Petek, 12. Jul. 2024

Neusmiljeni, vsemogočni ameriški obveščevalni aparat bo brez zadržkov in brez ujetnikov kaznoval vsakogar, kjerkoli, ki si bo drznil razkriti imperialne zločine.

Vlada Združenih držav Amerike je - v skladu z "mednarodnim redom, ki temelji na pravu" - de facto odločila, da je Julian Assange kriv za opravljanje novinarskega poklica.

Edward Snowden je že opozoril, da "ko se razkritje kaznivega dejanja obravnava kot storitev kaznivega dejanja, vam vladajo kriminalci".

Zločinci, kot je Mike "lažemo, goljufamo, krademo" Pompeo, nekdanji Trumpov državni sekretar, ki je načrtoval ugrabitev in uboj Juliana, ko je bil šef Cie.

Neomajna Jennifer Robinson in Julijanov ameriški odvetnik Barry Pollack povzemata: ZDA so "preganjale novinarstvo kot zločin".

Julian je moral pretrpeti nepopisno težek križev pot, ker si je drznil razkriti vojne zločine ameriške vlade; notranje delovanje ameriške vojske v njeni gromozanski vojni z(a) terorizmom v Afganistanu in Iraku; in - vsi sveti - drznil si je objaviti elektronska sporočila, ki kažejo, da se je Demokratski nacionalni odbor (DNC) dogovarjal z razvpito vojno hujskaško harpijo Hillary Clinton.

Juliana so neusmiljeno psihološko mučili in ga skoraj križali zaradi objave dejstev, ki bi morala javnemu mnenju vedno ostati nevidna. Prav to je bistvo vrhunskega novinarstva.

Celotna drama ves planet pouči o popolnem nadzoru hegemona nad patetičnim Združenim kraljestvom in EU.

A to nas pripelje do kabukija, ki morda - in ključna beseda je "morda" - zaključuje zadevo. Naslov izkrivljene moralne igre: "Priznaj krivdo ali umri v zaporu".

Končni zasuk v zapletu moralne igre se glasi takole: kombinacija za truplom v Beli hiši je ugotovila, da mučenje avstralskega novinarja in založnika v strogo varovanem zaporu v volilnem letu ni ravno dobro za posel.

Sočasno je britanski establišment prosil, da bi ga izključili iz zapleta - saj je njegov "pravosodni" sistem hegemon prisilil, da je v imenu varovanja košarice anglo-ameriških obveščevalnih skrivnosti pet let v grozljivih razmerah kot talca držal nedolžnega človeka in družinskega očeta.

Nazadnje je britanski establišment tiho uporabil ves pritisk, ki ga je zmogel, da je stekel proti izhodu - ob polnem zavedanju, kaj Američani načrtujejo za Juliana.

Življenje v zaporu je bilo "pošteno in razumno"

To sredo se je začel kabuki na Saipanu, največjem od Severnih Marianskih otokov, neinkorporirani pacifiški deželi, ki jo upravlja hegemon.

Končno svoboden - morda, vendar s pogoji, ki ostajajo precej nejasni.

Julijanu je to ameriško sodišče na Pacifiku odredilo, da mora WikiLeaksu kot pogoj za sklenitev dogovora naročiti, naj uniči informacije.

Julian je moral ameriški sodnici Ramoni Mangloni povedati, da ni bil podkupljen ali prisiljen priznati krivdo za ključno obtožbo "zarote za nezakonito pridobivanje in razširjanje zaupnih informacij, povezanih z nacionalno obrambo Združenih držav".

No, njegovi odvetniki so mu rekli, da mora slediti scenariju "Priznaj krivdo ali umri v zaporu". V nasprotnem primeru ne bo dogovora.

Sodnica Ramona Manglona je v presenetljivem ignoriranju teh petih let psihološkega mučenja dejala: "Zdi se, da je bilo vaših 62 mesecev zapora poštenih, razumnih in sorazmernih."

Tudi zdaj bo - oh, tako blagodejno in "pravično" - ameriško ministrstvo sprejelo potrebne ukrepe za takojšnje izbrisanje preostalih obtožnic proti Julianu v zloglasno strogem vzhodnem okrožju Virginije.

Julian je bil vedno neomajen: vedno znova je poudarjal, da nikoli ne bo priznal krivde za obtožbo vohunstva. Tega tudi ni storil; priznal je krivdo zaradi nejasnega kaznivega dejanja in zarote; dobil je odsluženi čas; bil je izpuščen na prostost; in to je konec.

Ali pa je res?

Avstralija je vazalna država hegemona, vključno z obveščevalnimi službami, z manj kot ničelno zmožnostjo zaščite svojega civilnega prebivalstva.

Premestitev iz Združenega kraljestva v Avstralijo morda ni ravno nadgradnja - tudi z vključeno svobodo. Prava nadgradnja bi bila prehod v resnično suvereno državo. Vendar bo Julian za potovanje in odhod iz Avstralije potreboval dovoljenje ZDA.

Tudi ni dvoma, da bo Julian ponovno prevzel vodenje WikiLeaksa. Žvižgači se morda že zdaj vrstijo, da bi povedali svoje zgodbe - podprte z uradnimi dokumenti.

Toda ostro, zlovešče sporočilo ostaja v celoti vtisnjeno v kolektivno podzavest: neusmiljeni, vsemogočni ameriški obveščevalni aparat bo brez zadržkov in brez ujetnikov kaznoval vsakogar, kjerkoli, ki si bo drznil razkriti imperialne zločine. Nova svetovna epopeja se začenja zdaj: Boj proti kriminaliziranemu novinarstvu.

Vir: strategic-culture.su