Nedelja, 16. Jun. 2024

Mattias Desmet je svetovna avtoriteta na področju raziskav aktualnega pojava novega totalitarizma. Objavljamo posnetek njegovega predavanja v Ljubljani, Govor resnice - pot iz množične hipnoze.

Desmet je profesor klinične psihologije na oddelku za psihologijo in izobraževalne vede na Univerzi v Gentu (Belgija). Kot uveljavljen strokovnjak za psihologijo množic je iz te perspektive razsvetlil dogajanje pandemije Covid-19, teorijo ustrahovanja, gaslightinga itd.

Je avtor več kot stotih recenziranih znanstvenih člankov. Leta 2018 je prejel nagrado psihoanalitične študije Združenja za psihoanalitično psihoterapijo, leta 2019 pa nagrado Wima Trijsburga, Nizozemskega združenja za psihoterapijo. Njegovo delo in stališča so izhodišče za številne medijsko odmevne prispevke in razprave širom sveta, od Forbesa, New York Posta, Salon.com in Fox Newsa …

Zaslovel je s knjigo Psihologija totalitarizma, v kateri prepričljivo pojasni fenomen oblikovanja množic in množične hipnoze. Gre za proces, ki »vodi do peklenskega pakta med množicami in elito, kar totalitarizem vedno je.« Kako ta proces ustaviti in obrniti? Po Desmetu se odgovor skriva v pareziji: »Govor resnice nas povezuje. Resnica je tista, ki na skoraj čaroben, čudežen način obnavlja vezi med ljudmi, ki harmonizira ljudi in odnos med človekom in telesom.«

Aprila je gostoval v Sloveniji in imel 13. in 14. predavanji v Celju in Ljubljani. Za vse, ki ste želeli priti na predavanje, pa vam to ni uspelo, objavljamo posnetek predavanja v Ljubljani.

Govor resnice - pot iz množične hipnoze, Mattias Desmet, Kino Šiška, Ljubljana, 14.4.2024, organizacija: Založba Sanje v sodelovanju s Kino Šiška.

Predavanje je posneto s simultanim prevodom, brez prevoda si ga lahko ogledate spodaj.