Ponedeljek, 27. Maj. 2024

Novi dokumentarec "Podnebje (hladna resnica)" razkriva resnično plat podnebnih sprememb skozi oči znanstvenikov in raziskovalcev, ki se pogumno podajajo v svet podnebne politike. Odkrijte resnico, ki je morda drugačna od tega, kar ste doslej slišali.

Ali je vse, kar nam mediji poročajo o podnebnih spremembah resnica ali le prevara? Pridružite se nam na potovanju do resnice, ki bo spremenilo vaš pogled na "podnebne izzive" današnjega časa.

Za podnapise kliknite kolesce za nastavitve desno pod videom in izberite želeni jezik.
Podnapisi so na voljo v 26 jezikih, tudi slovenščini.

Film razkriva podnebni alarm kot izmišljeno ustrahovanje brez osnove v znanosti. Prikaže, da glavne študije in uradni podatki ne podpirajo trditve, da smo priča povečanju ekstremnih vremenskih dogodkov - orkanov, suš, vročinskih valov, požarov in vsega ostalega. Odločno nasprotuje trditvi, da so trenutne temperature in ravni atmosferskega CO2 nenavadno visoke in zaskrbljujoče. Nasprotno, v primerjavi z zadnjimi petsto milijoni let zemeljske zgodovine so tako trenutne temperature kot ravni CO2 izjemno in nenavadno nizke. Trenutno smo v ledeni dobi. Prav tako pokaže, da ni dokazov, da so spremembe ravni CO2 (ki so se že večkrat spremenile) kdaj 'povzročale' podnebne spremembe v preteklosti.

Zakaj nam potem vedno znova govorijo, da so 'katastrofalne od človeka povzročene podnebne spremembe' nedvomna resnica? Zakaj nam govorijo, da ni dokazov, ki bi temu nasprotovali? Zakaj nam govorijo, da je kdorkoli, ki dvomi v 'podnebni kaos', 'ravnozemljaš' in 'zanikovalec znanosti'?

Film raziskuje naravo konsenza glede podnebnih sprememb. Opisuje izvor financiranja za podnebne projekte in vzpon trilijonske podnebne industrije. Opisuje stotine tisoče delovnih mest, ki so odvisna od podnebne krize. Pojasnjuje ogromen pritisk na znanstvenike in druge, da ne bi podvomili v podnebni alarm: umik sredstev, zavrnitev s strani znanstvenih revij, družbena izolacija.

Toda podnebni alarm je veliko več kot le voz za financiranje in delovna mesta. Film raziskuje politiko podnebja. Že na začetku je bilo podnebno ustrahovanje politično. Krivec je bil kapitalizem svobodnega trga. Rešitev so bile višje davčne obremenitve in več predpisov. Od samega začetka je podnebni alarm pritegnil tiste skupine, ki podpirajo in promovirajo večjo vlogo vlade.

To je prikrita politična delitev za podnebnim alarmom. Ustrahovanje s podnebnimi spremembami še posebej privlači vse v obsežnem javno financiranem establishmentu. Sem spada večinoma javno financirane zahodne inteligence, za katero so postale podnebne spremembe moralno vprašanje. V teh krogih je kritizirati ali postavljati vprašanja glede podnebnega alarma kršitev družabnega bontona.

V filmu so intervjuji s številnimi izjemnimi znanstveniki, med njimi profesor Steven Koonin (avtor 'Unsettled', nekdanji prorektor in podpredsednik Caltecha), profesor Dick Lindzen (nekdanji profesor meteorologije na Harvardu in MIT), profesor Will Happer (profesor fizike na Princetonu), dr. John Clauser (dobitnik Nobelove nagrade za fiziko leta 2022), profesor Nir Shaviv (Racahov inštitut za fiziko), profesor Ross McKitrick (Univerza Guelph), Willie Soon in drugi.

Film je napisal in režiral britanski filmski ustvarjalec Martin Durkin ter je nadaljevanje njegove odlične dokumentarne oddaje iz leta 2007 z naslovom Velika prevara o globalnem segrevanju. Tom Nelson, podkaster, ki že dobro desetletje temeljito preučuje vprašanja o podnebnem spopadu, je bil producent filma.