Ponedeljek, 27. Maj. 2024

Kmetje po Evropi se soočajo s številnimi težavami in nasprotujejo agendi "zelene preobrazbe", ki pod izgovorom, da spodbuja trajnostno pridelavo hrane, postavlja kmetom vedno težje pogoje in zdaj uvaja še uporabo žuželk kot alternativni vir beljakovin.

Protesti kmetov se v zadnjih tednih odvijajo po Evropi, pred kratkim tudi v Sloveniji. Na Štajerskem so se razburjeni kmetje odločili protestirati na ulicah. Kmetje so s traktorji zasedli ceste in izrazili obup, jezo ter občutek pozabljenosti in nevrednosti njihovega dela. Kmetje so izrazili nezadovoljstvo zaradi naraščajočih stroškov, nižjih prodanih cen izdelkov ter slabšanje prihodnosti za mlade. Opozorili so tudi na zapiranje kmetij.


Slika: obalaplus.si

Italija je nedavno odprla vrata uporabi moke iz žuželk za človeško prehrano, kar je sprožilo precej razburjenja med nasprotniki uporabe žuželk v prehrani ljudi. Podjetje Nutrinsect je postalo prvo v Italiji, ki je prejelo dovoljenje za prodajo hrane iz kobilic za ljudi. Ob odobritvi Evropske unije za prodajo žuželk za človeško hrano, so se pri italijanski vladi sprva borili z idejo in celo poskušali omejiti njihovo uporabo, vendar so na koncu popustili in namesto omejitev uvedli stroga pravila označevanja.

Medtem ko podjetje Nutrinsect slavi to odločitev kot prelomni trenutek v zgodovini prehrane, so mnogi zaskrbljeni zaradi te spremembe in se sprašujejo o dolgoročnih posledicah takšne odločitve. Kljub temu se bo moka iz kobilic Nutrinsect začela distribuirati podjetjem za oskrbo s hrano in v gostinstvu ter bo na voljo tudi na spletu po ceni 6 evrov na paket.

Kmetje po vsej Evropi se soočajo s številnimi težavami in nasprotujejo agendi "zelene preobrazbe" ZN, ki v EU in po svetu, pod izgovorom, da spodbuja trajnostno pridelavo hrane, postavlja kmetom vedno težje pogoje in zdaj uvaja še uporabo žuželk kot alternativni vir beljakovin.

Kritiki trdijo, da je uporaba žuželk v prehrani nepotrebna in neetična ter da bi morali reševati težave v kmetijstvu, namesto da se usmerjajo v takšne sporne prakse. Prednostna naloga bi morala biti podpora tradicionalnemu, naravnemu kmetijstvu in zagotovitev preživetja kmetov, namesto da se spodbuja uporabo žuželk v prehrani.

Kmetje so se začeli združevati v protestih proti trenutni kmetijski politiki Evropske unije. Njihove glavne zahteve so ukrepi za zaščito pred dvigom proizvodnih stroškov, zmanjšanjem prihodkov in nepravično konkurenco držav, ki niso članice EU.

Kmetje so nezadovoljni, da politike EU na področju okolja in "zelenega agende" za njih predstavljajo finančno breme ter da njihove proizvode dražijo v primerjavi z uvoženimi, ki niso iz EU.

V času, ko se kmetijstvo sooča z izzivi in težavami, se postavlja vprašanje, ali je res potrebno uvajati tako radikalne spremembe v prehranjevalnih navadah. Namesto da EU uvaja eksperimentalne prakse, bi morali podpreti tradicionalne, naravne načine pridelave hrane in iskati trajnostne rešitve, ki bodo koristile tako kmetom kot potrošnikom.

Ali bo v EU končno prevagala zdrava kmečka pamet nad odločitvami neizvoljenih birokratov in poslancev, ki se odločajo v interesu korporacij, namesto v interesu ljudi, ki jih zastopajo? Z izjemo redkih poslancev, kot je Mislav Kolakušuć:

Oglete si še: SZO v boju proti podnebnim spremembam napovedala vojno oskrbi s hrano in Brez kmetov ni hrane.