Nedelja, 10. Dec. 2023

V nestrankarskem civilno-družbenem gibanju Zdrava družba so začeli z zbiranjem podpisov za vložitev zakonodajnega predloga, s katerim bi končno in dokončno ustavili uporabo več kot očitno škodljivega strupa glifosata, herbicida, ki se uporablja za uničevanje plevela. Je znana aktivna sestavina v številnih komercialnih herbicidih. Pri nas je najbolj znan Boom efekt.

Predlog zakona so ob sodelovanju domačih in mednarodnih strokovnjakov ter neodvisne znanosti pripravili gibanje Zdrava družba, naravovarstvenik in raziskovalec Anton Komat ter mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green. Cilj predloga zakona je ukinitev ene pomembnih okoljskih groženj v Sloveniji s trajno prepovedjo proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata.

Pri tem ne predlagajo zgolj prepovedi uporabe glifosata – rezultati zadnje najobsežnejše znanstvene študije uglednega italijanskega instituta in mednarodne znanstvene ekipe o vplivu glifosata na naše zdravje so namreč šokantni – temveč predlagajo, da (sprva v Sloveniji in zatem še v celotni EU in povsod na svetu) prepovemo tudi prodajo in proizvodnjo glifosata. Slednje je za nas še kako pomembno, saj imamo v Sloveniji edino tovarno tega strupa v celotni EU, katere ameriški lastnik večino svoje proizvodnje proda (na plečih naše kolektivne odgovornosti) v … Afriko! Sicer pa na to problematiko že leta opozarja tudi naša ozaveščena stroka – povezava na pogovor z Antonom Komatom o škodljivosti glifosata.

Ali se zavedate, da bi bila lahko kemikalija, ki povzroča raka že v vašem telesu? To je povsem mogoče, ker je naša hrana poškropljena z njo. Pravzaprav so znanstveniki odkrili sledi nevarne kemikalije glifosat v urinu pri skoraj vsakem drugem človeku.
Glifosat je pogost pesticid, ki se uporablja povsod, od pridelave hrane do škropljenja plevela ob cestah in železnicah. Svetovna zdravstvena organizacija ga je označila za "verjetno rakotvornega". Zelo škodljiv je tudi za rastlinski in živalski svet. Skratka, to je zelo škodljiv herbicid.
Poleti 2016, je 1,4 milona Evropejcev podprlo prepoved uporabe glifosata. Evropska komisija ni mogla ponovno izdati dovoljenja za uporabo glifosata za 15 let, ampak se je namesto tega morala zadovoljiti s kratkim 18-mesečnim podaljšanjem. To je bil velik uspeh, dosežen kljub intenzivnemu lobiranju kemične industrije. Toda veliki proizvajalci sredstev za zatiranje plevela, kot je Monsanto, še vedno lobirajo za zaščito svojih dobičkov. Njihovi globoki žepi so plačevali za "študije" in "strokovna" mnenja, da bi dokazali, da je njihov izdelek varen. Vir https://act.wemove.eu/campaigns/eci-glyphosate-int
Trenutno Evropska komisija podpisuje dovoljenje za uporabo glifosata še za nadaljnjih 10 let. Proizvodnjo za izdelavo tega strupa imamo v Sloveniji v Račah. ČE SI ŽELITE PITI ČISTO VODO BREZ GLIFOSATOV ČE SI ŽELITE JESTI HRANO, KI NE UBIJA POTEM oddajte svoj glas za vložitev zakona STOP GLIFOSATU.
 
Svoj glas lahko oddate digitalno https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/vloge/vloga.html?id=7225 ali osebno na upravni enoti vsak dan v tednu.