Nedelja, 25. Feb. 2024

Najbrž ni nikogar med nami, ki bi se strinjal z uživanjem nezdrave hrane, vode in pijače. A se žal vse premalo zavedamo, da se nam to ves čas in vse bolj dogaja.

Spomnimo se samo na letošnja številna inšpekcijska odkritja prisotnosti raznih strupov v številnih prehranskih izdelkih tako naših kot tujih pridelovalcev, ki smo jih nič hudega sluteč pojedli in popili skupaj z našimi otroci! In ob tem pomislimo, koliko je še tega, za kar ne vemo. Posledice tega pa se seveda pritajeno odražajo na našem počutju in zdravju. 

Edini način, da se ubranimo pred tem, je prepoved uporabe strupenih snovi pri pridelavi in predelavi hrane in pijač ter pripravljanju pitne vode. Strupene snovi pridejo v našo vodo, pijače in hrano večinoma z različnimi pesticidi in drugimi spornimi aditivi, ki se uporabljajo v proizvodnih procesih ter posredno in neposredno zastrupljajo človeštvo in naravo.

Vsi se moramo pričeti zavedati, da postajata politika in žal tudi stroka vse bolj naklonjeni dobičkarskemu kapitalu, ki proizvaja sporne surovine in artikle. Dobrobit ljudstva je za njih boljkotne na zadnjem mestu. Njihova 'tolažba', češ da gre za dovoljene količine, je popolnoma nesprejemljiva - te se v našem telesu namreč med seboj seštevajo! In statistika kaže, da kot populacija nismo vedno bolj zdravi, ampak vedno bolj bolni.

Zadnji dokaz za popolno brezbrižnost naše državne birokracije je glasovanje v EU, ko je 'Slovenija' nepričakovano glasovala za podaljšanje dovoljenja uporabe pesticida glifosata.

Oktobra in novembra je v EU potekalo glasovanje o podaljšanju dovoljenja uporabe glifosata v Evropski skupnosti. Na obeh glasovanjih ni bilo dovolj glasov niti za prepoved, niti za dovoljenje nadaljnje uporabe pesticidov na osnovi glifosata. Za eno ali drugo odločitev bi bila potrebna kvalificirana večina, torej najmanj 15 od 27 držav članic, ki skupaj predstavljajo najmanj 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU. Zaradi tega bo odločitev prepuščena komisij, ki bo kljub opozorilom znanstvenikov o skrb vzbujajočih tveganjih za zdravje in okolje podaljšala njegovo uporabo še za deset let. Na obeh glasovanjih so predstavniki Slovenije glasovali za podaljšanje dovoljenja uporabe flifosata. Mnenje poslanca Franca Bogoviča o uporabi tega strupa si lahko ogledate na Youtubu.

Nedavna anketa IPSOS, ki je zajela šest držav EU, kaže, da le 14 % državljanov podpira dolgotrajno uporabo glifosata. V popolnem nasprotju s tem sta skoraj dve tretjini (62 %) vprašanih naklonjeni prepovedi glifosata. To še enkrat dokazuje, da poslanci in uradniki, ki se odlaočajo v imenu ljudi, ki bi jih naj zastopali, njihovo mnenje popolnoma ignorirajo. Odločajo se v skladu z interesi kapitala in korporacij.

Organizacija Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) je opozorila, da lahko ponovna odobritev glifosata pomeni kršitev zakonodaje EU o pesticidih, ki postavlja zdravje in okolje na prvo mesto. PAN Europe je poudarila, da obstajajo skrb vzbujajoči dokazi o povezavi med glifosatom in rakom ter drugimi škodljivimi učinki.

