Nedelja, 16. Jun. 2024

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen vidi v genocidu poslovno priložnost. Prav ta teden je predsednica Evropske komisije trdila, da je potrebna nova "miselnost" za podporo orožarski industriji. "Nadaljevanje vojne v Gazi in obsežna destabilizacija na Bližnjem vzhodu kažeta na obdobje negotovosti in konfliktov v regiji in zunaj nje," je dejala. Komentar o Palestini v govoru o pomoči proizvajalcem orožja spodbuja neizogiben sklep: Von der Leyenova izkorišča krizo za spodbujanje večje militarizacije, meni avtor in urednik časopisa Electronic Intfada David Cronin.

Evropska unija si sredi genocida želi več trgovine z Izraelom

Ne smemo nikoli pozabiti, da je von der Leyenova ponudila svojo polno podporo sedanji izraelski vojni proti Gazi takoj, ko je bila napovedana.

Čeprav morda te dni previdneje izbira besede, pa institucija, ki jo vodi, ostaja pokvarjena.

15. februarja je Dimiter Cantčev, veleposlanik Evropske unije v Tel Avivu, tvitnil, da je imel "dobro srečanje" z Roeyom Fisherjem, ki je pravkar prevzel novo visoko delovno mesto na izraelskem ministrstvu za gospodarstvo.

Po zahtevi za dostop do informacij je bilo potrjeno, da so srečanje organizirali trgovinski uradniki, ki delajo za Evropsko komisijo (izvršni organ EU).

Malo manj kot tri tedne prej je ista Evropska komisija signalizirala, da resno jemlje nalog, ki ga je Mednarodno sodišče izreklo Izraelu.

Evropska komisija je pričakovala "popolno, takojšnje in učinkovito izvajanje" "začasnih ukrepov" sodišča. Ukrepi so vključevali zahtevo, da Izrael preneha pobijati Palestince v Gazi.

Izrael ni spoštoval teh ukrepov, ki so bili vsi namenjeni zaustavitvi ali preprečitvi genocida. In vendar je Evropska komisija iskala načine za krepitev gospodarskih odnosov z Izraelom v času, ko ta izvaja genocid, ki na splošno velja za najhujši zločin proti človeštvu.

Okoriščanje z vojnimi zločini

Dimiter Cantchev je 15. februarja na Twitterju pohvalil zakonodajo, znano kot "kar je dobro za Evropo, je dobro za Izrael".

Cilj tega zakona je zmanjšati število pregledov blaga, ki ga je EU že odobrila, v izraelskih pristaniščih.

Frazo "kar je dobro za Evropo, je dobro za Izrael" je Benjamin Netanjahu izrekel maja lani.

Netanjahu je slavil, kako je francoska veriga supermarketov Carrefour vstopila na izraelski trg. Ker so odpravili birokratske ovire, blagu na Carrefourjevih policah "ne bo treba prestati nepotrebne birokratske ovire, da bi dobilo izraelski standard," je dejal predsednik vlade.

Carrefour se je nato pohvalil, da je izraelskim vojakom podaril "na tisoče osebnih pošiljk". Podjetje je celo izrazilo ponos, da je prispevalo k izraelskim "nacionalnim prizadevanjem" - evfemizmu za genocid v Gazi.

Naložbe podjetja Carrefour, ki so vznemirile Netanjahuja, so vključevale posel med francosko korporacijo in izraelsko maloprodajno verigo Yenot Bitan. V skladu z njim Carrefour prevzema mrežo trgovin Yenot Bitan, nekatere se nahajajo znotraj izraelskih naselbin na okupiranem Zahodnem bregu.

Gradnja in širitev teh naselij sta vojna zločina po Četrti ženevski konvenciji. Evropska unija s prizadevanjem za večjo trgovino z Izraelom posredno odobrava prizadevanja za pridobivanje dobička iz vojnih zločinov.

Ni potrebe za odgovornost

Ursula von der Leyen mora nositi odgovornost za nenehno božanje Izraela s strani Evropske komisije.

Ne deluje v vakuumu.

Josep Borrell, vodja zunanje politike EU, je pred kratkim zatrdil, da von der Leyenova ni "zastopala nikogar razen sebe", ko se je oktobra popolnoma postavila na stran Izraela.

Ne glede na to, da je Borrell v zadnjem času zahteval zadržanost, je sam izrazil solidarnost z Izraelom v začetnih fazah genocida.

A 27 vlad EU - brez izjeme - je Izraelu dejansko dalo carte blanche za uničenje Gaze v oktobru z nepoštenim prikazovanjem vojne kot dejanja samoobrambe.

Mesece pozneje med voditelji EU še vedno ni prave želje, da bi Izrael odgovarjal.

Španija in Irska sta edini državi EU, ki sta uradno zahtevali "nujno revizijo" pridružitvenega sporazuma z Izraelom sredi genocida v Gazi. Ta sporazum - pokriva gospodarsko in politično sodelovanje - je pogojen glede spoštovanja človekovih pravic.

Irski senat je glasoval soglasno prejšnji teden za prepoved blaga iz izraelskih naselbin na Zahodnem bregu. Takšna prepoved je že dobila večinsko potrditev v senatu in drugem domu irskega parlamenta Oireachtas, vendar je dublinska vlada blokirala začetek veljavnosti s spornim izgovorom, da EU takšnega koraka ne bo dovolila.

Gotovo je čas, da Irska in Španija presežeta plašne zahteve. Če svojih partnerjev v EU ne moreta prepričati, naj ukrepajo, potem naj to storita brez odobritve Bruslja.

Tako kot vse druge države EU sta se tudi Irska in Španija že sprijaznili z genocidom, saj sta ga prikazali kot dejanje samoobrambe. Če ne bodo uvedle sankcij proti Izraelu, bo to pomenilo, da bodo še naprej dale tiho podporo genocidu.

Vir: David Cronin - electronicintifada.net