Ponedeljek, 27. Maj. 2024

Proti stotinam evropskih kmetov, ki so v četrtek protestirali pred zgradbo Evropskega parlamenta v Bruslju, so bili uporabljeni gumijasti naboji in vodni topovi.

Kmetje so metali jajca, sprožali petarde in prižigali ogenj v bližini zgradbe ter zahtevali, da evropski voditelji prenehajo kaznovati kmete z višjimi davki in naraščajočimi stroški, ki so jih uvedli za financiranje tako imenovane 'zelene agende'.


Photo via @daniel_freund


Dirk Waem/AFP/Getty

Protesti so sovpadali z vrhom evropskih voditeljev v četrtek, pri čemer so kmetje pozivali k odpovedi kmetijskih in okoljskih predpisov, ki jih je uvedlo vodstvo v Bruslju.

Po poročanjih so kmetje prebili barikade pred parlamentom in sprožili dimne bombe.


Photo: Thomas Padilla, AP

"Želimo ustaviti te nore zakone, ki prihajajo vsak dan iz Evropske komisije," je dejal Jose Maria Castilla, kmet iz Bruslja, ki zastopa špansko kmetijsko unijo Asaja.


Traktorji zasedajo ulice v Bruslju (Hatim Kaghat/AFP/Getty)

Protesti so potekali hkrati s srečanjem evropskih voditeljev, na katerem so razpravljali o 50-milijardnem paketu pomoči za Ukrajino. Belgijski premier Alexander De Croo je dejal, da bodo skrbi kmetov dodane na dnevni red vrha in poudaril: "Pomembno je, da jih poslušamo," ter dodal: "Soočajo se s gigantskimi izzivi".

Naraščajoče nezadovoljstvo zaradi kaznovanja kmetov v Evropi se kaže tudi v Italiji, Portugalski, Franciji, Grčiji in Nemčiji, kjer kmetje izražajo ogorčenje nad zelenimi predpisi in poceni uvozi.


Vr: Zerohedge