Petek, 12. Jul. 2024

Madžarski premier je v članku, objavljenem na dan obiska v Moskvi, opozoril, da vojaškemu bloku grozi "samomor"

NATO je z opustitvijo svoje prvotne "miroljubne" in "obrambne" narave iz vojnega hujskaštva dejansko naredil svoj raison d'être, je zatrdil madžarski premier Viktor Orban.
Madžarski voditelj, glasen kritik vpletenosti Zahoda v ukrajinski konflikt, je že večkrat opozoril, da bi vedno bolj zaostreni koraki vojaškega bloka pod vodstvom ZDA sčasoma lahko privedli do neposrednega vojaškega spopada z Rusijo, kar bi imelo katastrofalne posledice.

V petek je Orban nepričakovano obiskal Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Urad madžarskega predsednika vlade je pojasnil, da je bil na "mirovni misiji." Pogovor med voditeljema je potekal predvsem o možnih načinih za mirno rešitev konflikta v Ukrajini. Ob zaključku pogovorov je Orban priznal, da sta stališči Moskve in Kijeva še vedno zelo "oddaljeni." Vendar je dodal, da "smo že naredili najpomembnejši korak - vzpostavili smo stike," in obljubil, da si bodo še naprej prizadevali za to.

Pred tem, v torek, je madžarski premier prispel v Kijev, kjer je sgovoril z Vladimirjem Zelenskim. Orban se je zavzel za takojšnjo prekinitev ognja in pogajanja.

Na isti dan kot njegovo potovanje v Moskvo je bil v reviji Newsweek objavljen Orbanov članek, v katerem je obravnaval najnovejše težnje v zvezi z Natom, katerega članica je Madžarska od leta 1999.

V njem je madžarski premier poudaril, da je Budimpešta v preteklih letih aktivno sodelovala v številnih Natovih operacijah in pobudah ter izpolnjevala cilj bloka, ki določa 2-odstotne obrambne izdatke. Orban je opozoril, da je bil Nato, ki se mu je njegova država pridružila pred 25 leti, "mirovni projekt" in "vojaško zavezništvo za obrambo".

Toda "danes je namesto miru na dnevnem redu prizadevanje za vojno, namesto obrambe pa napad," je obžaloval Orban.

Premier je izjavil, da "vse več glasov znotraj Nata zagovarja nujnost - ali celo neizogibnost - vojaškega spopada z drugimi svetovnimi geopolitičnimi centri moči." Opozoril je, da ta odnos "deluje kot samouresničujoča se prerokba."

Opomnil je, da je več držav članic nedavno preučilo možnost začetka Natove operacije v Ukrajini.

Konec februarja je francoski predsednik Emmanuel Macron dejal, da ne izključuje napotitve francoskih vojakov v Ukrajino. Čeprav je njegov predlog hitro naletel na kritike Nemčije in drugih članic, je francoski državni voditelj od takrat večkrat ponovil to sporno zamisel.

Maja sta Estonija in sosednja Litva sporočili, da sta pripravljeni v Ukrajino poslati vojake za logistične in druge nebojne naloge.

Po Orbanovem petkovem mnenju, če Nato zdaj ne bo spremenil taktike, "bo storil samomor."

Vir: rt.com