Nedelja, 16. Jun. 2024

Mednarodno sodišče ZN (ICJ) v Haagu je danes začelo z obravnavo obtožbe Južne Afrike proti Izraelu glede genocida nad Palestinci. Vloga poziva sodišče, naj Izraelu naloži prenehanje vojaških operacij v Gazi.

Južna Afrika je vložila pri Mednarodnem sodišču ZN (ICJ), obtožbo proti Izraelu, ki trdi, da Izraelova dejanja v Gazi kršijo Konvencijo o genocidu iz leta 1948. Južna Afrika je primer predala pred OZN-ovo sodišče 29. decembra.

Vloga Južne Afrike sodišču opisuje Izraelova dejanja v Gazi po napadu 7. oktobra kot "genocidna, ker so namenjena uničenju pomembnega dela palestinske narodne, rasne in etnične skupine."

Obtožba je bila s strani Izraela seveda zavrnjena. "Izrael se bori proti teroristom Hamasa, ne proti palestinskemu prebivalstvu, in to počnemo v popolnem skladu z mednarodnim pravom," je trdil izraelski premier Benjamin Netanyahu v video izjavi pred obravnavo. Netanyahu je obljubil, da bo "izničil" Hamas po napadu s strani palestinske militantne skupine.

Po besedah palestinskih lokalnih oblasti, ki jih nadzira Hamas, so izraelski zračni napadi in invazija v Gazi terjali več kot 22.000 smrtnih žrtev. Žrtve izraelskih zračnih napadov in kopenskih napadov v Gazi so večinoma ženske in otroci.

Diplomatski odnosi med Južno afriško državo in Izraelom so se zaradi obtožbe in konflikta v Gazi močno zaostrili. Boj Palestine za suverenost je bil že vrsto let podprt s strani Pretorije in primerjan z bojem Južne Afrike proti aparthejdu v 20. stoletju.

"To ni trenutek, ko bi se sodišče lahko umaknilo in molčalo. Pomembno je, da uveljavi svojo avtoriteto," je močno in obsežno izjavo podal profesor Vaughan Lowe KC, pravni zastopnik pri odvetniški pisarni Essex Court Chambers v Veliki Britaniji, ki je eden od govornikov v imenu Južne Afrike v njenem primeru proti Izraelu.

"Mesece trajajoče bombardiranje in prekinitev oskrbe s hrano, vodo, elektriko in komunikacijo celotni populaciji ne more prepričljivo biti označeno kot lovljenje članov Hamasa. To je neizbirno napadanje, ubijanje, ranjenje in zastraševanje celotne populacije Gaze," je dejal.

Nadalje je poudaril, da ni koristi od tega, da Izrael trdi, da počne vse, kar lahko, da zmanjša smrti nedolžnih moških, žensk in otrok, saj uporaba 2.000 funtov težkih bomb in neusmiljeno bombardiranje celo "varnih" območij Gaze pripovedujeta drugačno zgodbo.

"Če se vsaka vojaška operacija, ne glede na to kako previdno je izvedena, izvaja z namenom uničiti ljudi v celoti ali delno, krši Konvencijo o genocidu. To mora prenehati," je dejal.

"Ne glede na to, kako pošasten je napad ali provokacija, genocid nikoli ni dovoljen odgovor." Nadalje je obtožil izraelsko vlado, da si prizadeva uničiti Palestince v Gazi kot skupino in da ni storila ničesar, da bi preprečila ali kaznovala dejanja drugih, ki so podpirali ta cilj.

"Nobeno dejanje nikoli ne more upravičiti genocida. Genocidni napadi na celotno Gazo in celotno njeno prebivalstvo z namenom uničenja jih ne morejo upravičiti," je dodal Lowe.

Posnetek branja obtožnice in celotnega prvega dne procesa si lahko ogledate spodaj.

Obtožnica

  Prenos v živo Times Of India