Ponedeljek, 27. Maj. 2024

OpenAI CEO Sam Altman je pred kratkim pričal pred pravosodnim pododborom ameriškega senata o nedavnem vzponu umetne inteligence (AI) in njenem potencialu za motnje v številnih panogah.

Ne le, da je aplikacija ChatGPT podjetja OpenAI doživela porast priljubljenosti, ampak tudi umetnost, ki jo ustvarja umetna inteligenca, in celo fotografija, ki jo ustvarja umetna inteligenca, dobivata nagrade, kar jasno kaže, da se je začela doba motenj, ki jih povzroča umetna inteligenca. Tako imenovani "oče umetne inteligence" je nedavno odstopil od Googla, ker je želel odkrito govoriti o nevarnostih, ki jih predstavljajo ponaredki, ustvarjeni z umetno inteligenco.

V svojih pripravljenih pripombah je Altman senatorjem povedal, da je "regulacija umetne inteligence nujna". Altman je pozval tudi k tako imenovanim "ustreznim varnostnim zahtevam, vključno z notranjim in zunanjim testiranjem pred objavo". Zavzel se je tudi za licenciranje in registracijo nekaterih sistemov umetne inteligence.

Altman se je ustavil pri pozivu k popolni vladni regulaciji, namesto tega je izjavil, da morajo biti sistemi upravljanja "dovolj prožni, da se lahko prilagajajo novim tehnološkim dosežkom", hkrati pa "spodbujati varnost in hkrati zagotavljati, da bodo ljudje lahko izkoristili tehnologijo"

"Fortune" piše, da "Altmanovo zagovarjanje nekaterih pravil ni presenetljivo. Tehnološka podjetja vedo, da bodo predpisi verjetno prišli, in se trudijo po najboljših močeh, da bi jih oblikovali v svojo korist."

Trditev je, da se lahko Altman in drugi direktorji podjetij za umetno inteligenco odločijo, da jim bo licenciranje omogočilo zaščito kode njihovih lastniških modelov. Poleg tega se lahko velika podjetja za umetno inteligenco bojijo vzpona odprtokodnih modelov umetne inteligence in zato zahtevajo sheme licenciranja, ki dodatno obremenjujejo razvijalce odprtokodne programske opreme.

"Fortune" nadaljuje:

"Ena največjih konkurenčnih groženj za ta podjetja je odprtokodna programska oprema umetne inteligence. Na tem hitro razvijajočem se področju nihče ne napreduje hitreje kot odprtokodna skupnost. Izkazalo se je, da je izjemno inovativna in okretna pri usklajevanju zmogljivosti in zmožnosti lastniških modelov z modeli umetne inteligence, ki so veliko manjši, jih je lažje in ceneje usposobiti in jih je mogoče prenesti brezplačno."

Ne glede na razloge se je Altman pridružil naraščajočemu zboru zagovornikov umetne inteligence, ki pozivajo k ureditvi ali licenciranju umetne inteligence. Zaradi skrbi izvršnega direktorja so tudi politiki in oblikovalci politik opozorili na nevarnosti, ki jih prinaša nereguliranje te tehnologije. "CNBC" je poročal, da je senator Josh Hawley med senatnim zaslišanjem o UI nastajajočo tehnologijo primerjal z izumom tiskarskega stroja in atomske bombe. Hawley je pojasnil, da bi to človeštvo lahko pripeljalo v dve možni prihodnosti: eno, v kateri bo UI povzdignila človeštvo, ali drugo z "velikim tehnološkim prebojem", vendar s "hudimi, katastrofalnimi" posledicami.

Skupina Bilderberg na Portugalskem

Sam Altman se je le nekaj dni po pričanju pred senatom ZDA udeležil tajnega srečanja skupine Bilderberg v Lizboni na Portugalskem. V tednih in dneh pred srečanjem ni bilo niti enega poročila v glavnem korporativnem tisku in le peščica neodvisnih novinarjev je poročala o srečanju, vključno z Dan Dicks iz Press for Truth.

Altmanu so se pridružili drugi zagovorniki umetne inteligence in direktorji, med njimi Satya Nadella iz Microsofta, Demis Hassabis iz podjetja Deepmind in nekdanji direktor Googla ter sedanji predsednik skupine Bilderberg Eric Schmidt.

Kot je februarja 2021 poročal "The Last American Vagabond", je Bidnova administracija imenovala Schmidta za vodjo Komisije za nacionalno varnost na področju umetne inteligence (NSCAI), znane tudi kot Komisija za umetno inteligenco. Glede na poročilo Politico od decembra 2022 je Schmidt financiral plače več kot dveh ducatov zaposlenih v Bidnovi administraciji. Vsaj od marca 2022 je "Politico" opisal, kako so Schmidtovi prstni odtisi po vsej Bidnovi administraciji. Schmidtova vloga nekdanjega izvršnega direktorja podjetja Google, člana skupine Bilderberg, njegova vloga v Bidnovi administraciji in njegov odnos z nekdanjim državnim sekretarjem ZDA Henryjem Kissingerjem so več kot dovolj razlogov za zaskrbljenost glede smeri, v katero gredo pogovori o umetni inteligenci.

