosti astme.«
Wallace Ravven je v publikaciji kalifornijske univerze v San Franciscu zapisal, da so znanstveniki z navedene univerze ugotovili, da tako hroščev hrbet kot rakov oklep vsebujeta hitin, ki pa lahko pri človeku, ki uživa tako hrano, sproži vnetje dihalnih poti in morda celo astmo. Pri raziskavah na miših so ugotovili, da hitin v njihovih pljučih sproža alergijske reakcije in vnetja.
Vir: Von EU als Nahrungsbestandteile zugelassene Insekten können Allergien verursachen