Petek, 12. Apr. 2024

V oddaji Na robu znanega: Veliki pok je mit? se ponovno vračajo k fascinantni temi vesolja in teorije Velikega poka. V tokratni epizodi imamo priložnost poslušati pogovor z gospodom Srečkom Šorlijem, diplomiranim inženirjem, ki je v svetovni znanstveni publicistiki objavil več člankov o kozmologiji. Predstavil je njegove poglede na teorijo Velikega poka ter druga kozmološka vprašanja.

Srečko Šorli je delil svoje znanstvene poglede in kritične ugotovitve o tej temi. Predstavil je svoja razmišljanja o izvoru vesolja, širjenju vesolja, ter različnih teorijah in njihovih matematičnih modelih. Pogovor je tekel tudi o alternativnih interpretacijah opažanj, ki izzivajo prevladujoča znanstvena mnenja o tematiki vesolja. Srečko Šorli je predstavil svoje dvome glede teorije Velikega poka ter poudaril pomen znanstvenega pristopa in kritičnega razmišljanja pri razumevanju kompleksnih kozmoloških vprašanj. Skozi dialog se je osredotočil na uporabo matematičnih modelov v fiziki, kvantne fizike, ter pomena eksperimentalnih dokazov in opazovanj za potrjevanje ali izzivanje obstoječih teorij. Ta video nas popelje skozi pomembne znanstvene vidike razumevanja vesolja in vabi k premisleku o alternativnih pristopih k tej kompleksni problematiki.

Več o tej temi lahko v Angleščini preberete na spletni strani https://bijective-physics.org/ in pogledate na Youtube kanalu, kmalu pa bo izdana tudi knjiga z naslovom Čudovita fizika prebujenega opazovalca.