Samu Altmanu in drugim izvršnim direktorjem AI so se pridružili generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba, izvršni direktor podjetja Pfizer Albert Bourla in izvršni direktor podjetja BP Bernard Looney, Børge Brende, predsednik Svetovnega gospodarskega foruma, in Peter Thiel, soustanovitelj družb "PayPal" in "Palantir". Thiel se je v zadnjih dneh znašel pod udarom zaradi svojega odnosa z Jeffreyjem Epsteinom.

Za pomanjkanje preglednosti, ki spremlja skupino Bilderberg, podrobnosti o Altmanovi udeležbi na srečanju niso bile objavljene. Vendar pa lahko na podlagi zgodovine skupine Bilderberg, ki je pomagala oblikovati pomembne svetovne dogodke in verjetno celo podpirala prihodnje politične voditelje, domnevamo, da bo Altmanovo sodelovanje dobro napovedovalo njegovo kariero in nadaljnji vzpon "OpenAI"

Čeprav je udeležba Sama Altmana na srečanju Bilderbergov na Portugalskem morda povezana z njegovo vlogo v podjetju "OpenAI", je zelo verjetno, da je njegov najnovejši tehnološki projekt še pomembnejši razlog za njegov nastop.

Worldcoin

Sam Altman in kolega tehnokrat Elon Musk v preteklosti sta sodelovala pri projektu "OpenAI" in opozarjala na potencialne nevarnosti, povezane s hitro rastjo uporabe te tehnologije. Kljub opozorilom oba moška še naprej financirata projekte, ki lahko prispevajo k vzponu tehnokratske države, saj umetna inteligenca poganja biometrične digitalne identitete, digitalne valute in internet stvari/teles.

Dan dan pred Altmanovim pričevanjem pred kongresom je "Financial Times" poročal, da je Altman "bil tik pred tem, da zagotovi financiranje v višini 100 milijonov dolarjev za svoj načrt uporabe tehnologije skeniranja irisa za ustvarjanje varne globalne kriptovalute imenovane Worldcoin". Po navedbah Timesa naj bi trije viri, ki so seznanjeni s situacijo, trdili, da se ekipa za Worldcoin nahaja v "naprednih pogovorih", da bi v "naslednjih tednih" zbrala sredstva.

Vir je Timesu dejal, da financiranje prihaja od obstoječih in novih vlagateljev. Med investitorji projekta naj bi bila po prejšnjih poročilih ustanovitelja FTX Sama Bankmana-Frieda in internetnega podjetnika Reida Hoffmana.

Altman je projekt promoviral kot način priprave na spremembe, ki jih bo umetna inteligenca verjetno povzročila v različnih panogah. Vodilni ljudje pri Worldcoin so pojasnili, da njihovo delo temelji na razlikovanju med ljudmi in boti z zagotavljanjem edinstvene identifikacijske številke ter nudenjem univerzalnega temeljnega dohodka za nadomestilo izgub delovnih mest zaradi umetne inteligence.

Altman in njegova ekipa opisujejo Worldcoin kot "integrativno" globalno kriptovaluto, ki bo na voljo vsakomur, ki potrdi svojo "edinstveno osebnost" z "Orbom" - napravo, ki skenira edinstven vzorec irisa osebe.

"Orb preveri, ali je oseba resnična in edinstvena ali če se je že prijavila za Worldcoin. To se naredi z zajemanjem in obdelavo slik osebe in njenega edinstvenega vzorca irisa," pojasnjuje Worldcoin na svoji spletni strani.

Ko uporabnik opravi biometrični skeniranje irisa, mu je dodeljena "World ID", ki mu omogoča prejemanje 25 brezplačnih žetonov Worldcoin ob izdaji žetonov. Podjetje trdi, da se skeniranja irisa izbrišejo, ko je ustvarjena edinstvena identiteta.

Čeprav je projekt promoviran kot način za blaženje posledic umetne inteligence, je jasno, da tak projekt posnema tudi zahteve po digitalni identiteti z uporabo biometričnih podatkov, ki so bile predlagane s strani Združenih narodov, Svetovnega gospodarskega foruma in naraščajočega števila mednarodnih vlad. Mogoče Altman in njegovi sodelavci verjamejo, da bo tehnologija v njihovih rokah uporabljena za dobro, vendar so odnosi z Bilderbergsko skupino, Silicijevim dolino in Elonom Muskom vsaj razlog za skrb in razmislek.

Kljub temu se zdi, da se svet, ki temelji na digitalnih identitetah in digitalnih valutah, dejansko hitro približuje. Ali bodo identitete pod nadzorom vlad in podjetij? Ali pa bodo odprtokodne, decentralizirane in distribuirane različice tehnologij, kot je umetna inteligenca, prevladale?

Vir: UncutNews