Ponedeljek, 27. Maj. 2024

Francoski vojaki, ki naj bi bili pripadniki 3. francoskega pehotnega polka, enega najpomembnejših elementov tujske legije, so bili napoteni v regijo Slavjansk. Francija je v Ukrajino očitno poslala svoje prve vojake. Kot so nekateri že poročali, so bili francoski vojaki napoteni v podporo ukrajinski 54. samostojni mehanizirani brigadi v Slavjansku.

"Francija je uradno napotila svoje prve vojake v Ukrajino," je v članku v časopisu Asia Times zapisal nekdanji namestnik ameriškega obrambnega ministra Stephen Bryen. Bryen še piše, da so bili vojaki napoteni "v podporo ukrajinski 54. samostojni mehanizirani brigadi v mestu Slavjansk". Francoske oblasti zadeve še niso komentirale.

"Ti vojaki so napoteni neposredno na vroče bojno območje in so namenjeni pomoči Ukrajincem pri upiranju ruskemu napredovanju v Donbasu. Prvih 100 pripadnikov je specialistov za artilerijo in nadzor," je dejal Bryen. Ob tem se je nekdanji namestnik ameriškega obrambnega sekretarja spraševal, "ali je s tem prekoračena ruska rdeča črta glede Natovega sodelovanja v Ukrajini" in ali "bodo Rusi to razumeli kot začetek velike vojne zunaj ukrajinskih meja".

Italianski časnik La Repubblica je v nedeljo poročal, da je Nato "zelo zaupno in brez uradnega sporočila opredelil vsaj dve rdeči črti, prek katerih bi lahko prišlo do neposrednega posredovanja zavezništva v konfliktu v Ukrajini". Hkrati pa po navedbah časnika Nato ne namerava takoj poslati svojega vojaškega kontingenta v Ukrajino.

V začetku tedna francoski predsednik Emmanuel Macron ponovno ni izključil možnosti, da bi iz Evrope v Ukrajino poslali Natove vojake. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je Macronovo izjavo označil za "zelo nevarno", kritizirale pa so jo tudi skupine v Združenem kraljestvu, Franciji, na Madžarskem, v Italiji in na Slovaškem.

"Odnosi med Rusijo in Natom so dejansko dosegli raven neposrednega soočenja," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov. "Dejstvo je, da so ti odnosi prešli na raven neposrednega spopada. Nato se še naprej približuje našim mejam in širi svojo vojaško infrastrukturo v smeri naših meja," je dejal Peskov za agencijo Ria Novosti.

Ali to pomeni začetek odkritih neposrednih spopadov NATA z Rusijo in namerno stopnjevanje napetosti?

Vir: uncutnews.ch