Nedelja, 16. Jun. 2024

Oskrbovalnica.si je neprofitni projekt, ki predstavlja pravo ljudsko gibanje. Njegova glavna naloga je pomagati slovenskim kmetom pri lažjem in učinkovitejšem povezovanju s svojimi kupci in naročniki pridelkov. Projekt omogoča direktno prodajo lokalnih pridelkov prek brezplačnega portala Oskrbovalnica.si, kjer se artikli od lokalnih kmetij ponujajo za skupinsko prednaročilo.

Oskrbovalnica.si trenutno združuje okrog 100 lokalnih kmetij, ki verjamejo v moč skupnega nastopa na trgu. Prostovoljci so koordinatorji Oskrbovalnice, skrbijo za organizacijo skupinskih naročil in dostav, kar omogoča učinkovito povezovanje med ponudniki in naročniki. Ponudniki lahko na portalu Oskrbovalnice brezplačno urejajo svoje ponudbe, zagotavljajo kakovostne opise in slike ter sodelujejo pri akcijah za skupinsko naročanje.

Dostave potekajo na različnih lokacijah v Sloveniji, kot so Žalec, Celje, Koper, Sežana, Nova Gorica, Ljubljana, Tržič, Stražišče, Mavčiče, Medvode, Maribor in še mnogih drugih. Poleg tega se načrtuje širitev na dolenjsko in štajersko ruto, ki bo vključevala sezonske pridelke, kot so češnje, jagode, breskve, mlad krompir in šparglji.

Oskrbovalnica.si svojo rast temelji na skupnem delovanju. Kmetje, prostovoljci, pobudniki in naročniki, vsi smo člani ekipe in od vsakogar, od vsakega posameznika je odvisna skupna prehranska varnost.

Pobudniki projekta Oskrbovalnice Ponudnike spodbuja, da sodelujejo pri promociji in oglaševanju, kar vključuje tudi uporabo socialnih medijev. Obstaja veliko lokalnih skupin in strani, kjer je mogoče deliti informacije o ponudbi Oskrbovalnice, kot so Lokalna preskrba VRHNIKA, Lokalna preskrba Ljubljane, SAMOOSKRBA za prehransko VARNOST in mnoge druge.

Oskrbovalnica.si je zgodba o sodelovanju, trajnosti in lokalni samooskrbi. Projekt združuje ljudi, ki verjamejo v moč lokalnih pridelkov in želijo prispevati k boljši prihodnosti slovenskih kmetov in prebivalcev.

Oskrbovalnica.si je odličen primer lokalne iniciative, ki povezuje skupnost ter spodbuja trajnostno kmetovanje in oskrbo z lokalnimi pridelki. Projekt ima potencial za širjenje in še večji vpliv na slovenski trg hrane, saj je le sodelovanje pri skupnem nastopu na trgu z drugimi kmetijami, prostovoljci, naročniki,  ambasadorji in partnerji lahko učinkovito hkrati za vse udeležene.

»Da se naredi kar je prav, je vedno pravi čas.« Martin Luther King Jr.
»Nikoli ne dvomite ali lahko majhna skupina resnih in predanih ljudi spremeni svet. V resnici je to edino, kar ga sploh lahko.« Margaret Mead.

 Pripravil: Marjan Kogelnik

Vabljeni k ogledu objav na blogu.