  • Ena izmed najbolj zaskrbljujočih posledic uporabe glifosata je njegov rakotvorni učinek. Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med izpostavljenostjo glifosatu in povečanim tveganjem za razvoj določenih vrst raka, vključno z rakom limfnega sistema, ledvic, jeter in mehurja. Ta kemikalija lahko povzroči poškodbe DNK in moti procese, ki uravnavajo delitev in rast celic, kar lahko prispeva k nastanku malignih tumorjev.
  • Poleg tega lahko glifosat vpliva na delovanje endokrinega sistema, ki nadzoruje proizvodnjo hormonov v telesu. Študije so pokazale, da lahko glifosat moti hormonsko ravnovesje in povzroči disfunkcijo različnih organov in sistemov v telesu. To lahko privede do težav s plodnostjo pri moških in ženskah ter vpliva na razvoj otrok.
  • Glifosat ima tudi negativne učinke na zdravje prebavnega sistema. Študije so pokazale, da lahko povzroči poškodbe črevesne sluznice, kar lahko vodi do težav s prebavo, absorpcijo hranil in imunskim odzivom. Poleg tega je bilo opaženo, da lahko glifosat povzroči neravnovesje črevesne mikrobiote, kar ima lahko daljnosežne posledice na naše splošno zdravje.
  • Poleg neposrednih učinkov na zdravje ljudi obstajajo tudi posredni učinki uporabe glifosata na prehransko verigo. Ker se glifosat pogosto uporablja na poljih in vrtovih, lahko konča v pridelkih in hrani, ki jo uživamo. Povečano uživanje hrane, ki vsebuje ostanke glifosata, lahko poveča tveganje za izpostavljenost tej kemikaliji in s tem povezane zdravstvene težave.
  • Vpliv glifosata na okolje je prav tako zaskrbljujoč. Ker je glifosat širokospektralni herbicid, uničuje tako plevel kot tudi koristne rastline in organizme. To lahko privede do izgube biodiverzitete in negativno vpliva na ekosisteme. Poleg tega se lahko glifosat iz kmetijskih površin izpere v vodne vire, kar predstavlja nevarnost za vodne ekosisteme ter pitno vodo.
  • Poleg omenjenih učinkov, obstajajo tudi pomisleki glede dolgoročnih posledic uporabe glifosata. Študije so namreč pokazale, da se lahko glifosat kopiči v tleh ter ostane prisoten v okolju še dolgo po uporabi. To lahko dolgoročno vodi do degradacije tal ter negativno vpliva na plodnost zemlje.

Na podlagi teh raziskav je jasno, da je glifosat kritičen dejavnik za zdravje ljudi. Zaradi njegovih potencialno rakotvornih lastnosti, negativnih vplivov na endokrini sistem ter poškodb prebavnega sistema je treba zahtevati popolno prepoved njegove uporabe v kmetijstvu. Namesto tega bi morali spodbujati trajnostne alternative, ki ne predstavljajo tveganja za naše zdravje in okolje.

Zdaj je ne le pravi, ampak skrajni čas, da se upremo takšnemu zastrupljanju našega okolja ter vode in hrane. Pri tem ne predlagamo zgolj prepovedi uporabe glifosata temveč predlagamo tudi prepoved prodaje in proizvodnjo glifosata. Slednje je za nas še kako pomembno, saj imamo v Sloveniji edino tovarno tega strupa v celotni EU.

Zato ne oklevajte in takoj oddajte svoj podpis podpore proti strupu glifosatu v okviru ljudske iniciative "STOP GLIFOSATU".
To lahko naredite digitalno na tem naslovu ali pa na upravni enoti kjer overite svoj podpis podpore proti strupu glifosatu.

Rok za oddajo naših podpisov, ki jih potrebujemo vsaj 5.500, že teče in se bo zaključil 4. januarja 2024. Zato je pravi čas za oddajo podpore ZDAJ!

Kratek prispevek RTV Slovenija o glifosatu

Slovenska vlada se sicer zavzema za prepoved uporabe glifosata, pri čemer pa zagovarja, da je treba zagotoviti ustrezno prilagoditveno obdobje za kmetijstvo.

Več o tem kako podprete pobudo za vložitev Predloga zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata, lahko preberete na Čas je za slovo od glifosata. Predlog zakona je dostopen na tem naslovu.

 Oglejte si še Pogovor z Antonom Komatom o uničujočem delovanju Glifosata.