Ponedeljek, 27. Maj. 2024

Rusko zunanje ministrstvo je v izjavi nedvoumno posvarilo Nato in njegove države članice pred nadaljnjim zaostrovanjem razmer v Ukrajini, zlasti pred napotitvijo letal F-16 in napotitvijo evropskih enot v Ukrajino. Rusija med drugim govori o nevarnosti "neposrednega vojaškega spopada med jedrskimi silami" in kot razlog za manever ruskih taktičnih jedrskih sil navaja najnovejše provokativne izjave zahodnih politikov. Prevod Ruske izjave.

Začetek prevoda:

Izjava Ministrstva za zunanje zadeve Ruske federacije v zvezi z organizacijo vaj oboroženih sil Ruske federacije za preizkus uporabe nestrateškega jedrskega orožja

V zvezi s prihajajočimi vajami vojske Ruske federacije za preizkus uporabe nestrateškega jedrskega orožja ugotavljamo, da je treba ta dogodek obravnavati v kontekstu nedavnih bojevitih izjav zahodnih uradnikov in zelo destabilizirajočih ukrepov številnih držav Nata, katerih cilj je povečati pritisk na Rusko federacijo in ustvariti dodatne grožnje varnosti naše države v povezavi s konfliktom v Ukrajini in okoli nje.

V prvi vrsti gre za odkrito izraženo podporo in neposredno pomoč terorističnim akcijam proti Rusiji, ki jih izvaja režim v Kijevu z uporabo vse sodobnejšega orožja, ki ga dobavlja Zahod. Ker so namerno izbrane tarče teh napadov pogosto civilni objekti, to povzroča številne civilne žrtve. Vendar to ne odvrača sponzorjev kijevske klike, ki jih spodbujajo k novim zločinom. Britanski zunanji minister Cameron in predstavniki več drugih Natovih prestolnic na primer neposredno izjavljajo, da ima Ukrajina pravico streljati na rusko ozemlje z orožjem, ki ji je bilo dobavljeno.

Poleg britanskih in francoskih raketnih sistemov dolgega dosega, ki so se že zdavnaj "pojavili" v Ukrajini, je treba v tem kontekstu poudariti tudi ameriške rakete ATACMS, ki so bile nedavno dobavljene Kijevu in so prav tako sposobne zadeti cilje globoko na ruskem ozemlju.

Sočasno so se ZDA, da bi okrepile številne raketne grožnje naši državi, odkrito in jasno podale na pot nameščanja zemeljskih sistemov z raketami kratkega in srednjega dosega na različnih območjih sveta, kar je bilo prej prepovedano s Pogodbo INF. Po torpediranju ruskih pobud za ohranitev tega sporazuma, ki so bile namenjene reševanju vzajemnih skrbi na podlagi ukrepov vzajemnega preverjanja, je Washington enoumno uničil pogodbo, ki je bila dolga leta eden od stebrov mednarodne varnosti in strateške stabilnosti. Zato so ZDA nemudoma pospešile razvoj in preizkušanje raketnih sistemov omenjenega razreda ter začele oblikovati specializirane vojaške enote z regionalno usmeritvijo in si prizadevati za vzpostavitev potrebne infrastrukture. Zdaj so ZDA začele v Evropo in azijsko-pacifiško regijo dovažati ustrezne raketne sisteme, domnevno za čas manevrov z zavezniki, kar kaže, da sta proizvodnja in "testiranje" tega orožja v polnem teku.

Izrecno poudarjamo, da si pridržujemo pravico do zrcalnega odgovora, kadar koli in kjer koli se pojavijo kopenske rakete kratkega in srednjega dosega ameriške izdelave, kar bi pomenilo prekinitev ruskega enostranskega moratorija na razporeditev teh oborožitvenih sistemov. Kot odgovor na ukrepe ZDA Rusija pospešeno razvija in proizvaja podobne raketne sisteme. Glede na že napovedano raziskovalno in razvojno delo ter nabrane izkušnje ruskega vojaško-industrijskega kompleksa ta proces ne bo trajal dolgo. Pri morebitnih odločitvah o namestitvi teh orožij je geografska lokacija njihove namestitve odvisna od naše presoje.

