Petek, 12. Jul. 2024

Slovaški premier Robert Fico je novembra na slovesnosti na gradu Bratislava napovedal, da Slovaška pod njegovo vladavino ne bo podpisala Pandemične pogodbe s Svetovno zdravstveno organizacijo, ker gre za projekt nenasitnih farmacevtskih korporacij, in predajo suverenosti SZO. Spet je pozval k mirovnim pogajanjem v Ukrajini, kjer je bolje, da se pogajamo o miru, kot pa gledati, kako se Slovani leta med seboj pobijajo.

Robert Fico je eden redkih politikov, ki se zaveda zakaj so mu njegovi volivci zaupali svoj glas in se zavzema za suverenost Slovaške. Ali se bodo tudi slovenski politiki končno zbudili in postavili na stran ljudi, ki so jih zastopajo?

Spodaj lahko preberete prepis posnetka govora.

Če je kdo imel drugačno mnenje o cepljenju proti kovidu, je bil »nevaren za družbo«. Mediji so odkrito pisali, saj se spomnite, citiram, »da bi moral vsak necepljeni cviliti od bolečine kot prase«. Še več, da je treba, če kdo zavrača politiko igle, uporabiti silo. Danes pa vidimo, da je bilo naše svobodno mnenje o cepljenju proti kovidu in o ukrepih vlade, ki so teptali človekove pravice, upravičeno in utemeljeno. Študija za študijo potrjujejo škandalozne posledice množičnega cepljenja z nepreizkušenimi, eksperimentalnimi cepivi.

Ja, kot predsednik stranke pa tudi kot predsednik vlade potrjujem, da bom podprl prizadevanja nekaterih politikov nove vladne koalicije, da politično ovrednotimo, kaj je počela vlada v letih 2020–2021, in si ogledamo tudi finančno plat številnih, pogosto povsem nesmiselnih nakupov zdravstvenih pripomočkov in cepiva.

Prav tako jasno razglašam, da stranka SMER socialna demokracija ne bo podpirala krepitve oblasti Svetovne zdravstvene organizacije na račun suverenih držav pod pretvezo boja proti pandemijam. Takšno neumnost si lahko izmislijo samo nenasitne farmacevtske firme, ki so opazile odpor nekaterih vlad proti obveznemu cepljenju. Ustava Slovaške republike za veljavnost takih mednarodnih pogodb v korist Svetovne zdravstvene organizacije zahteva soglasje Narodnega sveta Slovaške republike. In ne verjamem, da bodo suverene slovaške politične stranke takšno soglasje podale. SMER in njeni poslanci gotovo ne.

Če odkrito poveš, da bi se bilo bolje pogajati o miru kot pa pustiti Slovane, da se leta ubijajo, in to samo zato, da bi oslabili Rusijo ... Če si drzneš reči, da tako ne gre, te avtomatično označijo za agenta Kremlja. Če odkrito poveš, da večina finančne vojaške pomoči konča v obsežni korupciji v Ukrajini, morda največji korupciji na svetu, rečejo, da si politično nekorekten – čeprav imaš prav, tvoji oponenti pa vedo, da govoriš absolutno resnico.

Suspenz članstva stranke SMER v stranki evropskih socialistov je zgolj kazen za našo suverenost in pogum zagovarjati lastno stališče. In to pravim naglas pred vso Slovaško in vsem svetom: SMER ni pločevinasti petelin na strehi, ki se obrača po vetru, in to tudi nikoli ne bo.

Slovenski podnapisi in prepis: Tatjana Jamnik