Sobota, 22. Jun. 2024

V EU že deluje cenzurni mehanizem, ki je bil ustanovljen v okviru zakona o digitalnih storitvah DSA.

“Kodeks ravnanja proti dezinformacijam” EU-Komisije že daje rezultate. Izrecno so pohvalili Google za cenzuro na YouTubu. Ta platforma je del Alphabetovega imperija skupaj s spletnim iskalnikom. Vendar pa Komisija zahteva, da internetna podjetja še bolj poostrijo “boj proti dezinformacijam”.

Brisanje in blokiranje

V poročilu o novem “Centru za preglednost” Evropske komisije, se navaja, da je Google med januarjem in aprilom izbrisal kar 411 YouTube kanalov. 

Ti kanali naj bi bili del “usklajenih kampanj vplivanja” iz Rusije, kar Komisija pohvali kot ustrezen način cenzure. Povezani naj bi bili z rusko agencijo Internet Research Agency (IRA).

TikTok je izbrisal 211 videoposnetkov o ukrajinski vojni, Microsoft pa zmanjšal vidnost 798.180 iskalnih rezultatov, blokiranih je bilo več deset blogov.

V poročilu je navedeno “Vedno se je šlo za boj proti ‘lažnim novicam’ iz Rusije.“ Vendar pa v ‘centru za preglednost’ ni omenjeno, da obstajajo tudi lažne novice iz ZDA, Velike Britanije, Poljske, Madžarske ali Turčije.

In seveda se tam ne omenja niti dejstvo, da tudi naš cenjeni EU partner, Ukrajina, redno širi nepreverjene lažne novice - nazadnje o domnevnem smrti admiral Sokolova na Krimu.

Nadalje Komisija poroča: "Google je v prvem polletju leta 2023 preprečil, da bi dezinformacijskim akterjem v EU priteklo oglaševanje v skupni vrednosti več kot 31 milijonov evrov.” V tem primeru so lahko prizadeti tudi neodvisni ustvarjalci medijskih vsebin.

Meta je preverila 40 milijonov vsebin na Facebooku in več kot 1 milijon na Instagramu: “95 % uporabnikov, ki naletijo na vsebino z opozorilom, da so informacije preverjene, nanjo ne kliknejo, in 37 % uporabnikov na Facebooku ter 38 % na Instagramu, ki so želeli deliti ‘preverjene vsebine’, prekine svojo delitev, ko prejmejo opozorilo.”

Komisija sicer pohvali domnevne napredke v boju proti ‘dezinformacijam’, vendar želi več. Google, Meta, Microsoft in TikTok naj bi poostrili boj proti ruskim ‘dezinformacijam’.

Komisija ima še vedno težave s platformo X/Twitter Elona Muska. Tam se ‘dezinformacije’ širijo najbolj intenzivno in tu pritiska Komisija tudi najbolj.

Potrebna je hitrost, pravijo A zakaj takšna naglica? “Predvsem zato, ker moramo računati na to, da bodo Kremlj in drugi aktivni pred evropskimi volitvami,” je pojasnila pristojna komisarka EU Vera Jourova, na novinarski konferenci (izjava za tisk). Lahko pričakujemo obsežne načrte za cenzuro v času volitev v EU.

Veseli naj bi bili tudi dejstva, da Meta/Facebook zdaj izvaja preverjanje dejstev tudi v češčini in slovaščini. To je pomembno glede na bližajoče se volitve na Slovaškem, saj naj bi Robert Fico, ki želi izstopiti iz zveze NATO, zmagal na volitvah. Ali Jourova verjame, da so vsi njegovi privrženci ‘dezinformirani’?

Tukaj je celotno sporočilo “Centra za preglednost”, ki je bil ustanovljen v okviru “Zakona o digitalnih storitvah”.

Kako napreduje cenzura v Sloveniji

V postopku sprejema je zakon, ki bi omogočal cenzuro v Sloveniji: predlog Zakona o izvajanju Uredbe (EU) o enotnem trgu digitalnih storitev.

V primeru Zakona o izvajanju Uredbe EU o enotnem trgu digitalnih storitev, gre za izvedbeni zakon, ki ima podlago v Uredbi (EU) 2022/2065. Izvedbeni zakon tako uvaja "spletno policijo" (koordinatorja digitalnih storitev - agencijo), določa njeno financiranje, delovanje, pristojnosti, vsebuje kazenske določbe za kršitelje..., vse na podlagi zahtev uredbe EU. Uzakonja tudi ovaduhe, ki pridobijo status "preverjenega raziskovalca" (in ni težko uganiti kateri zavod bo pri nas prevzel to vlogo). Ta status jim podeli Agencija (15. člen). Pogoji za pridobitev statusa "preverjenega raziskovalca", pa so na nivoju idiokracije, propagande in enoumja v katerem živimo in so določeni v drugem odstavku 22. člena uredbe EU.

Zanimivo bo videti ali bo ta predlog zakona sprejet, saj je protiustaven, ker dobesedno potepta prvi odstavek 39. člena ustave RS, ki glasi: "Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja."

Preberite še: Uzakonjena cenzura v EU - dobrodošli v Orwellovi Oceaniji