V bližnji prihodnosti se pričakuje, da bodo na ukrajinskem vojnem prizorišču nameščena večnamenska letala F-16 ameriške izdelave. Kot je ruska stran že večkrat poudarila, ne smemo pozabiti, da so ta letala platforme za dvojno uporabo: nejedrske in jedrske. Letala te vrste so že vrsto let osnova flote letal, ki se uporabljajo v tako imenovanih "skupnih jedrskih misijah" Nata. Ne glede na to, v kakšni modifikaciji bodo ta letala dobavljena, jih bomo obravnavali kot nosilce jedrskega orožja, to potezo ZDA in Nata pa kot namerno provokacijo.

V tem kontekstu se sklicujemo zlasti na izjave poljskega vodstva, v skladu s katerimi je Varšava Washingtonu neposredno in posebej izpostavila vprašanje potrebe po namestitvi ameriškega jedrskega orožja na poljskem ozemlju.

Ne moremo si kaj, da ne bi bili presenečeni nad neodgovornostjo in nepremišljenostjo izjav francoskega predsednika Macrona o možnosti napotitve francoskih in drugih Natovih kontingentov v Ukrajino. Poleg tega so se v zahodnih medijih pojavile informacije, da je v Ukrajini že določeno število plačancev iz francoske tujske legije. To je težko razumeti drugače kot manifestacijo pripravljenosti in namere, da bi prišlo do neposrednega oboroženega spopada z Rusijo, kar bi pomenilo neposreden vojaški spopad med jedrskimi silami. Opazili smo tudi številne poteze na francoski strani, vključno z vojaškimi vajami in drugimi dejavnostmi, za katere se zdi, da naj bi Macronove izjave podkrepili z demonstracijo pariških jedrskih zmogljivosti.

Ta in nekatera druga dejanja držav članic severnoatlantskega bloka kažejo, da zavestno stopajo na pot nadaljnjega stopnjevanja ukrajinske krize v smeri odprtega vojaškega spopada med državami Nata in Rusijo kot del izvajanja sovražne usmeritve, katere cilj je povzročiti "strateški poraz" naši državi.

Ugotavljamo, da agresivna prizadevanja držav Nata za spodkopavanje varnosti Ruske federacije dobivajo vse večji zagon. V zvezi s tem opozarjamo, da je zagotovljena obramba suverenosti in ozemeljske celovitosti naše države najvišja prednostna naloga ruske vojaške varnostne politike, vključno z vidikom jedrskega odvračanja.

Režim v Kijevu in njegovi zahodni voditelji bi se morali končno zavedati, da se zaradi njihovih nepremišljenih korakov razmere vse bolj približujejo akumulaciji eksplozivne "kritične mase". Vojaške nevarnosti, ki iz tega izhajajo, in posledične grožnje naši državi so jasno opisane v vojaški doktrini Ruske federacije in v temeljih državne politike na področju jedrskega odvračanja Ruske federacije.

Zgoraj navedene ocene so bile podlaga za odločitev o izvedbi ruskih vojaških vaj z delom sil in sredstev jedrskega odvračanja, ki naj bi Zahodu in njegovim marionetam v Kijevu poslale signal za streznitev.

Upamo, da bodo te vaje ohladile "vroče glave" v zahodnih prestolnicah, da se bodo zavedale morebitnih katastrofalnih posledic strateških tveganj, ki jih ustvarjajo, in da jih bodo odvrnile od podpore kijevskemu režimu pri njegovih terorističnih dejanjih in neposrednega oboroženega spopada z Rusijo.

Konec prevoda

Vir: anti-spiegel.ru