Petek, 12. Jul. 2024

Multimedijski portal RTV SLO piše o novici iz Izraela, kjer so znanstveniki brez jajčeca in semenčeca razvili človeški zarodek. Po besedah genetika, biologa in Nobelovega nagrajenca Paula Nursea pa ne le v Izraelu, ampak tudi v drugih raziskovalnih institucijah potekajo raziskovanja na tem področju.

Nobelovec razlaga, da gre za raziskovanje in spreminjanje (manipulacijo) izvornih celic. Poenostavljeno pove: "Vzamete lahko celico in jo spremenite, da ima takšno funkcijo, kot jo ima sperma ali jajčece. Posledično lahko naredite zarodek. Torej osnova je, da lahko spremenimo izvorno celico in ji damo funkcijo po svoji želji."

Nurse še pove, da so tudi v njegovi instituciji pred letom oz. dvema izvajali podobne genske akrobacije: "Iz moških miši smo naredili ženske miši. Če takšno razmišljanje prenesete recimo na mlečno industrijo, lahko spremenite zarodke in imate zgolj krave, nič bikov, ker ti ne bi bili več potrebni. Takšni načini bi mogoče lahko privedli do bolj učinkovitega in bolj sprejemljivega kmetijstva."

Kot univerzitetni diplomirani biotehnolog izražam globoko skrb in nasprotovanje v zvezi z vsako gensko manipulacijo organizmov, še posebej pa človeških zarodkov. V času mojega študija na Biotehniški fakulteti v Ljubljani je tudi v znanosti (še) prevladovalo prepričanje, da je manipulacija človeških zarodkov neetična in se zato ne prakticira. Danes, torej le nekaj let kasneje, pa prav to predstavlja sam vrh napredka biotehnološke znanosti.

Raziskovalci in genski inženirji v želji po premikanju meja kot kaže vse bolj pozabljajo, da so se genske kode človeka in ostalih živih bitij razvijale in kalile tisočletja. Odkritje in poznavanje le določenih sekvenc ter funkcij oz. produktov posameznih genov ali skupin genov še ne pomeni NIČ v primerjavi s tem dejstvom. Poseganje in manipulacija tega področja pa bo ireverzibilno spremenila in ogrozila ravnovesje celega ekosistema. Slednji namreč ni le "naključni skupek kemikalij", kot nekateri zmotno mislijo in na ta način opravičujejo svoje neetično in nevarno početje. Ekosistem je popolna in harmonično delujoča celota, ki neprestano raste in se razvija. Ljudje imamo mnogo premalo razumevanja in znanja, predvsem pa premalo previdnosti in spoštovanja, da bi imeli pravico v ta ekosistem posegati na tako primarni ravni, kot je genska zasnova živih bitij.

Blaž Filipič, univ. dipl. bioteh.

Več o tem lahko preberete na MMC RTVSLO:
https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/znanstveniki-vzgojili-cloveski-zarodek-brez-sperme-ali-jajcec/680526 in
https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/nobelovec-nurse-odkritij-bo-s-tehnoloskim-napredkom-vse-vec-druzba-bo-morala-o-tem-razpravljati/680947